За яких умов можна рибалити в період зимової заборони

07 Листопада 2020, 08:00
773

З 1 листопада розпочинається заборона вилову водних біоресурсів у зимувальних ямах. Він поширюється як на промисловий, так і любительський вилов.

У багатьох областях заборона буде діяти аж до весняного нерестового періоду 2021 року, а в деяких тільки в зимовий період. Про це повідомляють у пресслужбі Асоціації рибалок України.

З метою збереження рибного ресурсу регіональні органи рибоохорони створили інтерактивні онлайн-карти з переліком зимувальних ям та їх географічними координатами.

З ними можна ознайомитися на сайті Держрибагентства.

«Масове скупчення риби – це природне явище, яке буває тільки два рази на рік: навесні під час нересту і восени, коли риба збирається біля зимувальних ям. У цей період дуже небезпечний браконьєрський незаконний вилов, який перетворюється на масове знищення риби, – кажуть в Асоціації рибалок України. – З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риби різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники. В цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям. Щоб зберегти рибні ресурси оголошується заборона на вилов».

Потрібно пам'ятати, що риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям. При цьому, любительський лов риби дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блешніння з гачком, не більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а так само необхідно дотримуватися норми добового вилову в три кілограми на людину.

Держекоінспекція закликає в цей складний для риби період дотримуватися заборони на її вилов на зимувальних ямах. Та попереджає, що у разі виявлення порушень, особи будуть притягнуті до відповідальності відповідно до норм чинного законодавства.

За порушення правил рибальства на зимувальних ямах передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину.

Наприклад: судака – 510 грн, сома — 425 грн, форелі – 340 грн, щуки – 340 грн, сазана (коропа) – 306 грн, білого амура – 255 грн, товстолобика – 255 грн, білизни (жереха) – 255 грн, рибця звичайного – 255 грн, ляща – 170 грн, лина – 119 грн, плітки – 85 грн, краснопірки – 68 грн, підуста – 34 грн, плоскирки – 34 грн, карася – 17 грн тощо.

«Якщо ви стали свідком порушень, не залишайтеся байдужим, оперативно повідомляйте про ці факти в природоохоронні та правоохоронні структури. Тільки спільно нам вдасться зберегти рибу в наших водоймах», – наголошують в Асоціації рибалок. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024