Маневицьким мисливцям нагадали про правила поводження зі зброєю

13 Листопада 2020, 12:00
Маневицьким мисливцям нагадали про правила поводження зі зброєю 1286
Маневицьким мисливцям нагадали про правила поводження зі зброєю

У Маневицькому відділі поліції кажуть, що головною умовою безпеки користування мисливською зброєю є чітке виконання правил поводження зі зброєю та сувора дисципліна під час полювання.

Згідно з Законом України «Про мисливське господарство та полювання» право на полювання в межах визначених для цього мисливських угідь мають громадяни України, які досягли 21 року, одержали в установленому порядку дозвіл на добування мисливських тварин та інші документи, що засвідчують право на полювання.

Читайте також: У Маневицькому районі затримали браконьєрів, які вбили дику козулю

Забороняють:

  • Стрільбу і знаходження із зарядженою зброєю в населених пунктах, а також поблизу них (ближче 200 метрів від жилих приміщень)
  • Виїзд мисливців до місця полювання з несправною зброєю
  • Наставляти зброю на людину чи домашніх тварин, навіть якщо вона не заряджена
  • Передавати іншим особам, за виключенням тих, хто уповноважений здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання, при цьому попередньо перевірити й розрядити її
  • Здійснювати стрілянину без потреби.

При стрільбі кулями мисливець повинен бути дуже обережним, попередньо впевнитись, що поблизу, в напрямку пострілу немає людей і домашніх тварин. Особливої обережності мисливець повинен дотримуватись при стрільбі в заростях. Не можна стріляти «на шум», по цілі, яку нечітко видно (під час туману, при сильному снігопаді, в сутінках, проти сонця та інше), а також стріляти по птахах, що злітають нижче 3 метрів на відстані 10 метрів.

Під час відпочинку зброю необхідно в незарядженому вигляді підвісити або покласти на надійну підпору.

При стрільбі, у випадку осічки, мисливець не повинен відкривати рушницю протягом 7-8 секунд, через те, що порох може займатись повільно, і, як наслідок, може бути «затяжний постріл», який при відкритій рушниці може привести до нещасного випадку. Після пострілу необхідно перевірити, чи не залишилось в каналах дула пижів, прокладок, частин розірваних гільз. Це вбереже рушницю від розриву дула, а мисливця і його оточення від можливого поранення.

Під час стрільби з човна необхідно бути особливо обережними:

  • Не можна стріляти з човна поверх голів людей, що знаходяться в ньому
  • При зміні веслярів і стрільців вся зброя повинна бути попередньо розряджена і розкрита
  • Стріляти з човна веслярам категорично забороняється
  • При переїзді на човні зброя веслярів і мисливців повинна бути в чохлах, надійно покладена на дно човна.

При колективному полюванні кожен мисливець повинен знати умови даного полювання. Категорично забороняють перед полюванням і під час полювання вживати спиртні напої. Мисливець в нетверезому стані – злочинець.

«Пам’ятайте! Життя – найцінніша річ. Тому не нехтуйте правилами техніки безпеки при поводженні з мисливською зброєю», ідеться в повідомленні. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39