Маневичанам розповіли, як правильно приймати спадщину

19 Листопада 2020, 14:50
Маневичанам розповіли, як приймати спадщину в умовах карантину 1422
Маневичанам розповіли, як приймати спадщину в умовах карантину

Для того аби прийняти спадщину у законодавстві встановили строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини (часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого її оголошують померлою).

Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини, його вважають таким, що не прийняв спадщину, повідомила заступниця начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ольга Семенюк (місто Львів).

На даний час у чинному законодавстві не передбачили зупинення перебігу строків для прийняття спадщини в умовах карантину. Якщо цей строк пропустити, то продовжити його можливо лише в судовому порядку при наявності поважних причин, причому невідомо чи вважатиме суд введення карантину поважною причиною, оскільки діяльність нотаріусів із введенням карантину не припинили.

Заяви про прийняття спадщини подають спадкоємці особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Якщо спадкоємець особисто прибув до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, нотаріальне засвідчення справжності його підпису на таких заявах не вимагають. Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчили, надійшла поштою, її приймає нотаріус, заводить спадкову справу, а спадкоємцю повідомляють про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, яку потрібно оформити належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

У разі направлення заяви про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини поштою, підпис на такій заяві посвідчують будь-яким нотаріусом незалежно від місця відкриття спадщини.

Своєчасно надісланою вважають заяву таку, що направили поштовим відправленням до закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини і яка надійшла нотаріусу після закінчення цього строку, причому заяву необхідно здати до установи зв`язку до закінчення останнього дня строку.

Не приймають заяви про прийняття спадщини, які склали від імені спадкоємців їх представниками, що діють на підставі довіреностей. Кому не потрібно протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини подавати заяву про прийняття спадщини?

Вважають такими, що прийняли спадщину, якщо не подали заяву про відмову від прийняття спадщини: спадкоємець, який постійно проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини (у разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання зі спадкодавцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця зареєстрували за однією адресою зі спадкодавцем); малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена.

Спадкоємцям, які прийняли спадщину, зауважують: Свідоцтво про право на спадщину видають спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, строком не обмежили.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром