Чому ФОПам відмовляють у допомозі у 8 тисяч гривень

04 Січня 2021, 12:25
Чому ФОПам відмовляють у допомозі у 8 тисяч гривень 1154
Чому ФОПам відмовляють у допомозі у 8 тисяч гривень

З 22 грудня Пенсійний фонд почав виплати по 8 тисяч гривень фізичним особам-підприємцям та найманим працівникам, діяльність яких обмежена внаслідок посилення карантину. Однак частину заявок ФОПів відхилили.

В уряді пояснюють, що право на допомогу мають застраховані особи, за яких станом на дату подання заявки роботодавець сплатив ЄСВ у 3-му кварталі поточного року. Ці дані повинні бути у Реєстрі застрахованих осіб, – про це інформує Gazeta.ua.

Читайте також: Уряд скасовує пільговий тариф на електроенергію для населення

«Заявки на 29 грудня подали майже 60 відсотків від кількості осіб, що працюють у відповідних видах економічної діяльності. Її відхиляють, якщо ФОП не зареєстрований і працює менш як 3 місяці. Важливою умовою була сплата ЄСВ за 3-й квартал. Насамперед звертали увагу на його нарахування, бо цей показник брали за основу розрахунків», - розповів під час брифінгу заступник голови правління Пенсійного фонду з питань цифрового розвитку Олександр Малецький.

Також відмовлять, якщо середньомісячна зарплата перевищує 30 тисяч гривень. Або людина працює за сумісництвом.

«Цю інформацію брали із відповідної звітності, яку подає страхувальник. Місце роботи має бути основним для людини, і її трудова книжка має бути в цього страхувальника», – додав Олександр Малецький.

Ще одна причина відмови - страхувальник не подав звітність вчасно. Неправильно вказаний номер банківського рахунку – IBAN. Це найбільш поширена помилка серед тих, хто оформлює заявки. Потрібно вказувати особистий гривневий рахунок в українському банку.

Якщо подивитись на модель розрахунку, то вона створена так, щоб ФОПи нею скористатися майже не могли, розповів журналістам фінансовий експерт Олексій Кущ.

«Вузьке коло підприємців і їхніх працівників могли потрапити в цю програму допомоги через обмежену кількість КВЕДів – класифікаторів економічної діяльності. Якщо заявку про допомогу подає сам підприємець, треба, щоб працівники, які хочуть отримати компенсацію, працювали у нього весь 3-й квартал 2020 року. Уявіть ФОП, у якого кілька точок продажу кави. Там кадри змінюються раз на місяць», – каже Олексій Кущ.

Зі слів економіста, під програму виділили 12 мільярдів гривень, що становить 0,3% ВВП. Це мізерна сума.

«У нас не настільки багата держава, щоб компенсувати ФОПам втрачений дохід. Водночас незахищені верстви населення залишились без підтримки. Наприклад, пенсіонерам могли б виплатити 13-ту пенсію, студентам додаткову стипендію. Дати по реальному прожитковому мінімуму багатодітним сім'ям, людям з інвалідністю, одиноким батькам. Ці б гроші в результаті повернулися до тих же ФОПів. Незахищені верстви населення не бігтимуть в обмінний пункт купляти долари або їхати відпочивати в Єгипет. Ці люди купуватимуть їжу, одяг, тобто товари і послуги тих самих ФОПів. Гроші пішли б в економіку. Вони б підтримали наших підприємців, щоб було легше пережити локдаун», – додає Кущ.

Фізичним особам-підприємцям і найманим працівникам виплатили 2,8 мільярда гривень «карантинної» допомоги від держави.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024