У МОЗ пояснили логіку заборони на продаж іграшок та одягу

10 Січня 2021, 13:00
У МОЗ пояснили логіку заборони на продаж іграшок та одягу 1359
У МОЗ пояснили логіку заборони на продаж іграшок та одягу

Під час посиленого карантину з 8 по 24 січня у супермаркетах заборонили продавати побутові товари в той час, як дозволені харчові продукти й ряд інших категорій товарів.

Про це під час брифінгу у суботу, 9 січня, повідомив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов, – передає Українська правда. 

«Ні, COVID не розповсюджується активніше на іграшках, шкарпетках чи батарейках, у порівнянні з кормами для тварин чи насінням. Логіка тут зовсім в іншому і вона абсолютно очевидна, вона ґрунтується на законах епідеміології. Наприклад, є супермаркет, у ньому є товари на будь-який смак і будь-яку потребу, і є 100 людей, яким треба придбати різні товари. 20 людей підуть у супермаркет, аби придбати їжу, ще 20 підуть, щоб придбати засоби гігієни, наступні 20 підуть у супермаркет, щоб купити посуд чи предмети побутової техніки, а інші – аби придбати одяг, батарейки, шкарпетки», – сказав Степанов. 

Міністр додав, що якщо забороняють реалізацію певних товарів у приміщенні магазину, то люди, яким вони необхідні, замовляють їх через інтернет-магазин і не будуть контактувати з іншими, наражаючи на небезпеку інфікуватися. 

«Тобто зі ста людей, які могли бути в супермаркеті і контактувати між собою, в супермаркеті буде лише 40. Імовірність того, що вони інфікуються або інфікують оточуючих, зменшується просто в рази», – наголосив Степанов. 

Читайте також: У ковельському супермаркеті під час локдауну не продають шкарпетки і презервативи

Також він навів приклад, що люди, які хочуть купити дитині іграшку і не мають потреби йти по харчові продукти, не підуть по іграшку в супермаркет під час посиленого карантину, а дочекаються його завершення або замовлять товар через інтернет.  

Він також наголосив, що цигарки та батарейки можна купити в кіосках, робота яких не заборонена, оскільки вони не проводять приймання відвідувачів.

Міністр зазначив, що, якби зараз не було введено посиленого карантину, вже за кілька тижнів довелося б вводити «дійсно більш жорсткий карантин із повною забороною деяких речей в країні, в тому числі посиленням карантинних заходів на вулицях».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39