Волиньторфу загрожує зупинка через тяганину з документами

13 Липня 2017, 12:40
2478

ДП «Волиньторф» може зупинити постачання торфу в бюджетні заклади міста оскільки немає виділеної землі під користування.

На ДП «Волиньторф» вдруге прибула робоча група. На зустрічі вони обговорювали питання землі, які знаходяться в користуванні ДП «Волиньторф», та які могли залучатися пізніше. Але в силу певних обставин, а саме неправильно складених документів на продовження ліцензії, наступного року робота може зупинитися.

Вони зібралися для того, аби перевірити законність надання земель, які перебувають у користуванні державного підприємства. Подія відбулась 12 липня у селі Прилісне Маневицького району.

«Ми маємо ліцензію, вчасно подали на її продовження, але влада не хоче продовжити далі оренди. Таким чином підприємтво рано чи пізно повинне зупинити свою роботу. Я вважаю, що це злочин», – розповів генеральний директор ДП «Укрторф» Андрій Озерчук.

Питання ДП «Волиньторфу» висить у повітрі не один місяць, не один рік, а цілих три. Тривають перевірки земель, які  начебто мають допомогти у вирішенні цього питання, але ні.

Директор «Волиньторфу» Іван Киричик прокоментував цю ситуацію із внутрішньої сторони:

«Три роки не вирішується питання відведення земельних ділянок під вибуток торфу. І на сьогодні ситуація критична, бо наступного року нам немає де видобувати торф. Тобто ми не зможемо зробити й половини роботи, яку робимо зараз. Процес затягування виділення земель йде за Волинської ОДА. Приймаються рішення, направляються перевіри, але перевірки затягнулись. Ми надсилаємо свою продукцію на бюджетну сферу практично всіх районів області. Більше 180 навчальних закладів, лікарень постачаються нашою продукцією. Але наступного року ми не зможмо взяти участь в торгах, робити постачання. І якщо влада так довго вирішує питання із землею, то їм доведеться вирішувати інше питання – чим  будуть опалювати ці заклади», – розповідає Іван Киричик.


 

Заступник Гунчика Сергій Кошарук запізнився на зустріч, і лише після дзвінка начальника управління розвитку інвестицій та європейської інтеграції облдержадміністрації Юрія Кресака  він приїхав о 13:00.

Опісля розпочалось обговорення проблеми.

«Є потреба у площах під видобуток, зокрема – 400 га. З 1 га в сезон видобувається 600 тонн торфу. – каже Іван Киричик, – Ми підготовили пакет документів, на основі яких ОДА має подати клопотання. Але вони вже втратили актуальність і їх потрібно переробляти. А це знову ще два роки».

Директор «Волиньторфу» повідомив, що після повного відпрацювання площ  вони передадуть їх під рекультивацію попередньому землекористувачу.

На ці слова Сергій Кошарук запропонував поїхати подивитися ділянку, аби своїми очима глянути на площі, де там природно-заповідний фонд.

«Ділянки, на яких видобувався торф, мають своє цільове призначення: вони не є землями лісового фонду і це не землі промисловості. Щоб продовжити ліцензію потрібно попередити нас за 30 днів, а цього не було зроблено», – звертається Сергій Кошарук до директора «Волиньторф».

Також Сергій Кошарук повідомив , що лист вони отримали лист опісля запиту на продовження ліцензії. Але враховуючи те, що потрібен спецдозвіл, якого підприємству вчасно не надали, процес затягнувся. Заступник голови ОДА запропонував скласти новий договір.









 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024