Лісівники Маневицької громади просять жителів берегти ліс від пожежі

20 Квітня 2021, 11:43
Так виглядає їжак після випалювання сухої трави 1972
Так виглядає їжак після випалювання сухої трави

У весняну пору року все частіше можна побачити, як на сільськогосподарських угіддях, уздовж доріг горить суха трава.

Як правило, люди, які її підпалюють, не задумуються, чим можуть закінчитися такі дії, як і про те, що цим вони наражають на небезпеку лісові масиви, що розміщені поруч. У таких пожежах гинуть не тільки мікроорганізми, комахи та їх личинки, але й знищуються гнізда птахів, гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту.

Приєднуйтесь до Район.Маневичі у Viber, Telegram канал новин. А також Instagram.

Інколи для того, аби виникла масштабна пожежа достатньо навіть непогашеного недопалка, який недбало кинули на узбіччя, адже швидкість з якою поширюється вогонь, особливо, коли на вулиці суха й вітряна погода – надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях вкрай  важко. Ще важче зупинити вогонь у лісі.

Читайте також: Які штрафи загрожують жителям Маневицької громади за пожежі в екосистемах

Напередодні Великодніх свят, коли проводять масові прибирання, ризик виникнення пожеж в екосистемах значно зростає. Тож лісівники Маневиччини закликають усіх мешканців нашого краю згадати про першочергові правила пожежної безпеки та неухильно дотримуватися їх.

Під час пожежонебезпечного періоду населенню категорично забороняють:

  • Випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали);
  • Розпалювати багаття в лісі, спалювати сухе листя, траву чи інший сухостій, а також побутові відходи й сміття;
  • Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати гарячий попіл, окрім спеціально обладнаних місць;
  • Залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речови­нами предмети;
  • Звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, буд­івельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Не зайвим буде нагадати, що випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях, тягнуть за собою штрафи на громадян від ста вісімдесяти (3060 гривень) до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120 гривень).

Читайте також: У Маневицькому районі гасили пожежу на території 2 гектарів. ВІДЕО

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4590 до 15300 гривень.

Окрім того, у статті 245 Кримінального кодексу України передбачили кримінальну відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом.

Винних осіб карають штрафом від 91800 до 153000 гривень або обмежують волю на строк від 2 до 5 років. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, карають позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Лісівники рекомендують мешканцям Маневицької територіальної громади утриматися від спалювання сухих залишків рослинності.

«Особливо неприпустимими є  такі дії поблизу лісових масивів. Адже неконтрольований вогонь за сухої погоди швидко поширюється, знищуючи гектари насаджень, завдаючи величезної шкоди довкіллю.Закликаємо всіх бути відповідальними та уважними!» – ідеться в повідомленні.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром