Перша українська молода картопля цього року коштуватиме 80 гривень, – експерт

01 Травня 2021, 15:04
Фото ілюстративне 2278
Фото ілюстративне

В Україні розпочався сезон молодої картоплі. Вона з’явилася і на полицях супермаркетів, і на ятках на ринках, проте більшість її ввезена з-за кордону. 

Імпортна картопля у супермаркетах коштує у середньому близько 20 гривень. Натомість овоч, вирощений в Україні, значно дорожчий. Про це повідомляє ТСН.

Приєднуйтесь до Район.Маневичі у Viber, Telegram канал новин. А також Instagram.

«Українська молода картопля сьогодні, як правило, дорога. Вона буде коштувати десь 80-85 гривень за кілограм. Овочі вирощені в парникових умовах, а тому зовсім інакша собівартість», – пояснив економіст Олег Пензин.

Саме тому ринок заполонив імпорт, бо це вигідніше. Везуть молоду картоплю з Єгипту або Ізраїлю. Така ситуація традиційна для цієї пори, каже Пензин. Коли з’явиться більше української картоплі вже з відкритого ґрунту, то імпорт зникне.

Читайте також: Вартість великоднього кошика для волинян – одна з найнижчих в Україні

Утім, цього року це станеться значно пізніше. Усе через холод і забагато дощу, розповів агроном Олег Тарасенко.

«Раніше ми починали споживати вже на травневі свята, але цього року це буде кінець травня», – каже він і додає, що цьогорічний картопляний врожай через погодні умови буде гірший, ніж торік.

За його словами, площі засіву картоплі цього року збільшили. На півдні країни приблизно удвічі. Тому суттєвого дефіциту не буде. Ціни прогнозує на рівні минулорічних.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024