«Не запитуйте, як ми боремося з вогнем у лісі», – Віктор Данилюк

02 Вересня 2017, 11:55
2117

Державне підприємство «Городоцьке лісове господарство» розміщене на території Маневицького р-ну – одного з найлісистіших на Волині. А така особливість нині дає як переваги, так і додаткові турботи лісівникам.

Площа ДП «Городоцьке ЛГ» становить 30 346,5 гектара, в тому числі покрита лісом – 26140 гектара. До складу Городоцького лісгоспу входить 6 лісництв. Тут діє нижній склад, лісокомплекс та автогараж. Про це інформує ВОУЛМГ .

ДП «Городоцьке лісове господарство» сертифіковане Лісовою Опікунською Радою. Щоб зрозуміти, що це означає: сертифікація проводиться з метою покращення ведення лісового господарства, лісоуправління та постачання лісопродукції на європейські ринки. І вимоги до сертифікації – це відповідність міжнародним стандартам у сфері економіки, соціальної політики та екології.

Ліс вирощують із власного насіння

У 2016 році, враховуючи сприятливі природні умови, городоцьким  лісівникам вдалося заготовити 459 кілограм лісового насіння. Його високу якість підтвердила  Рівненська лісонасіннева лабораторія.

Тут успішно вирощують власний садивний матеріал. Згідно з осінньою інвентаризацією, минулого року лісництвами було вирощено понад мільйон штук (!) посадматеріалу. Відповідно – лісокультурна кампанія відбулася в найоптимальніші терміни. Найбільше стандартних сіянців вирощено на тимчасових лісорозсадниках Троянівського, Городоцького, Борового та Новорудського лісництв. Так, лісовідновні заходи вдалося провести на площі 260,7 гектара. Зараз активно проводяться догляди: за шість місяців року, що минає, впорядкувати вдалося 275 гектара молодняків.

Лісова охорона працює результативно

«Не запитуйте, як ми боремося з вогнем у лісі. З ним краще не боротися. Його необхідно попередити. У нас для цього є все: рекреаційні пункти, проведено необхідні заходи,  є техніка, є люди, які знають, що робити у складних ситуаціях», – неодноразово наголошує директор ДП «Городоцьке ЛГ» Віктор Данилюк.

Але пожежа у лісі таки є. Без вогню. На Маневиччині, де соснового лісу особливо багато, це біда, масштабів якої досі не встановили ні лісівники, ні науковці.

«Теж боремся. Хоча поки, визнаю, дещо програємо. Для обліку верхівкового короїда  ми закупили та вивісили в лісі 35 феромонних пасток та 35 феромонних диспенсерів. Науковці постіно стежать за тим, хто потрапляє у пастку. Роблять висновки. Ми ж не можемо бездіяти: крім санітарних заходів, наші працівники навесні цього року виготовили та вивісили в лісі 600 шпаківень».

Лісова калькуляція

Зважаючи на те, що державні лісогосподарські підприємства вже третій рік поспіль від держави не отрмують жодних компенсацій, покладатися лісівники можуть хіба на самих себе. І вони успішно це роблять. У Городоцькоомі лісгоспі – особливо.

Це підприємство завжди утримувало лідерські позиції в області. Завдяки грамотному менеджменту. За півроку тут переробили 12,2 тисяч метрів кубічних деревини, а це – 13,2 мільйонів гривень товарної продукції.

У Городоцькому лісгоспі виготовляють заготовки для європіддонів, пиломатеріали, дошку для підлоги, брус стіновий та блок-хауз. Крім того, підприємство з відходів виробництва виготовляє тріску технологічну. Тож усе це тут можна придбати за доступними цінами.

Способи заохочення до результативної праці

Звісно, самовідданість у роботі має бути в першу чергу достойно оцінена. У Городоцькому лісгоспі – одна з найвищих зарплат серед лісогосподарських підприємств ВОУЛМГ.  Середньомісячна  заробітна плата становить 9400 гринь. Порівняно з відповідним періодом минулого року, вона зросла на 1336 гривень. Відповідно до колективного договору, працівникам лісгоспу виплачується винагорода за вислугу років, 13 заробітна плата, премії, а також надається одноразова матеріальна допомога в зв’язку з сімейними обставинами, путівки на відпочинок та оздоровлення  працівників та  членів їх сімей.

Техніка, благоустрій та лісові дороги

Майже 24 мільйони гривень – така загальна сума від ралізації продукції за півроку. Значна частина сплачена у бюджет (загалом 6,5  мільйони гривень), витрачена на лісовідновні роботи (5,6  мільйони гривень). Але городоцьким лісівникам вдалося ще й придбати навантажувач та культиватор. Цього року тут збудували лісовозну дорогу сполученням сіл Майдан-Черськ, провели ремонти приміщень автогаража  та благоустрій територій підприємства, а також поточні ремонти  доріг лісогосподарського значення. Оновили існуючі  рекреаційні пункти.

Зважаючи на вимоги часу та економічну ситуацію в країні, на лісове господарство поклали величезну вдповідальність та фінансове навантаження. У 2017 році тут планують придбати деревообробне обладнання для збільшення обсягу виробництва продукції переробки. Сподіваємося, невдовзі підприємство заявить пр себе ще гучніше і масштабніше. Принаймні, для цього є всі умови: перш за все, чудовий колектив фахівців, є бажаня покращити результати роботи, є для цього всі необхідні стимули.

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024