Як діти Маневицького району відпочивали у Польщі

08 Вересня 2017, 16:20
2719

Для дітей реалізували українсько-польський проект, який фінансувала Польсько-українська рада обміну молоддю. Він проходив від 27 серпня по 2 вересня.

Про це йдеться у дописах на сторінці у Facebook «Jesteśmy jak jedna wioska plemienna/Ми як село одного племені».

Першого дня діти по-черзі мінялися в автобусі, щоб перезнайомитися з усіма. Першим місцем, до якого приїхали, був Скансен (музей під відкритим небом) на Кашубах. Для дітей організували майстер-клас із малювання на склі, також кожен самостійно створював сувенір у кашубському стилі тощо.

Другий день розпочався ранковою гімнастикою, походом на Балтійське море, танцю банана та українській пісні-грі. Пізніше діти зустрілись на цікавих заняттях, де поділені на 3 команди створювали смішні портрети учасників. Також кожен за допомогою малюнків-символів представляв себе, а партнер намагався розшифрувати малюнок. На завершення дня відбулася дискотека.

Третього дня організували збирання лікарських трав на луках і розповіді про їх використання. Частина групи, що не зацікавилися лікарськими травами, виготовляли транспаранти і запрошення на спільні заняття, адресовані мешканцям та людям, що відпочивають у Мікошево. Також учасники проекту розбили табір на  пляжі і запрошували відпочивальників до спільних занять. Найбільшою популярністю користувався «ювелір на пляжі» – учасники проекту допомагали і молодшим, і старшим виготовляти підвіски, браслети, прикраси для волосся. Ввечері за допомогою мультимедійних презентацій кожен розповідав про себе, опісля чого зустрілися біля вогнища.

Четвертий день розпочався танцем «Макарену». До обіду відбувалися серйозні розмови та робота в групах щодо негативних і позитивних якостей, які впливають на життя в суспільстві: родини, ровесників, громади. На основі цієї розмови створювали двомовні плакати, на яких написали найважливіші якості. Опісля чого учасники готувались до вистави на пляжі.

П'ятий день розпочався з йоги. 

«Після сніданку ми «карнавалом» пройшли на пляж, де танцювали у наших костюмах, відображаючи культуру «свого племені». Багато з нас виготовили креативні та дуже цікаві маски. На дерев’яному помості перед входом на пляж дівчата виглядали як моделі на подіумі!», – йдеться на сторінці.

Після обіду пройшла прогулянка до до гирла річки Вісла та орнітологічного заповідника «Mewia łacha». Увечері українська група подивувала всіх виступом у вишиванках.

Шостий день розпочався із поїздки на екскурсію до Ґданська. Після річкової прогулянки ми приїхали до Оливи. В музеї етнографії з нами провели заняття, де розповідали про кашубську культуру, демонстрували давні речі побуту даного регіону. Після чого настав час для власного рукоділля.

«Наступив час підсумків: ми заповнили деревце наших справ оцінками, кожен учасник також відмітив страви, які йому смакували найбільше – спільно обрали найкращі. Кожен з нас отримав подяку за участь в проекті і сувенір від старости повіту Згеж», – зазначили у дописі.

Сьомий день був днем прощання. Всі учасники мають надію, що через рік вони зустрінуться на наступному спільному проекті!

Проект реалізували завдяки співпраці Польсько-Української ради обміну молоддю, Меру міста Згеж та голові цієї гміни, Маневицькій РДА, Товариству випускників ліцею ім.С.Сташица у місті Згеж, а також партнерським школам: Колківському ОЗНВК, гімназії в с.Щавін, та Беаті Бащинській-Міштал.

2

2




1


1




1

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024