27 вересня - Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього

27 Вересня 2017, 09:32
2035

27 вересня святкують Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього, а попросту – Воздвиження. Це свято пов’язане з біблійною легендою про те, як із трьох знайдених хрестів визначали, на якому з них був розіп’ятий Ісус Христос.

Знайдені хрести по черзі прикладали до щойно померлих. І от після одного прикладання небіжчик воскрес пише prosvit.net.ua. Так і був знайдений хрест, на якому колись розіп’яли Христа.Із Воздвиженням пов’язано багато і християнських, і народних прикмет. Народні прикмети пов’язані переважно з тим, що свято Воздвиження знаменує початок похолодання.

Християнські прикмети на Воздвиження

На Воздвиження треба поститися, щоб життя було вдалим. За християнськими канонами, Воздвиження – велике свято. Саме тому цього дня треба поститися й не можна нічого робити.

На Воздвиження не можна починати важливих справ, бо все піде прахом. Треба поститися, відстояти святкову службу, а потім можна продовжити день удома за молитвою. А після служби варто очистити дім від нечисті. Для цього необхідно окропити святою водою кожен куток, читаючи молитви.

Тільки на Воздвиження в новому храмі ставлять дзвони і хрести на маківці. Очевидно, це пов’язано з християнською легендою виникнення свята Воздвиження.

Народні прикмети про Воздвиження

На Воздвиження останні птахи вирушають у далекі краї, а змії – залазять у нори на зимівлю. Насправді, на Воздвиження відлітають ті перелітні птахи, які ще не відлетіли.

Наші бабусі вірили, що та людина, яка побачить останній відліт птахів цього дня, може загадати бажання, й воно обов’язково збудеться. Тож якщо побачиш сьогодні зграю відлітаючих птахів, швидше загадуй бажання.

На Воздвиження осінь до зими швидше рухається, закінчується бабине літо й починаються осінні холоди. Цього дня тримай двері на замку, щоб змії в хату не потрапили, адже змії починають ховатися по норах на зимівлю. І змія може випадково заповзти в будинок.

Воздвиження – це останній день, коли перед зимою змії виповзають зі своїх нір і гріються на сонці. За народною легендою, змія, яка вкусить людину на Воздвиження, до нори не доповзе – їй сил не вистачить.

Хоча в ліс по гриби і ягоди на Воздвиження ходити не можна, можна потрапити у зміїну яму й залишитися там на всю зиму.

У народі говорили, що на Воздвиження осінь літо відсуває. За три дні до свята прибирали всі овочі з корінням, щоб ранкові заморозки не знищили урожай.

Також 27 вересня починали садити яблуні та смородину – це можна було робити приблизно до середини жовтня.

Селяни займалися заготовками капусти на зиму і часто робили це разом, організовуючи так звані капустяні вечірки. Вважалося, якщо дівчина, збираючись на посиденьки, прочитає спеціальний змову, то зустріне хлопця, якого полюбить.

Старалися на планувати важливих справ на Воздвиження, оскільки вони могли закінчитися невдало.

У цей день починають відлітати у теплі краї, а усі гади земні (змії, вужі, ящірки) ховаються у нори. Тому заборонялося до лісу ходити, щоб гадюки не затягнули до своєї ями. Якщо ж змія вкусить людину, то їй закриті двері до вирію, і вона замерзне узимку.

Слідкували 27 вересня і за погодою. Якщо на Воздвиження гуси високо летять – навесні буде велика повінь, і навпаки, а як дме холодний вітер – літо буде теплим.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024