Відповіли на запит депутата щодо відсутності державного нотаріуса у Маневицькому районі

10 Жовтня 2017, 13:52
3090

Головне територіальне управління юстиції у Волинській області відреагувало на запит депутата обласної ради Людмили Кирди щодо введення посади державного нотаріуса на постійній основі у Маневицькому районі. Нагадаємо,  депутат повідомила, що на постійній основі державний нотаріус не працює в Маневичах упродовж кількох років.  Аби задовольнити потреби жителів району та селиша, раз у тиждень  приїздить нотаріус з Любешівського району.

Про це йдеться на сайті Волинської облради.

«Державний нотаріус потрібен у Маневицькому районі по тій причині, що більшість жителів мають статус потерпілих внаслідок ЧАЕС, а відповідно і пільгу по сплаті державного мита.

Відсутність державного нотаріуса створює напругу серед жителів. Адже для того, щоб оформити спадщину чи інші нотаріальні дії, потрібно займати чергу вночі. Оскільки люди, які мають намір скористатись послугами нотаріуса є здебільшого похилого віку, як наслідок місяцями не можуть потрапити до нотаріуса», -- пише у запиті депутат.

"Законом України «Про нотаріат», а саме частиною 2 статті 1 визначено, що вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси) або займаються приватною нотаріальною діяльністю (приватні нотаріуси).

Нотаріус - це уповноважена державою фізична особа, яка здійснює нотаріальну діяльність у державній нотаріальній конторі, державному нотаріальному архіві або незалежну професійну нотаріальну діяльність, зокрема посвідчує права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняє інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Нотаріусом може бути громадянин України, який має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менш як шість років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори - не менш як три роки, склав кваліфікаційний іспит і отримав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю видається Міністерством юстиції України на підставі рішення Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату і є підставою для призначення на посаду державного нотаріуса або для реєстрації приватної нотаріальної діяльності.

Відтак, призначення Головним територіальним управлінням юстиції у Волинській області на посаду державного нотаріуса у Маневицькому районі є можливим лише з числа осіб, які отримали у встановленому порядку свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю та подали до головного територіального управління юстиції заяву про призначення на посаду державного нотаріуса, а також відповідний пакет документів, передбачений трудовим законодавством України для заведення особової справи державного нотаріуса.

Станом на жовтень 2017 року до управління юстиції надійшло 8 (вісім) заяв від осіб з проханням внесення до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату подання про допуск до здачі кваліфікаційного іспиту, в тому числі консультанта Маневицької державної нотаріальної контори. Керівництвом управління юстиції розглянуто дані заяви та прийнято рішення про направлення до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату відповідних подань.

У зв'язку з відсутністю осіб, які на даний час мають свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю та виявили бажання працювати нотаріусом, Головне територіальне управління юстиції у Волинській області позбавлене можливості забезпечити щоденний прийом громадян в Маневицькій державній нотаріальній конторі.

З причин звільнення Лобас А.С., завідувача Маневицької державної нотаріальної контори та з метою забезпечення населення Маневицькош району державним нотаріусом, обов'язки завідувача Маневицької держнотконтори покладено на Куха Віктора Івановича, завідувача Любешівської державної нотаріальної контори.

У відповідності до наказу Головного територіального управління юстиції у Волинській області від 13.09.2016 № 266/7, з метою покращення нотаріального обслуговування населення Маневицького району, прийом громадян району здійснюється Кухом В.І. кожного вівторка та четверга тижня. В інші дні тижня прийом громадян Маневицького району здійснюється в приміщенні Любешівської державної нотаріальної контори.

Прийом громадян нотаріусом держнотконтори здійснюється в наступному порядку:

-    з початку робочого дня до обідньої перерви — з питань вчинення нотаріальних дій, подання документів для оформлення нотаріальних документів;

-    після обідньої перерви до закінчення робочого дня — з питань видачі оформлених документів.

Звертаємо Вашу увагу, що згідно з наказом Головного територіального управління юстиції у Волинській області від 21.08.2013 № 98/10 встановлено, що в державних нотаріальних конторах, в яких передбачені посади консультантів, прийом громадян консультантами здійснюється впродовж усього робочого дня держнотконтори.

Одночасно повідомляємо, що керівництвом управління юстиції ПРИЙНЯТО рішення щодо забезпечення Маневицької державної нотаріальної КОНТОРИ додатково найманим по цивільно-правовому договору працівником для покращення ефективності прийому громадян та роботи з документами.

Відповідно до положень Закону України від 20.10.2014 № 1709-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування», який набрав чинності з 01 січня 2016 року, органи місцевого самоврядування наділяються повноваженнями щодо оформлення спадкових справ. У зв’язку з цим, спеціалістами відділу з питань нотаріату Головного територіального управління юстиції у Волинській області активно ведеться агітаційно-роз’яснювальна робота та створюються всі умови для направлення посадових осіб органів місцевого самоврядування на стажування до державної нотаріальної контори та подальшої здачі іспиту у комісії з питань складення іспиту із спадкового права", -- цитуємо відповідь начальника управління Валентина Кухарика.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024