Поліомієліт та гемофільна інфекція: Маневиччина серед лідерів у рутинній вакцинації дітей

22 Жовтня 2021, 12:07
Вакцинація дітей 852
Вакцинація дітей

На Волині відбулася нарада медиків, де обговорили питання рутинної вакцинації.

Про це йдеться на сторінці Волинського обласного центру КПХ МОЗ України. 

Найкращі показники охоплення щепленнями (понад 75%) проти поліомієліту досягнули у Володимир-Волинському, Горохівському районах та на Маневиччині, ЦПМСД Велимче.

Найменший відсоток охоплення щепленнями та  нижчий середньо обласного показника — в Іваничівському, Ковельському, Любомльському, Рожищенському, Старовижівському, Турійському, районах та м. Луцьку.

Найнижчі відсотки охоплення щепленнями проти дифтерії, кашлюку та правця серед дітей раннього віку в Іваничівському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Локачинському, Любомльському, Рожищенському, Старовижівському районах.

Серед шестирічок найкращого рівня понад 75% досягнуто в Любешівському, Старовижівському, Турійському районах та місті Луцьку.

Серед 16-річних не досягнуто рекомендованого охоплення щепленням проти дифтерії та правця у Володимирі-Волинському, Горохівському, Іваничівському, Любешівському, Любомльському, Шацькому районах та місті Луцьку.

Читайте також: Обов’язкова вакцинація вчителів: Ляшко розповів, що робити тим, кому не можна вакцинуватися

Найкращих показників проти гемофільної інфекції у дітей понад 75% досягнули у Камінь-Каширському, Ратнівському, Рожищенському, Турійському районах, Маневиччині та місті Луцьку.

Не досягнули рекомендованого охоплення щепленням проти кору, краснухи та паротиту у Любомльському районі.

Що потрібно знати батькам:

  • вакцинувати дитину під час пандемії COVID-19 можна і дуже важливо, інакше вона наражається на ризик заразитися іншими небезпечними інфекціями;
  • рішення про те, як дитині найкращим чином отримати щеплення, потрібно приймати разом з лікарем;
  • у контексті COVID-19 треба врахувати, наскільки зручно і реалістично буде дістатися місця вакцинації та як мінімізувати або повністю виключити можливі контакти з людьми;
  • важливо, щоб дитину на вакцинацію не супроводжували люди із групи ризику: 60+, хронічні захворювання (цукровий діабет, онкологія, ішемічна хвороба серця, інше), для яких можливий контакт з COVID-19 може бути небезпечним;
  • вакцинуватися можна у державній або приватній поліклініці, фельдшерсько-акушерському пункті або сільській амбулаторії, де повністю розділено потоки пацієнтів: у будівлі є різні входи для хворих і здорових; щотижня для вакцинації виділяють окремий час чи «День здорової дитини», коли в поліклініці проводять огляд і вакцинацію здорових дітей; щеплення також можна зробити у клініці здорової дитини (у приватному секторі);
  • важливо, щоб новонароджені діти отримали своєчасну вакцинацію від гепатиту В та туберкульозу у пологовому будинку, оскільки вакцинація на рівні первинної медичної допомоги може бути відтермінована через COVID-19.

Тому колективний імунітет в області сформовано лише від кору, краснухи, паротиту. Серед усіх інших вакцинокерованих захворювань залишається ризик виникнення як поодиноких випадків захворювання, так і спалахів.

Приєднуйтесь до Район.Маневичі у Viber, Telegram канал новин. А також Instagram.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024