Голова облдержадміністрації вивчив проблеми навчальних закладів Колок та Рудників

27 Жовтня 2017, 13:10
4477

Розповіли деталі робочої поїздки Голови облдержадміністрації Володимира Гунчика до селища Колки та села Рудники Маневицького району.

Про це йдеться на сторінці Волинської облдержадміністрації.

Під час зустрічі з жителями Колківської громади обговорили перспективи об’єднання та намагалися визначити плани роботи на майбутнє. Відтак, Володимир Гунчик пообіцяв приїхати вже на початку листопада, аби надати безпосередню допомогу новоствореній громаді.

Колківська школа-ліцей

Окрім того, у НВК «Колківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-ліцей» говорили про специфіку роботи опорного закладу. Слід зазначити, що минулого року, за рахунок фінансування опорних шкіл на Колки виділили майже 6 мільйонів гривень. Зокрема, кошти використали на оснащення ОЗНВК «Колківська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.-ліцей» – 3 мільйни 414,7 тисяч гривень. Закупили комп’ютерну техніку, кабінети, художню літературу, оснащення для їдальні на суму 2 мільйонів 328,7 тисяч гривень. Провели капітальний ремонт в ОЗ та філіях на суму 1 мільйон 86 тисяч гривень. Майже 200 дітей підвозять із сіл Семки, Розничі, Старосілля, Ситниці, Новоукраїнки, Годомич, Четвертні, Криничного та Копилля. Тому у 2016 році за рахунок співфінансування з обласного та місцевих бюджетів придбали ще один автобус (нині їх 3).

Рішенням Маневицької районної ради від 30.06.2016 року № 10/2 утворений «Колківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-ліцей» з філіями: ЗОШ І-ІІ ступенів с.Старосілля; ЗОШ І-ІІ ступенів с.Ситниця; ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Розничі; ЗОШ І ступеня с.Новоукраїнка; ЗОШ І ступеня с.Семки. У 2016-2017 році в опорному закладі навчалось 954 учні. Станом на 1 вересня 2017-2018 н.р. філія у селі Семки призупинила діяльність за відсутності учнів, які за заявами батьків продовжили навчання безпосередньо в опорному закладі (4 учні), а також працевлаштований педагог. На сьогодні в опорному закладі навчається 973 учні у 55 класах. Зокрема, в ОЗ НВК «Колківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-ліцей» – 623 учнів, у філіях: ЗОШ І-ІІ ступенів с.Старосілля – 168 учнів; ЗОШ І-ІІ ступенів с.Ситниця – 66 учнів; ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Розничі – 98 учнів; ЗОШ І ступеня с.Новоукраїнка – 18 учнів. ОЗ НВК «Колківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-ліцей» в своїй структурі має інтернат, де проживає 49 учнів, які підвозяться з інших населених пунктів району.

Колківське ВПУ

Що ж стосується Колківського вищого професійного училища, то, на переконання голови облдержадміністрації, воно одне із найкращих в області у підготовці аграрних професій. Тому не слід чекати реформи профтехосвіти зверху, а потрібно стати новаторами галузі. Чимало проблем та перепон буде на цьому складному шляху, але результати не забаряться.

Колківське ВПУ здійснює підготовку кваліфікованих робітників з професій тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії А1, А2, В1, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, II, ІІІ розрядів, водій автотранспортних засобів, категорій «В» і «С», кухар (III-V розряд), кондитер (Ш-ІV розряд). А також, співпрацюючи з центрами зайнятості області, проводиться первинна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації з професій кухар, тракторист, плодоовочівник, тваринник, машиніст-кочегар котельні. Контингент у 2017-2018 н.р. становить 430 учні. План державного набору було виконано на 100%.

Для якісного навчання учнів створена необхідна навчально-матеріальна база, а саме: 2 навчальні корпуси, побутовий корпус, лабораторний корпус, гуртожиток, 4 спортивні зали, стадіон, навчальний полігон з авто- та трактородром, де учні, які здобувають професію механізатора, набувають практичних вмінь та навичок. Машинно-тракторний парк налічує 37 тракторів, 7 легкових автомобілів, 12 вантажних автомобілів, 4 комбайни, 76 одиниць різної с/г техніки. Уся техніка зберігається в гаражах, для її ремонту та обслуговування наявна тепла майстерня, оснащена необхідним обладнанням і діюча кузня.

У користуванні училища перебуває 172,64 гектарів землі, з них 80 гектарів – орної. За останні 3 роки збільшено посівні площі і підвищено врожайність зернових та овочевих культур. Вперше зібрано урожай сої, гречки, а також створено тепличне господарство (5 теплиць), закладено ягідник (1000 кущів смородини) та малини. Створена матеріальна база для підготовки робітників з професії пасічник (ліцензія в стані виготовлення) Крім цього навчальна ферма налічує 36 голів свиней та 42 вівці.




 

Школа та фельдшерсько-акушерський пунк в Рудниках

Насамкінець керівник найвищої виконавчої гілки влади в області завітав до села Рудники Маневицього району, оглянув школу та поспілкувався із педагогічним колективом. Слід зазначити, що школа друга за кількістю дітей в майбутній ОТГ. За словами директора Валерія Марчука, чимало зроблено за останній рік, але потрібно замінити теплотрасу та встановити батареї на коридорі, вирішити питання із каналізацією, замінити вікна на металопластикові тощо. Натомість Володимир Гунчик порадив директорові зробити проектно-кошторисну документацію та експертизу, однак визначити черговість виконання робіт. А вже тоді кошти будуть шукати з обласному та місцевому бюджетах. Хвилювало також питання амбулаторії, на що керівник найвищої виконавчої гілки влади відповів:

«Ви потрапили до переліку населених пунктів, де будуватимуть амбулаторії за кошти Світового банку. Більше того, в першу чергу! Тому не хвилюйтеся, її обов’язково побудують».

На території базового села Рудниківської сільської ради розташований фельдшерсько-акушерський пункт, який обслуговує 1231 жителя, з них 399 дітей. В 2014 році прийнято рішення виділити приміщення першого поверху адміністративної будівлі Рудниківської сільської ради для облаштування, після проведення реконструкції приміщення, амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Рудниківська громада передала під реконструкцію приміщення першого поверху загальною площею 214,98 метрів квадратних; проектна потужність закладу 10 робочих місць.

Загальна кошторисна вартість станом на 20.04.2016 року 2498,268 тисяч гривень в тому числі: будівельні роботи – 1831,424 тисяч гривень, устаткування (медичне обладнання) – 85,981 тисяч гривень, інші витрати – 571,863 тисяч гривень. На будівельні роботи передбачаються кошти Світового банку. На спів фінансування проектно-кошторисної документації проведення її експертизи, виготовлення енергетично паспорта всього станом на 07.08.2017 року виділено 66,993 тисяч гривень; для облаштування спільного приміщення під амбулаторію – 578, 310 тисяч гривень.

1



 

Коментарі
27 Жовтня 2017, 18:13
Ага, робочий візит. Агітацію проводили перед виборами під маркою "робочого візиту". Назганяли бюджетників на зустріч, все в кращих традиціях СССР!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024