У Маневичах поширюють неправду про міжнародну допомогу

21 Липня 2022, 11:00
Гривні. Фото ілюстративне 14102
Гривні. Фото ілюстративне

На Маневиччині говорять про те, що міжнародну допомогу людям виплачуватимуть банки, тому саме там потрібно оформити документи.

Такі чутки у селищі й в окремих селах Маневицького краю побутували 15-20 липня. Фактчекери Район.Маневичі розібралися, як є насправді.

На сайті «єДопомога» повідомили кілька умов надання грошової допомоги від міжнародних організацій:

  • Грошова допомога надається міжнародними організаціями в рамках реалізації проєкту щодо надання додаткових заходів соціальної підтримки окремих категорій населення, зокрема з числа внутрішньо переміщених осіб.
  • Грошова допомога надається міжнародними організаціями відповідній соціальній категорії населення, згідно з умовами меморандумів про співпрацю/співробітництво, укладених Міністерством соціальної політики України та відповідною міжнародною організацією.
  • Грошова допомога надається соціальним категоріям населення України.
  • Заявка на виплату грошової допомоги від міжнародних організацій заповнюється і подається на інформаційній платформі єДопомога (вебресурс https://edopomoga.gov.ua).
  • Персональні дані фізичних осіб – заявників на отримання грошової допомоги від міжнародних організацій збираються адміністратором інформаційної платформи єДопомога - державним підприємством «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України» (далі – Адміністратор), передаються Міністерству соціальної політики України (далі – Мінсоцполітики України) та обробляються ним. Мінсоцполітики України є власником бази персональних даних заявників.
  • Заявник надає Адміністратору та Мінсоцполітики України право на збір, передачу та обробку його персональних даних

Також на сайті Камінь-Каширської РДА опублікували відповіді на найпоширеніші питання щодо статусу заявки при її перевірці на платформі «єДопомога», для того, щоб уникнути можливих непорозумінь:

  • Статус «Заяву прийнято» – це означає що вашу заяву прийнято і вона зараз знаходиться в переліку заяв, які успішно надійшли до Єдиної інформаційної системи соціальної сфери Мінсоцполітики. Як тільки одна з міжнародних організацій звернеться щодо виплати категорії громадян, до якої ви відноситесь за соціальним статусом та географічною ознакою, ваші дані будуть передані їй для додаткової соціальної підтримки, про що ви будете напряму проінформовані нею.
  • Статуси «Виплата членам вашій сім’ї вже відбулась від Всесвітня продовольча програма ООН» та «Виплата членам вашій сім’ї вже відбулась від Товариство Червоного Хреста України» означають, що хтось із вказаних в заявці членів вашої сім'ї вже отримав виплату. Якщо ця чи інша організація в майбутньому вирішить здійснити наступні виплати, то інформація буде доповнена. Звертаємо увагу на те, що інформація про здійснені виплати отримується від міжнародних організацій.
  • Статуси «Інша Заявка члена вашої сім’ї знаходиться в очікуванні на виплату від міжнародної організації RED ROSE CDS LIMITED» та «Інша Заявка члена вашої сім’ї знаходиться в очікуванні на виплату від міжнародної організації Управління Верховного комісара ООН у справах біженців» - ці статуси означають, що в заяві, яка подана через платформу єДопомога міжнародна, особа/особи є в реєстрах, вже переданих до міжнародної організації.
  • Важливо. При статусі «Заяву прийнято» заявник може відкликати свою заяву та подати її повторно. Ця можливість може бути корисною, якщо був зазначений невірний IBAN або взагалі не зазначений, а також якщо були допущені інші помилки або не вся інформація введена.

Соціальну платформу «єДопомога» створили у Міністерстві соціальної політики України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та ПРООН за фінансової підтримки Швеції з метою забезпечення нагальних потреб громадян, котрі постраждали або були змушені змінити своє місце перебування у зв’язку з агресією росії.

Підтримку українців на платформі забезпечують по трьох напрямках – інформація щодо допомоги від держави, волонтерської допомоги та подачі заявок на виплати грошової допомоги від міжнародних організацій.

Фейк: допомогу виплачуватимуть банки, тому треба збирати всі документи й там оформляти заявку на отримання коштів.

Правда: оформляти надання міжнародної допомоги потрібно на сайті «єДопомога».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024