У маневицькому музеї представили старовинні релігійні реліквії

25 Січня 2018, 16:15
3422

У Маневицькому краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Духовні скарби Маневиччини».

25 січня, у четвер, перед відкриттям виставки присутні вшанували пам’ять загиблого в АТО Героя України Андрія Снітка хвилиною мовчання. Сьогодні йому виповнилося б 22 роки.

У музеї представили ікони ХVII-XIX століття: дерев’яні, вишиті, відреставровані та ті, які ще її потребують; релігійну атрибутику як православних, так і католиків, стародруки, Євангеліє, Плащаницю, підсвічники та вінці.

«Плащаниця потрапила до нас 5 років тому. Ми їздили по Поліських районах та шукали щось цікаве для поповнення фонду нашого музею. І знайшли ми Плащаницю XVIII століття на одному з горищ», – поділився директор музею Петро Хомич.

До слова запросили настоятелів храмів УПЦ: Свято-Воскресенського храму – отця Сергія, ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» благочинного Маневицької округи – отця Тарасія, Успіння Пресвятої Богородиці села Оконськ – отця Олександра та отця Михайла з Свято-Троїцької каплиці УПЦ КП.

«Володимирська ікона Божої Матері матеріальної цінності ніякої не має, але в духовному плані вона дуже потужна. Цю ікону в 1916 році власноруч зробили солдати, які тоді перебували на нашій території. Вони були із другого взводу продовольчого транспорту 46 армійського корпусу. Можна тільки уявити, яку силу вони вклали в ікону, знаючи, що живуть останні хвилини. Тому наші бійці, коли цілують цю ікону – плачуть», – розповів отець Олександр Лановий.

Також він поділився, що цього року 28 серпня церкві села Оконськ виповниться 300 років. Тому всі охочі можуть приїхати в цей древній храм. На завершення заходу майстриня Тетяна, яка подарувала власноруч вишиту ікону для маневицького музею, поділилася враженнями від почутого.


2






 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024