За незаконний видобуток бурштину штраф або в'язниця, – Маневицька прокуратура

09 Лютого 2018, 18:00
3324 Джерело: racurs.ua

Маневицька місцева прокуратура повідомляє, що всі випадки незаконного видобутку бурштину-сирцю або безгосподарське використання земельних ділянок будуть зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України.

Власники земельних ділянок відповідно до ст. 91 Земельного кодексу мають:

  • дотримуватись обов’язків щодо використання земельних ділянок за цільовим призначенням;
  • дотримуватися вимог законодавства про охорону довкілля;
  • підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі;
  • своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом;
  • за свій рахунок привести земельну ділянку в попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком здійснення такої зміни не власником земельної ділянки, коли приведення у попередній стан здійснюється за рахунок особи, яка незаконно змінила рельєф.

Кримінальним кодексом України за незаконний видобуток бурштину-сирцю передбачено кримінальну відповідальність за ч. 2 ст. 240 КК України – (караються штрафом від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6800 грн. до 11900 грн.) або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк).

За безгосподарське використання земельних ділянок передбачено кримінальну відповідальність за ст. 254 Кримінального кодексу України (караються штрафом до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 4250 грн.) або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого).

У разі самостійного виявлення фактів незаконного видобутку бурштину-сирцю або безгосподарське використання земельних ділянок, прошу звертатися за телефонами та адресами:

- (03376) 2-15- 76 або 102 (Маневицький відділ поліції ГУНП в області, 44600, смт. Маневичі, вул. Комарова, 29);

- (03376) 2-13- 77 (Маневицька місцева прокуратура, 44600, смт. Маневичі, вул. С. Наливайка, 2).

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024