Неділя жінок-мироносиць - Всехристиянський жіночий день

21 Квітня 2018, 14:00
2283

22 квітня церква вшановує святих жінок-мироносиць.

Деякі парафії мають цього дня особливий звичай: обходити хресним ходом навколо церкви. Але хоругви та ікони несуть не чоловіки, як звично, а жінки, бажано діви чи вдови. Вони символізують тих жінок, які першими прийшли до гробу Спасителя.

Разом із подвигом святих мироносиць цього дня ми вшановуємо великий подвиг усіх християнок, тому для багатьох це – міжнародний православний жіночий день. Часом у буденному сімейному житті, часом вирішуючи найскладніші завдання в житті цілих народів, жінка-християнка подає світові яскравий приклад великої самопожертви, глибинної духовності, надзвичайного розуму.

Коли Господа було заарештовано та віддано на тортури і розп’яття, Його налякані учні розбіглися, а біля хреста зібралися ті, хто під час земного життя Ісуса вірно та смиренно Його супроводжували.

Євангеліє розповідає: «Було там багато жінок, які дивилися здалеку; вони прийшли з Ісусом з Галілеї і служили Йому». Ось хто не злякався осуду юдейських старійшин та можливої розправи – ті, кого ми звикли називати «слабка стать». У відданості своїй вони виявилися сильнішими від більшості чоловіків.

Коли минула та субота, під час якої Господь тілом спочивав у гробі, рано-вранці жінки взяли миро (особливі пахощі, якими на Сході намащували тіла мертвих) і пішли до гробу Спасителя, аби намастити Його пречисте тіло. Саме тому в історії назавжди закарбувалася назва – жінки-мироносиці. Від ангела вони почули звістку про те, що Христос воскрес, а трохи згодом Сам Ісус явився мироносицям та промовив: «Радійте!»

Ось їхні імена, які донесло до нас Святе Письмо: Марія Магдалина, Марія Клеопова, Соломія, Іоанна, Марфа і Марія, Сусанна. Але разом із цими послідовницями Господа ми прославляємо подвиг й інших жінок-мироносиць, чиї імена не зберегла для нас історія.

У цю неділю ми вшановуємо також тих, хто був причетний до поховання Спасителя після Його хресної смерті, – святих праведних Йосифа Аримафейського і Никодима.

Сучасні християнки наслідують жон-мироносиць. Напевне, тому в храмах ми бачимо більше жінок. Вони є тими, хто молиться за своїх дітей, чоловіків, батьків. Жінки менше просять у молитвах за себе, вони завжди моляться за когось. А це і є справжнє служіння та шанування ближніх.

Переважно жінки зберегли віру за атеїстичної радянської доби. Адже це бабусі привели до віри своїх правнуків, онуків, дітей, тобто нас із вами. Навіть коли ми, навчені радянською пропагандою, намагалися їм перечити, вони все одно молилися за нас, хрестили нас і тихо благословляли. І Господь їхніми молитвами привів багатьох із нас до віри у Воскреслого Спасителя.

Жінка має великі дари від Бога. Вона є матір’ю і несе те саме служіння, яке несла Божа Матір. Вона є головною берегинею дому і помічницею чоловікові. Але це не значить, що чоловік – володар жінки. Навпаки, апостол закликає поводитися з жінкою, як із дорогоцінним сосудом. Тому чоловік має дарувати жінці любов, а жінка – розкривати дані Богом таланти, бути ніжною, турботливою, жертовною, люблячою.

Тож від щирого серця вітаємо всіх жінок із цим чудовим святковим днем і бажаємо їм духовних та тілесних сил на шляху християнського життя.

Олеся КУЛІШ

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024