З 1 вересня дітей без профщеплень не прийматимуть у маневицькі школи

26 Квітня 2018, 20:00
4668

Відбулася екстрена нарада, щодо запобігання захворюванню на кір в Маневицькому районі.

У четвер, 26 квітня, голова районної державної адміністрації Андрій Линдюк провів екстрену нараду з питання запобігання розповсюдження захворюваності на кір, в якій взяли участь керівники медичних закладів району, профільні лікарі, начальник відділу освіти РДА, представники ОТГ, сільські голови, старости громад, представники церков та релігійних громад сіл, де найбільше відмов від профілактичних щеплень.

Головний лікар Маневицької ЦРЛ Олег Бегаль ознайомив з симптомами та шляхами зараження хвороби, проінформував, що в районі зафіксовано 3 випадки захворюваності на кір, проаналізував стан профілактики захворювання:

«Кір – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується підвищенням температури тіла, нежитем, кашлем, висипкою на тілі. Шлях передачі: повітряно-краплинний.

Джерело інфекції: хвора людина на 4 дні до висипань, плюс чотири дні від моменту появи висипки. Інкубаційний період 7-18 днів. В районі зафіксовані такі випадки: 14 лютого 2018 року в інфекційне відділення Маневицької ЦРЛ поступила жителька смт Маневичі, 1987 р.н., з діагнозом кір, типова форма, середньої важкості.

Лабораторно діагноз підтверджено вірусологічною лабораторією міста Луцька. Згідно епідеміологічного анамнезу завезений з Закарпатської області. Відпочивала у родичів в Закарпатській області. Щеплена дві дози згідно календаря. 21 квітня 2018 року поступила  в інфекційне відділення семимісячна жителька села Рудники з діагнозом кір. Не щеплена. Перебувала в контакті з хворою дитиною з села Воютин Луцького району.

24 квітня 2018 року поступив в інфекційне відділення Маневицької ЦРЛ з діагнозом – кір, житель села Лишнівка, 2017р.н. Не щеплений.  Дитина була в контакті з дітьми з Турійського району».

Головний лікар Маневицького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Сидорук доповіла про стан вакцинації дітей району від кору:

«Під спостереженням лікарів перебуває 14606 дітей. Відповідно до перспективного плану профілактичних щеплень на  2018 рік вакцинації від кору підлягає 1628 дітей (діти віком від одного до 17 років 11 місяців 29 днів.

Що не мають жодного щеплення проти кору). Ревакцинації підлягають 1620 дітей (діти віком від 6 до 17 років 11 місяців 29 днів, що мають одне щеплення). Станом на 25 квітня 2018 року вакциновано 634 дитини, ревакцинація проведена у 753 дітей. Постійні протипокази -у 5 дітей. Кір – небезпечне вірусне захворювання, яке є однією з найпоширеніших причин дитячої смертності у світі. Переважно на кір хворіють саме діти, які не мають щеплень. Однак дорослі та підлітки, яких не вакцинували в дитинстві, також можуть захворіти.

Як результат, в Україні в цьому році зафіксовано 5 смертей від кору. Хвилює ситуація з відмовниками і у нашому районі, бо саме ці діти і попадають в зону високого ризику. В розрізі сіл ситуація така: Бережниця – 162 дитини, Череваха – 62 дитини, Прилісне – 28 дітей, Комарово – 21 дитина, Галузія – 16 дітей, Красноволя – 14 дітей, Рудники – 9 дітей, Підцаревичі – 24 дитини, Карасин – 59 дітей, Колки – 59 дітей, Маневичі – 163 дитини. Головна причина відмов, що вказана в заявах – це релігійні переконання».

Людмила Йосипівна сказала, що в районі наявна вакцина проти корі, паротиту, краснухі і завірила, що вона високоякісна,  європейського рівня Бельгійського виробництва.

Завідувач Маневицьким міжрайонним відділом ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» Надія Шуляр сказала, що профілактика захворювання повинна бути направлена на попередження їх виникнення в організованих колективах. В районі можна констатувати той факт, що немає спалаху епідемії, так як це є поодинокі випадки, які не зв’язані з одним джерелом.


Одним з профілактичних заходів, передбачених на законодавчому рівні, є недопущення перебування дітей в дошкільному закладі, якщо не зроблені обов’язкові профілактичні щеплення. До цього часу не було такої заборони щодо освітніх закладів. Наразі з 1 вересня 2018 року дитина не отримає допуск до відвідування школи при відсутності тих самих обов’язкових щеплень.

Пресвітер церкви ХВЄ села Комарове Андрій Ліщук сказав, що в жодній проповіді, вченні на богослужіннях в церквах жодного разу не звучало, що слід відмовлятись від щеплень. На його думку, відмову слід сприймати швидше як особисте переконання, і ще вбачає причину - бо серед населення побутує думка, що щеплення можуть спричинити хворобу або і смерть. Запропонував проводити роз’яснювальні бесіди щодо профілактики захворювання, а також якості вакцин.


Присутні на нараді представники церков теж переконували, що питанню відмов від вакцинації не слід надавати релігійного забарвлення.

Після ретельного обговорення, аналізу справ в районі, голова РДА Андрій Линдюк дав окремі доручення учасникам наради:

З метою попередження виникнення спалаху захворюваності на кір провести активну інформаційну кампанію, яка забезпечить формування обізнаності населення про захворювання, можливі ускладнення та шляхи попередження кору. Донести до батьків інформацію про заборону допущення з 1 вересня 2018 року до навчання дітей, які не матимуть профщеплень. Медпрацівникам  здійснити виступи перед громадами в тих селах, де є хоча б одна відмова від вакцинації. Головному лікарю Маневицької ЦРЛ інформувати голову райдержадміністрації про стан захворюваності населення району на кір щопонеділка до 12 години.


 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024