П’ять красенів-синів і дев’ять чарівних доньок: як живе волинська мати-героїня

15 Червня 2018, 11:21
3941

Жителька села Лишнівка Маневицького району Феодосія Ковердюк розказала, як разом з чоловіком виховала аж 14 дітей.

Про це йдеться на шпальтах Волині-нової.

Сама жінка — уродженка повоєнної Лишнівки. Ще будучи дівчинкою, разом з іншими сестрами та братами залишилась без материнської ласки. Батько–фронтовик, якого в селі кликали Танкістом, одружився вдруге. Мачуха своїх дітей не мала, однак і чужих не сильно пестила.

У 18–річному віці Феодосія вийшла заміж за місцевого Тимофія Ковердюка. Бог часто обдаровував подружжя дітьми. Проте жінка вдома не сиділа, працювала в ланці, аби заробити на шматок хліба. Чоловік спершу трудився в колгоспі, потім перейшов у шляхову дільницю. Бувало, що їхав на будівництво доріг на цілий тиждень, і молодій дружині доводилось самій встигати все робити і в хаті, і по господарству. Вже потім Тимофій працював трактористом у держлісгоспі.

Спочатку сім’я Ковердюків жила у тітки чоловіка, а у 1975 році перейшла у новозведений будинок із просторими великими кімнатами. Але родина продовжувала поповнюватися дітьми, тож спали по двох на ліжку.

«Їсти варили багато, та й за стіл відразу всі не поміщалися, тому їли по черзі. Вже на свята за одним столом збиралися всі», — пригадує донька Тетяна, що мешкає у райцентрі.

Багатодітна мама розповіла, що їй нелегко велося - потрібно було і попрати вручну, і приготувати, і дітей пильнувати.

«Але коли старші підросли, допомагали глядіти менших. Навіть у ланку зі мною ходили, аби виконати в колгоспі норму. Тоді не було жодних особливих допомог від держави, як тепер, та й ніякої побутової техніки, що значно полегшує життя теперішніх мам», - розповіла Феодосія.

Їй потрібно чимось займатися і про когось дбати. Ніколи не сидить без діла. Цілу зиму плела круглі килимки. Любить квіти і багато садить їх на подвір’ї”.

Сьогодні діти вже дорослі та мають свої сім’ї, а різниця між найстаршим сином та наймолодшою донькою — 27 років.

Найменша донька їх Наталія — живе найдалі, полетіла аж у США, де має сім’ю. Усі діти, крім Тетяни, Ірини та Лілії, які ще не знайшли своїх половинок, подарували матері 24 внуки та 8 правнуків.

Сьогодні жінка вміло господарює. Обробляє чимало землі, тримає багато живності — курей, індиків, качок, корову, коня, свиней. Звичайно, що самій з усім уже не впоратись, допомагають діти та внуки. Після праці обов’язково накривають стіл і, частуючись, спілкуються, розповідають неньці та бабусі про свої справи і плани.

6

Минулого року на поважне 70–річчя матері у батьківському будинку зібралися всі чотирнадцять дітей. Навіть донька–«американка» прилетіла привітати неньку. Хоча про її візит із далекої заморської країни мати дізналася, коли та постукала у двері дому. Наталія подарувала ювілярці модний на сьогодні аксесуар — Айфон–6, про який мріє не одна жінка.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39