Маневичанин – найкращий лісоруб Волині

31 Липня 2018, 10:30
Віталій Крисик 4316 Джерело: pershyj.com
Віталій Крисик

Переможцем 21-го обласного конкурсу вальників лісу став працівник державного підприємства «Городоцьке лісове господарство», що у Маневицькому районі.

Віталій Крисик зізнався, завдяки чому п’ятий рік поспіль став найкращим лісорубом області, – пише «Перший канал соціальних новин».

Змагання відбулися у Турійському лісгоспі 26 липня. Віталій обійшов 21 учасника та здобув найбільше балів у трьох етапах конкурсу із п’яти. 

«У мене це як «Добрий день!» – п’ятий раз», – сміється лісівник.

 

Віталій Крисик проходить етап зрізування гілок та сучків
Віталій Крисик проходить етап зрізування гілок та сучків

Чотири рази він їздив на всеукраїнські змагання, де переймав досвід найкращих вальників лісу з різних областей. Перших місць здобути ще не вдалося, проте щороку результати покращуються: з 19 місця поступово наблизився до 11.

«Всеукраїнські змагання кожен раз відбуваються у Київській області. Там локація не змінюється, як в нас на обласному етапі: минулого року змагання були в Любомлі, цього року в Турійську. Якось ще змагались у Згоранах. А там постійно на території одного лісгоспу – Тетерівського», – пояснює Віталій Крисик.


Розкряжування комбінованим різом
Розкряжування комбінованим різом

Віталій здобував освіту у Луцькому НТУ, де навчався за спеціальністю «Обладнання лісового комплексу».

«Вибір професії відбувся таким чином – вступав туди, куди ближче і куди пройшов на державне. А потім приїхав у село, запропонували роботу, зачепився за неї і вже 8 років у лісгоспі», – розповідає лісоруб.

Зараз він вальник лісу шостого розряду – найвищого ступеня професійності у цій галузі. Тільки працівники цього розряду допускаються до звалювання.

Віталій Крисик налаштовується на звалювання дерева
Віталій Крисик налаштовується на звалювання дерева

Цікаво, що у його родині є люди, пов’язані з лісовою сферою. Дід був майстром лісу, тітка – інженер лісових культур, а двоюрідна сестра – бухгалтер у лісництві.

«Роботу люблю. Якщо не любиш роботи, то такий само і результат буде. За що люблю? Може за те, що все вдається виконувати. Керівником не хотів би бути, бо там відповідальності більше, а тут ти відповідаєш лише за себе. А керівник має під собою кілька підлеглих, які на тебе дивляться, і ти повинен дати їм правильний поштовх, вдало організувати робот», – коментує лісоруб.

Віталій Крисик розповідає, що до кожних змагань готується «непосильною працею». Багаторазово відточує вміння, необхідні на кожному з етапів конкурсу вальників лісу. Каже, що для хороших результатів треба навички і везіння.

«Чим довше тренуєшся, тим кращі результати. Якщо на чотирьох інших етапах основне – це володіти навичками, то валка дерева – як лотерея. У мене ні на змаганнях, ні в роботі не було травм, але травматизм є. Вершок падає, дерево ламається, різні бувають нюанси. Охорона праці зараз на високому рівні, але нещасні випадки трапляються», – каже лісівник.

1
Валка дерева
Валка дерева

Віталій каже, що цьогоріч змагатись було не легше, ніж попередніх років, а от рівень організації конкурсу змінився:

«Організація з кожним роком все краща і краща. Щось нове з’являється. Навіть колоди були спочатку неточені, а зараз вони однакового діаметру, як на обрізку сучків, так і на розкряжуванні комбінованим різом та точному розпилюванні. Ще торік обирали стовбури такі, як вони ростуть у природі», – коментує лісоруб.

1
Точне розкряжування
Точне розкряжування



1

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024