Сеньор Занноллі вчить волинян їсти гриби по-італійськи

06 Серпня 2018, 10:10
Луцькі бізнесмени назвали свою торгову марку на честь італійця Заноллі, який навчив їх готувати гриби 2219
Луцькі бізнесмени назвали свою торгову марку на честь італійця Заноллі, який навчив їх готувати гриби

Лучани започаткували в Україні виробництво продуктів італійської кухні з місцевої лісової сировини.

Продукція буде не тільки дешевшою за традиційні імпортні аналоги, а й дозволить розвивати досі невідомі для українців харчові технології.

Невеличкий магазин «HоReCa» знаходиться неподалік луцького залізничного вокзалу. Незабаром приїздить і його власник, Володимир Халик. Вибачається за запізнення і знайомить з старшим чоловіком – це сам сеньор Флореале Заноллі, італійський технолог, який все своє життя присвятив традиційній італійській кухні, а тепер допомагає українським бізнесменам освоїти секрети середземноморської кухні, – пише Район.Бізнес.

Магазин «HоReCa» функціонує не як традиційна торгівельна точка, а скоріше як дегустаційний майданчик продукції за ціною виробника.
Магазин «HоReCa» функціонує не як традиційна торгівельна точка, а скоріше як дегустаційний майданчик продукції за ціною виробника.

«Я все життя працював з українською сировиною. Ми купували на Волині гриби, потім їх переробляли в соуси і постачали по всій Європі. Ціна однієї баночки в Україні могла складати до тисячі гривень. Тепер я хочу започаткувати подібне виробництво тут, щоб українці могли насолоджуватись грибними смаколиками, – перекладає слова італійця Володимир Халик.

ВОЛИНСЬКІ ГРИБИ ОДНІ З НАЙКРАЩИХ В ЄВРОПІ

Українець Халик та уродженець Ломбардії Заноллі познайомились ще в 2011 році. Тоді технолог приїхав на Волинь для купівлі великої партії грибів. Міланець Заноллі все життя займається грибами, їхньою переробкою і має власне виробництво на Апеннінському півострові. Двадцять років італієць переробляв сировину, основна маса якої надходила на підприємство з України і Балкан. Зараз Флореале Заноллі, якому вже 73 роки, відійшов від керування компанією, але проводить дегустації і майстер-класи для виробників, які займаються грибами. Українець Халик і італієць Заноллі організували в Україні на заводі-підрянику виробництво за італійською технологією грибних консервів.

Українець Володимир Халик та уродженець Ломбардії Флореале Заноллі
Українець Володимир Халик та уродженець Ломбардії Флореале Заноллі

«В цих баночках немає нічого, крім грибів, спецій та олії. Немає крохмалю, муки та інших наповнювачів. Якщо це має бути білий гриб за технологією, то ми ніколи не використаємо, наприклад, дешеві шампіньйони. Завдяки спеціальній технології замочування і використання пару виходить грибне «трифолатті», тобто нарізане кусочками або грибний крем, який можна використовувати для приготування спагеті, пельменів, вареників», – розповідає Заноллі.

Рецепти виробництва розробив сам Заноллі ще в 70-х роках. Технолог погодився, аби його ім’я було зазначене на етикетці тільки за умови особистого контролю за якістю і додержанням рецептури. Він особисто перевіряє якість волинської грибної сировини, присутній в лабораторії і на виробництві.

Італійський технолог погодився, аби його ім’я було зазначене на етикетці тільки за умови особистого контролю за якістю і додержанням рецептури
Італійський технолог погодився, аби його ім’я було зазначене на етикетці тільки за умови особистого контролю за якістю і додержанням рецептури

Сеньор Заноллі вважає, що українці, які звикли споживати гриби в маринаді, тобто оцтово-водяній суміші з додаванням чорного перцю і лаврового листа, заслуговують на більш вишукані страви. Він пропонує гриби з додаванням оливкової чи високоякісної соняшникової олії. Для виробництва він використовує виключно лісову продукцію, яка не може бути вирощена в штучних умовах – це білий гриб, польський, маслюки і лисички.

НЕ ГРИБАМИ ЄДИНИМИ

Зараз на полицях волинських супермаркетів присутня продукція з грибів індійського, китайського, польського виробництва. Як запевняє Халик, ця ситуація образлива для багатого на гриби поліського краю. Правдивий італієць ніколи би не дозволив собі купити спагеті китайського виробництва, а у нас вітчизняні гриби мають бути символом Волині.

Натомість вітчизняні гриби у якості напівфабрикату їдуть по 4 тисячі кілометрів Італію, потім стільки ж назад уже перероблені і за фасовані. Ціна однієї банки може складати кілька тисяч гривень. Виробництво ж на волинських теренах дозволить здешевити продукцію навіть не на відсотки, а в рази. Орієнтовно у вересні волинські гриби за італійською рецептурою будуть уже на полицях магазину.

В планах Халика організувати в Україні і переробку равликів. До того їх експортували в Польщу та Прибалтику і привозили в Україну вже в готовому вигляді. Незабаром в магазині буде готовий равлик в бургундському соусі, який буде коштувати в рази дешевше. Цю революційну для українців їжу будуть виготовляти за литовськими і румунськими рецептами.

У мазазині «HоReCa» можна придбати різноманітні заморожені гриби з волинських лісів
У мазазині «HоReCa» можна придбати різноманітні заморожені гриби з волинських лісів

«Buon appetito для всіх українців, які раніше їли гострі продукти з хімічним оцтом. Тепер ви маєте можливість споживати гриби з натуральним смаком, який організм краще приймає», – побажав для наших читачів Флореале Заноллії.

 

Міланець Заноллі все життя займається грибами, їхньою переробкою і має власне виробництво на Апеннінському півострові.
Міланець Заноллі все життя займається грибами, їхньою переробкою і має власне виробництво на Апеннінському півострові.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024