На Маневиччині шукають людей які пам'ятають традиції, народні звичаї та ритуали Полісся

07 Серпня 2018, 08:00
Февронія Горайчук із своїми сестрами, Христиною та Анастасією із села Градиськ 4894 Джерело: Нова Доба
Февронія Горайчук із своїми сестрами, Христиною та Анастасією із села Градиськ

Маневицький районний будинок культури проводить роботу з виявлення, збору, обробки та складання орієнтовного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини на місцевому рівні.

Цьогоріч уперше  в області проводиться огляд-конкурс із збереження нематеріальної культурної спадщини – музики, ремесел, звичаїв, обрядів, повір’їв, казок, пісень.

Працівники клубних закладів району також долучилися до цієї справи. Записують пісні, зафіксовано процес плетіння постолів в селі Черськ Павлом Варшавським, обряд випікання короваю (починаючи з принесення дров і запалювання печі) з піснями і примовками  від 83-річної жительки села Нові Підцаревичі Софії Пугач, ‒ пише «Нова Доба».

Створюють  картотеку відеозаписів фольклорних творів та народних обрядів. Складають місцевий реєстр нематеріальної культурної спадщини, який буде внесений до обласного переліку.

Одними із тих, хто щедро поділився своєю пісенною творчістю, була 89-річна  Февронія Горайчук із своїми сестрами, 88-річною Христиною та 82-річною Анастасією із села Градиськ.

Зберігають пісенні та обрядові скарби Маневицького краю народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Дивоцвіт», районного Будинку культури, фольклорні колективи в селах Троянівка, Нова Руда, Череваха, Велика Яблунька, Вовчицьк, Кукли, Нові Підцаревичі та багато інших, пісні та обряди яких будуть записані і збережені для майбутніх поколінь.

Тепер потрібно терміново віднайти тих людей, котрі пам'ятають традиції, народні звичаї, ритуали Полісся.

«Будемо раді будь-якій інформації щодо виявлення нових традиційних обрядів, пісень, легенд, говірок, знань, навичок  народної медицини, старовинних народних способів лікування, які передані  у родині від старшого покоління, звичаїв, пов’язаних з традиційними ремеслами району (плетіння коробок, кошиків, постолів), рецепти приготування старовинних страв Полісся», ‒ наголошує методист з народної творчості Маневицького районного Будинку культури Надія Сачук

Запрошуємо всіх, хто володіє хоча б якимись відомостями, до співпраці, номери телефонів 2-25-73 та 2-22-72.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024