У Києві маневичани помолилися за автокефалію української церкви

15 Жовтня 2018, 15:30
У Києві маневичани помолилися за автокефалію української церкви 2423
У Києві маневичани помолилися за автокефалію української церкви

Жителі Маневицького району взяли участь у подячній молитві за автокефалію для української церкви, що відбулася у місті Києві на Софійській площі.

У свято Покрови Пресвятої Богородиці і День українського козацтва та захисника України, делегація Маневицького району на чолі з керівником апарату райдержадміністрації Олександром Коробчуком, відгукнулася на заклик Президента України Петра Порошенка,

Першим з вітальним словом до усіх вірян звернувся Петро Олексійович. Понад 20 хвилин говорив президент, згадав історію українською церкви, подякував Вселенському Патріарху за сміливість і мудрість щодо прийняття рішення про автокефалію.

«У нас не було, немає і не буде державної церкви. І в освячену томосом православну церкву ніхто нікого не запрошуватиме силоміць. Це питання вільного вибору кожного віруючого. Я гарантую, що не буде жодного тиску, буде збережено право своєї дороги до бога кожного українця, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися у тій церковній структурі, яка зберігає єдність з РПЦ. Це їх вибір, і його треба поважати. Держава захистить права тих священників та вірян церкви московського патріархату, які добровільно вирішать з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину православну помісну церкву. Спільна розбудова незалежної церкви не може бути підставою для розбрату і протистояння, насильства. Як тільки побачите людей, які закликають взяти Києво-Печерську лавру, храм чи монастир — знайте, то московська агентура! Не дозволимо Кремлю розпалити релігійну війну всередині держави», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив, що Вселенський Патріархат остаточно проголосив незаконною московську анексію київської митрополії, здійснену ще наприкінці сімнадцятого століття.

«Ясно й недвозначно ним заявлено, що Російська Православна Церква не має канонічних прав щодо православної церкви в Україні, і наша УПЦ не має підпорядкування РПЦ, а Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви. Питання Томосу і автокефалії для української православної церкви виходить далеко за межі церковного життя. Це питання нашої незалежності, питання нашої нацбезпеки, питання нашої державності. Це питання всієї світової геополітики. І якщо це не так, то чому тоді рішення Вселенського патріарха позавчора обговорювалася на Раді безпеки Російської Федерації під головуванням Путіна?» – додав Петро Олексійович.

Він зауважив, що реакція Москви на рішення Синоду і дії Києва «свідчить, що ми — на правильному шляху».

 «І, наголошую, будемо впроваджувати й надалі. Автокефалія – з того ж ряду, що й наше прагнення до вступу до ЄС і НАТО. Це основа нашого власного шляху розвитку, розвитку України і розвитку української нації.», – підсумував Президент.

Також перед молебнем виступили предстоятель УПЦ Київського Патріархату Патріарх Філарет, митрополит УАПЦ Макарій та інші представники духовенства.

Нагадаємо, що 11 жовтня Синод Вселенського Патріархату визнав незаконною анексію Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 році. 332 роки минуло з тих пір, як Київська митрополія опинилася в Московському патріархаті.






Читайте також: 5 важливих тез, які маневичанам варто знати про церковні рішення у Стамбулі.

Коментарі
16 Жовтня 2018, 13:44
<p>Приємно що земляки не залишаються в стороні</p>
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024