На Маневиччині науковці досліджують Черемське водно-болотне угіддя

17 Жовтня 2018, 19:30
На Маневиччині науковці досліджують Черемське водно-болотне угіддя 3085 Джерело: Нова Доба
На Маневиччині науковці досліджують Черемське водно-болотне угіддя

Українські вчені зацікавились Черемським водно-болотним угіддям, адже воно відіграє важливу роль в стабілізації гідрологічного режиму, в тому числі підземних вод, що необхідні для функціонування екосистем, збереження всього біорізноманіття.

Нещодавно директор заповідника Віталій Деркач зустрів фахівців-болотознавців Рівненського Національного університету водного господарства та природокористування (НУВГП). Миколу Клименка, доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності, академіка Української екологічної академії наук, Аллу Прищепу, директора Навчально-наукового інституту екології та землеустрою університету водного господарства та природокористування, – пише «Нова Доба».

У Черемському природному заповіднику налагоджена співпраця з ведучими вишами України: київськими інститутами НАН України ботаніки імені Миколи Холодного, зоології імені Івана Шмальгаузена, агроекології і природокористування, Інститутом екології Карпат (Львів), СНУ імені Лесі Українки (Луцьк).

Кліматичні умови та зміни, що відбуваються в природі, суттєво впливають на формування екосистем в цілому, в тому числі на водно-болотний масив Черемського природного заповідника. Вчені вважають, що одним із основних аргументів важливості проведення моніторингу є формування інформаційної бази даних про стан та зміни водно-болотного угіддя Черемського природного заповідника, контроль підземних вод озера Черемське та озера Редичі залежно від антропогенного впливу.

Вивчення природних гідрологічних процесів забезпечить постійне спостереження за їхніми змінами, можливістю екологічного прогнозування та розробку наукових основ охорони, відтворення природних ресурсів, надзвичайно цінних об'єктів водно-болотного угіддя.

З метою вивчення гідрологічної ситуації водно-болотного угіддя працівники заповідника ведуть спостереження за коливанням рівня води у встановлених свердловинах на території заповідника, в озері Черемське.

Фахівці-болотознавці НУВГП проводять не лише дослідження рівня та складу води, а  й обстеження риб (аналізи крові, тканин та луски). Вони й  надалі займаються науково-дослідною роботою в заповіднику.

Результати досліджень будуть використані для оцінювання та прогнозу гідрологічних змін на Черемському водно-болотному масиві.

Читайте також: Маневиччина: Показали красу Черемського заповідника.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024