На Маневиччині побудують дві нові амбулаторії в сільській місцевості

18 Жовтня 2018, 09:42
Фото ілюстративне 2435 Джерело: Волинська ОДА
Фото ілюстративне

За словами заступника голови ОДА Валентина Цьося, на Волині планують будівництво 9 амбулаторій, серед яких є дві в Маневицькому районі.

Під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулася селекторна нарада щодо стану реалізації реформи сільської медицини. У віртуальній студії філії ПАТ «Укртелеком» працювали заступники голови облдержадміністрації Валентин Цьось та Світлана Мишковець, повідомляють на web-сайті Волинської ОДА.

Тож нині відібрано 9 земельних ділянок, з яких 5 – у об’єднаних територіальних громадах. Усі земельні ділянки розташовані на доступній відстані від наявних об’єктів соціальної інфраструктури (шкіл, дитячих садочків, медичних закладів) та адмінбудинків.

«Усі 9 проектів щодо будівництва амбулаторій мають експертний звіт. Нині вже оголошено тендер на будівництво трьох амбулаторій у селах Піща, Прилуцьке та Затурці. У найближчий час очікуємо початок тендерних процедур щодо решти шести амбулаторій у селах Піщане, Троянівка, Вишнів, Дубечне, Бірки та Прилісне, – повідомив Валентин Іванович».

Нагадаємо, що у 2018 році уряд запланував здійснити конкретні заходи щодо підвищення рівня медицини на сільських територіях. Первинна медицина в селі має бути якнайшвидше реформована, якість медичної послуги наближена до людини й мати зовсім іншу якість. Саме таку мету має ініціатива «Доступна, якісна медицина у сільській місцевості», над впровадженням якої розпочато роботу.

Для цього Верховна Рада України прийняла Закон, який подав Президент України, «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» (№7117). Він передбачає додаткове фінансування сільської медицини, створення ефективної системи мотивації лікарів, впровадження практики телемедицини тощо. Цей законопроект є частиною медичної реформи і дає можливість разом із місцевою владою розв’язати нагальні проблеми сільської медицини: відсутність лікарів, погано обладнані амбулаторії та ФАПи.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024