Агресивні короїди поїдають дерева

04 Липня 2017, 21:31
2010

Рубка лісів – один із методів боротьби з недугою

Лісівники Волині бють на сполох. Площа зелених насаджень, уражених шкідниками, постійно зростає. Зараз вона становить понад 6 тисяч гектарів. Найдієвішим способом боротьби з такою ситуацією є вирубки. Проте вони заборонені у так званий період тиші, що триває до червня. Щоб хоч якось зарадити всиханню дерев, лісівники намагаються бути терапевтами, а не хірургами.

Провідні екологи, фахівці лісової галузі, депутати й журналісти зібралися гуртом, аби обговорити наболілу проблему та знайти її ефективне вирішення.


 

Збитків – понад 20 тисяч гривень

Передусім із ситуацією ознайомив начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко. За його словами, ця велика проблема виникла давно й існує в багатьох областях України.

  • Щоб повернути лісовій галузі всі витрати від всихань, треба 20 тисяч гривень, – бідкається головний лісівник області.

У свою чергу, начальник Державної екологічної інспекції Олександр Ткачук наголосив, що як управління екології, так і самі екологічні інспекції будуть намагатися врегулювати це питання законодавчо і узгоджувати його з місцевими громадами.

  • Намагатимемося бути не хірургами, а терапевтами. Наш пріоритет – це вчасне виявлення недуг. Не можна доводити насадження до такого стану, коли вже не можна чинити опір шкідникам. Сподіваюся, ми виробимо шляхи лікування насаджень, а далі будемо ухвалювати рішення і давати рекомендації, – зауважив Олександр Ткачук.

Дерево помирає без вологи

Журналісти вирушили в один з епіцентрів дії короїда у Колківському лісгоспі, що у Маневицькому районі, де мали можливість побачити капосного шкідника.

Аби придушити масове розмноження жуків, екологи намагаються знайти в цьому процесі ключову ланку, за яку треба взятися в першу чергу.

  • За цей рік з’явилося багато нових і доволі тривожних звісток. На сьогодні вже знаємо, що є 4 види небезпечних шкідників. «Лідер» серед них – верхівковий короїд, – пояснює кандидат сільськогосподарських наук, старший співробітник УкрНДІЛГА Василь Бородавка


 

Чи не найгірше те, що цей шкідник приносить із собою грибок. Протоки закупорюються, і без вологи дерево починає всихати саме з верхівки.

Василь Бородавка разом із іншими екологами показує ділянки осіннього циклу ураження. Під корою дерева добре видно шкідника. За декілька днів хвороба рознесеться блискавично.



 

Феромонні пастки

Надзвичайного поширення проблема набула й у Городоцькому лісгоспі.

Директор державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Херсонлісозахист» Тетяна Касіч розповіла про ефективний профілактичний захід – феромонні пастки. У лійкоподібну конструкцію закладають зразок із речовиною, яка пахне схоже до деревини. На сьогодні ліцензований феромон виробляє лише Польща.

– Очевидно, що треба шукати рішення, аби не споглядати невдовзі величезні кладовища дерев. У найбільш небезпечному становищі на сьогодні ліси заповідного фонду. Там різко обмежений, а інколи й унеможливлений режим санітарних заходів. Отже, значна частина дерев може полягти, – наголосив Василь Бородавка.

Найефективніша боротьба – вирубування

У Маневицькому лісгоспі, останньому пункті семінару, ситуація теж не найкраща. Не може не лякати той факт, що найближчі 3–4 роки процес сам не врегулюється.

Активно борються екологи й лісівники з небезпечним шестизубим короїдом. Цей шкідник так само активно розмножується і є більшим за розміром.

– Чув від «фейсбучних експертів», начебто лісівники зловживають і масово вирубують ліси. Тож відповідаю: на гектар ураженої площі річні втрати становлять у середньому 20 тисяч гривень, – зауважив Олександр Кватирко.


 

До слова, серед присутніх були депутати, зокрема позафракційні Людмила Кирда та Олексій Панасюк, Олег Кух і Володимир Дейна із «Солідарності», Юрій Ройко із Радикальної партії Олега Ляшка та Роман Микитюк із «Нашого краю».

  • Дивує, що нормальний ліс рубати можна, а санітарні дії не можна проводити, – мовив Олексій Панасюк.

Його колега Людмила Кирда пообіцяла підтримувати просування вирішення цієї проблеми.

Небайдужі краяни у стінах Маневицького лісгоспу подискутували щодо найгостріших питань нинішньої прикрої ситуації. Присутні зійшлися на думці, що найдієвішою буде санітарна вирубка. Аби не втратити час, її нагальність потрібно обґрунтовувати на сесіях обласної ради і якомога швидше приступати до дій.

 

Довідка «Сім’ї і дому»

Передумовами поширення шкідників можуть бути стресові фактории, зокрема зміни клімату, спад рівня води чи стихійні явища. Короїди нищать ліси у Швейцарії, Фінляндії, Німеччині, Польщі, Росії та Білорусі. В Україні найбільші насадження, вражені шкідниками, знаходяться у Київській, Житомирській, Рівненській та Волинській областях.



 

Антоніна АНДРІЙЧУК

11 травня 2017 рік «Сім і Дім».

Коментарі
20 Січня 2018, 12:26
на першому фото головні короїди
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024