Маневицький відділ поліції попереджає про нові методи шахрайств

21 Травня 2018, 16:00
4532

Маневицький відділ поліції звертається до населення попереджаючи про небезпеку.

З кожним днем махінатори видумують все нові й нові способи та методи шахрайств. Найбільш актуальними на сьогодні є шахрайства відносно громадян похилого віку.

Про це повідомила прес-служба маневицького відділу поліції у Facebook

Несподівані «добродії» часто густо видають себе за:

1. Працівників соціальної служби: які приносять пенсіонеру так звану «гуманітарну допомогу» у вигляді продуктових наборів або, навіть, і грошової суми та в процесі спілкування вивідують місця зберігання заощаджень та викрадають їх.

2. Продавців дешевих товарів.

3. Нібито працівників банківських установ: які розповідають про якийсь невідомий «обмін грошей» і пропонують допомогти стареньким обміняти наявні купюри на «нові». У результаті такого «обміну» гроші просто зникають або ж перетворюються на сувенірні «банкноти». Поліція переконливо запевняє, що жодний обмін грошей наразі не триває і не планується. Якщо ж такий процес колись буде розпочато, цьому передуватиме тривала інформаційно - роз'яснювальна кампанія в загальнодержавних та місцевих ЗМІ.

4. Ще одним способом шахрайок «неслов'янської зовнішності»: є тиск на жаль та співчуття. Вони просяться в будинок переповити дитину, напитися води і т. ін. і т.п. Як наслідок, з помешкань зникають дорогоцінності, гроші, коштовні речі. Майже завжди роми користуються навіюванням, і коли вони зникають, потерпілий деякий час не може втямити, що трапилося. Лише згодом, отямившись, звертається по допомогу.

5. Окремим видом шахрайств можна назвати «діяльність» осіб ромської національності: їх махінації діляться на гадання та «зняття порчі». І якщо на гадання більше спокушаються молоді особи, переважно слабкої статі, то на гачок «зняття порчі» потрапляють і старі й малі. Але більшість все-таки літні люди, які мають певні негаразди зі здоров'ям або в сімейному житті.

Якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією погадати чи зняти порчу, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав'язливих добродіїв та піти геть. Чим менше ви будете з ними спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими. Якщо відчепитися не вдається – покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відволіче увагу шахрайок від вас і це допоможе вам від них звільнитися. Ні в якому разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, бо за першою річчю піде друга і т.д.

Ні в якому разі не дозволяйте підозрілим особам заходити до свого помешкання, а якщо вже вони зайшли самовільно - зверніться по допомогу до сусідів, аби спровадити непроханих гостей з будинку. 
Дотримуючись цих простих правил, ви зможете убезпечити себе і своє житло від шахрайських дій та крадіжок.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024