Маневицька прокуратура роз’яснила Закон України «Про звернення громадян»

05 Липня 2018, 13:35
Маневицька прокуратура роз’яснила Закон України «Про звернення громадян» 1657
Маневицька прокуратура роз’яснила Закон України «Про звернення громадян»

Із загальної кількості отриманих звернень громадян упродовж першого півріччя 2018 році (46) апаратом Маневицької місцевої прокуратури, у відповідності до вимог статті 7 Закону України «Про звернення громадян», для вирішення по суті до інших відомств скеровано 22 звернення.

Їх розгляд не віднесено до компетенції органів прокуратури, що у відсотковому відношенні становить майже 50 % від числа звернень, що надійшли.

Основна частина звернень, які скеровувались за належністю до інших відомств, стосувалась питань діяльності тих чи інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб.

Разом з тим, упродовж першого півріччя 2018 року до місцевої прокуратури надходили звернення, які стосувались неналежного розгляду звернень громадян іншими органами влади.

Так, до 14 листопада 2014 року статтею 29 Закону України «Про звернення громадян» було передбачено прокурорський нагляд за дотриманням законодавства про звернення громадян.

Однак, 14 жовтня 2014 року Верховна Рада України прийняла новий Закон України «Про прокуратуру».

Окремі його положення, що набули чинності з 26 жовтня 2014 року, суттєво змінили форму реалізації повноважень органів прокуратури.

Цим законом органи прокуратури позбавлено функції нагляду за додержанням і застосуванням законів (так званого «загального нагляду»). Тобто прокуратура втратила повноваження проводити перевірки у порядку нагляду. Основна роль у виконанні таких завдань відводиться тепер профільним органам державної влади.

Крім того, було внесено зміни й до Закону України «Про звернення громадян», а саме, скасовано статтю 29, відповідно до якої нагляд за дотриманням законодавства про звернення громадян здійснювався Генеральним прокурором України та підпорядкованими йому прокурорами.

Станом на сьогоднішній день, відповідно до статті 28 Закону України «Про звернення громадян» контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян відповідно до своїх повноважень здійснюють Верховна Рада України, народні депутати України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Уповноважений з прав людини Верховної Ради України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські, районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі комітети, депутати місцевих рад, а також міністерства, інші центральні органи виконавчої влади щодо підпорядкованих їм підприємств, установ та організацій.

«Шановні громадяни, у разі неналежного вирішення органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, об'єднаннями громадян, засобами масової інформації, посадовими особами Ваших звернень, згідно зі статтею 16 Закону України «Про звернення громадян», Ви маєте право подати скаргу на їх дії чи рішення у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі, що не позбавляє права звернутися до суду відповідно до чинного законодавства, а в разі відсутності такого органу або незгоди з прийнятим за вашою скаргою рішенням ‒ безпосередньо до суду», ‒ пише у зверненні прокурор Маневицької місцевої прокуратури Сергій Корець.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024