Як у Маневицькому лісгоспі борються з шкідниками лісу

22 Серпня 2018, 11:00
Як у Маневицькому лісгоспі борються з шкідниками лісу 3840
Як у Маневицькому лісгоспі борються з шкідниками лісу

Останнім часом в Маневицькому держлісгоспі зростає всихання соснових насадженнь, головний лісничий Віталій Пащук розповів Район.Маневичі як з цим потрібно боротись.

І цьому явищу є наукове пояснення. На думку науковців і лісівників основною причиною всихання соснових насаджень в умовах українського Полісся є ураження верхівковим короїдом та трахеомікозом хвойних порід, масовий розвиток яких спричиняють високі літні температури повітря протягом останніх років і викликана цим фактором засуха.

Земля втратила дуже багато води. У нас фактично не стало боліт. А ліс, як живий організм, відчуває нестачу води дуже тонко. В таких умовах він практично неспроможний боротися з комахами-шкідниками, – розповідає Віталій Пащук.

Виникає питання що до 2014 року короїд у лісах теж був, але чому саме зараз ситуація стала такою критичною. Всихання були, але не в таких обсягах. Зараз, у звязку зі зміною кліматичних умов, ліс дуже ослаблений, змінився суттево і температурний режим.

Вже із середини  квітня короїд починає активне заселення сосни і йому вистачає лише одного місяця, щоб убити дерево. Така ситуація ускладнюється з року в рік. Ліс ослаблюється після кожного посушливого літа. Біологічно хвойні дерева в здоровому стані здатні самотужки боротися із шкідниками, які їх атакують. І цей механізм полягає в тому, що на місці пошкодження дерева комахою негайно виділяється живиця, яка блокує їй місце її «атаки».

При дефіциті води дерева ослаблюються, і якщо шкідників багато, дерево не встигає блокувати пошкодження комахами. У такому випадку  масований напад дозволяє короїдам долати захист навіть найбільш життєздатних дерев.  

Крім того, у період тиші всі рубки у Маневицькому лісовому господарстві зупиняються. А це якраз на руку, як кажуть, жуку-короїду, тому що виліт починається при температурі +16 , а «працювати» він починає за стійкого підвищення температури +6, через 3-4 тижні короїд залишає відпрацьоване дерево і мігрує на інші дерева. Тільки за минулий рік шкідником в угіддях ДП «Маневицький лісгосп» ліквідовано заходами боротьби 1128 гектарів лісу.

Це питання протягом кінця 2015 року та початку 2016 року вивчалось Українським науково-дослідним інститутом лісового господарства імені Висоцького, а саме його поліським філіалом, який розташований в місті Житомир.

В результаті досліджень науковці прийшли до висновку, що основним шкідником, який вражає дерева, на даний час є саме верхівковий короїд, а за ним ідуть вторинні в тому числі шестизубий короїд який пошкоджує найбільш цінну частину стовбура знизу доверху у зоні товстої кори, та ще до речі, переносить спори грибів, вони у результаті пошкоджень шкідника потрапляють в дерево і викликають захворювання дерев мікозами, тобто «закупорку судин», в результатиі чого деревина «синіє».

Відомо, що торік на базі ДП «Маневицьке лісове господарство» проходив науково-практичний семінар, де всім присутнім, у тому числі і представникам влади  було показано «механізм» всихання дерев, продемонстровано шкідників, які є першопричиною враження дерев.

Після цього провели облік «вогнищ» враження з нанесенням їх на картографічні матеріали та надіслали до свого галузевого управління. На превеликий жаль, застосувати метод обприскування не вдасться, оскільки він неефективний, бо дані шкідники не харчуються хвоєю дерев, а м’яким камбіальним шаром, який розміщений між корою дерева і самою деревиною, порушуючи при цьому «кровообіг» дерева.

Тому обприскування не дасть бажаного результату, а призведе лише до хімічного «отруєння» території, хімікати ж  потраплять на ягідники та грибниці.

Я особисто помітив, що є місця, де протягом 1,5-2 місяців здорове насадження гине повністю, – каже Віталій Гнатович.

Єдиним способом боротьби з даним захворюванням є проведення рубок. Найефективнішим методом боротьби з шкідником на даний час є проведення СОЗ (санітарно-оздоровчі заходи) а саме суцільної рубки «вогнища» шкідника з утилізацією спалювання порубкових решток, які зазвичай заселені короїдом.А час не терпить. Даний шкідник поводить себе дуже агрисивно. 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром