Поліське ЛГ: розповіли подробиці методів захисту лісу від стовбурових шкідників

30 Серпня 2018, 07:30
Поліське ЛГ: розповіли подробиці методів захисту лісу від стовбурових шкідників 2305
Поліське ЛГ: розповіли подробиці методів захисту лісу від стовбурових шкідників

Всі жителі Маневицького району останні роки спостерігають різкий темп всихання соснових насаджень, викликаних стовбуровими шкідниками (зокрема верхівковим та шестизубим короїдами).

Мабуть всі вже погоджуються, що найдієвіший метод боротьби з цими підступними шкідниками є своєчасне вирубування заражених дерев.

«Застосування хімічних методів боротьби може нанести непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. У різних країнах по різному підходять до питання боротьби з такими шкідниками», – розповідає інженер захисту лісу ДП «Поліське ЛГ» Руслан Навроцький.

Для прикладу, у США де жовта сосна всихає на десятках тисяч гектарів практикується спалювання деревини на місці. Подібні методи застосовують і німці. Але Україна не є такою багатою країною щоб дозволити пропадати деревині, яка може піти на потреби народного господарства. Адже на початкових стадіях всихання по верхівковому типу комлева частина ще є здоровою і з неї можна відібрати цінні сортименти.

Проте в літній період всихання відбувається блискавично (від появи перших ознак після заселення короїдів до появи рудої хвої, а це 5-та категорія стану дерев згідно діючих «Санітарних правил в лісах України», обов’язкова до вирубування), проходить 3-4 тижні.

І в цій ситуації лісівники повинні діяти швидко і оперативно. Але не всім відомо, що від часу виявлення пошкодженого насадження до моменту рубання дерев проходить складний процес , регульований відповідними дозвільними документами. Після виявлення осередку всихання працівник лісової охорони складає повідомлення про появу ознак погіршення санітарного стану лісових насаджень, де вказані причини та обсяги пошкодження, та доставляє його в лісгосп.

Під час відведення таких насаджень закладаються пробні площі. Після цього насадження обстежуються комісійно. До складу комісії що визначає доцільність призначення санітарної рубки входять представники лісгоспу, представники лісозахисного підприємства (інженери-лісопатологи) та представники органів місцевого самоврядування.

«За результатами такого обстеження складається акт обстеження насаджень, що потребують санітарної рубки, де обгрунтовується її необхідність. На основі акту лісопатологічного обстеження складається перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів, погоджений лісозахисним підприємством та обласним управлінням лісового і мисливського господарства. Перелік оприлюднюється на сайті управління лісового господарства. Складається перелік у строгій відповідності до вимог «Санітарних правил в лісах України», – зазначає Руслан.

Працівники лісової охорони ДП «Поліське ЛГ» проходять тренінги та навчання з правильного визначення причин всихання лісових насаджень та оформлення дозвільних документів. В залежності від того як швидко реагуватимуть та застосовуватимуть запобіжних заходів лісівники, буде розвиватися спалах розвитку стовбурових шкідників, який до речі, за прогнозами науковців у 2018-2019 роках досягне свого піку.

Коментарі
08 Жовтня 2018, 21:36
<p>Молодці! Знають добре свою справу!</p>
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024