Що робити маневичанам, які розбили вдома ртутний градусник

28 Жовтня 2018, 09:55
Що робити, якщо ви розбили вдома ртутний градусник 4345
Що робити, якщо ви розбили вдома ртутний градусник

Якщо у вас вдома розбився термометр, треба терміново вжити заходів із видалення ртуті.

Насамперед потрібно вивести з кімнати всіх людей, які не братимуть участі у прибиранні кімнати, і тварин. Особливо важливо вивести маленьких дітей, які моментально зацікавляться красивими сріблястими кульками і можуть їх проковтнути.

Градусники з цією небезпечною речовиною є майже в кожному будинку Маневицького району. Якщо з розбитого градусника витікає рідка ртуть, вона має властивість випаровуватися при кімнатній температурі.

Пари цієї речовини є сильною отрутою. Ртуть із розбитого градусника при ударі перетворюється на дрібні краплі і розсіюється по приміщенню. Вона легко проникає в тріщини підлоги, в щілини під плінтусами, застряє у ворсі килимів. Поступово випаровуючись, вона отруює повітря у приміщенні. Якщо людина дихає цим повітрям постійно, ртуть накопичується в організмі – в нирках, в печінці, у мозку, і в людини розвивається хронічна ртутна інтоксикація.

Ртутне отруєння
Ртутне отруєння

Найкраще викликати фахівців із МНС (номер телефону – 101). Цілком реально і власними зусиллями очистити кімнату від ртуті. У цього заходу навіть є спеціальний термін – демеркуріалізація.

Що не можна робити:

  • Ні в якому разі не застосовуйте пилосос для прибирання.
  • Не можна підмітати ртуть віником! Це тільки подрібнює отруйні кульки в дрібний ртутний пил, ускладнюючи її прибирання.
  • Не намагайтеся витирати ртуть ганчіркою! Це призведе лише до розмазування ртуті і збільшенню площі поверхні її випаровування. 

Для прибирання ртуті необхідно приготувати наступні речі:

  • Скляну банку з водою, яка щільно закривається кришкою (для зібраної ртуті).
  • Широку клейову стрічку – скотч.
  • Поліетиленові пакети для утилізації речей, які можуть бути забруднені ртуттю.
  • Гумову грушу, медичний шприц.
  • Ліхтарик або лампу настільну для освітлення.
  • Гумові рукавиці.
  • Хімікати, що володіють окисними властивостями і містять сполуки хлору. 

Як збирати краплі ртуті: 

  • В першу чергу, виведіть з приміщення дітей і домашніх тварин.
  • Закрийте двері кімнати, щоб забруднене повітря не потрапляло в інші приміщення.
  • Відкрийте, не створюючи протягу, кватирку в кімнаті, де розбився градусник.
  • Проведіть ретельний огляд всіх предметів, поверхонь, на які могли потрапити крапельки ртуті і варто врахувати, що кульки ртуті дуже добре катаються по будь-якій поверхні, при цьому можуть бути дуже маленьких розмірів.
  • Для огляду використовуйте ліхтар, яким слід світити вздовж підлоги (або іншій поверхні), добре перевірте всі кути, тріщини в підлозі, щілини, виїмки і нерівності. У світлі ліхтаря добре видно сріблясті кульки ртуті, які легко помітити, завдяки їх металевого блиску.
  • Збір ртуті краще починати з найбільших крапель, щоб вони не розбилися на більш дрібні крапельки. Для зручності прибирання ртуті, найкраще скористатися щільним листом паперу, зігнутим навпіл, або в формі совка. Для закочування крапель ртуті на аркуш паперу, скористайтеся товстої голкою або в'язальної спицею.
  • Для збору дуже дрібних крапель ртуті скористайтеся шматком скотчу. Дрібні краплі ртуті повинні утримуватися липкою стороною скотча. Шматки клейкої стрічки з прилиплими до неї краплями ртуті також треба помістити в скляну банку.
  • З щілин краплі ртуті можна дістати і за допомогою медичного шприца з товстою голкою.
  • Зібрані залишки градусника необхідно також помістити в скляну банку.

Зібрану ртуть разом із залишками градусника треба покласти в скляну банку з водою і щільно закрити її кришкою. Речовину не можна викидати в сміттєпровід, в каналізацію або в унітаз, витрушувати з балкону – це забруднює навколишнє середовище! 2 грами ртуті, що містяться в одному градуснику, здатні забруднити 6000 м3 повітря. Зібрану ртуть і предмети, за допомогою яких її збирали (спринцівку, ганчірки, пензлики і так далі), слід здати в рятувальну службу (МНС).

Після того, як ви зібрали всі видимі оком кульки ртуті, в кімнаті все одно можуть залишитися мікрокраплі отруйного металу. Тому після механічного збору ртуті треба провести ще хімічну чистку. Для цього треба помити стіни і підлогу розчином будь-якого мийного  засобу, що містить хлор – розчином хлораміну, хлорного вапна наприклад. Згодиться також розчин марганцівки або мильний розчин.

Збір частинок ртуті з розбитого градусника може зайняти кілька годин. Із метою безпеки й уникнення  отруєння парами ртуті, кожні 10-15 хвилин треба робити перерву і виходити на свіже повітря. Після закінчення всіх процедур ліквідатору маленької ртутної аварії для профілактики отруєння треба пити більше рідини, адже ртуть виводиться з організму через нирки.

Для повної впевненості в тому, що приміщення очищене, можна запросити фахівців (наприклад, із санепідслужби) для перевірки концентрації парів ртуті у приміщенні.

Є ще один спосіб, аби убезпечити себе від проблем з ртутним градусником – купити безпечний медичний термометр без ртуті.

Коментарі
30 Листопада 2018, 17:50
А де дівати непрацюючі градусники?
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024