Кривий ліс під Колками: чому покручені сосни і що вони лікують

08 Листопада 2018, 11:08
Кривий ліс – урочище на околиці селища Колки, Маневицького району 7989
Кривий ліс – урочище на околиці селища Колки, Маневицького району

Старі величезні сосни з покрученими стовбурами та гілками, що застигли в дивних позах. На території, що займає понад п’ять гектарів, не видно жодного рівного деревця, і навіть земля вся у ямах та горбах. 

Спочатку може здатись, що ви потрапили у фільм або казку. Але ні, це просто чарівна Волинь, що дивує і лякає водночас.

Кривий ліс – урочище на околиці селища Колки, Маневицького району. Ділянка входить до Колківського лісництва, загальна територія якого понад чотири тисячі гектарів. Весь лісовий масив ділиться на шість кварталів, у третьому – територія Кривого лісу.

Середній вік  дерев в урочищі – до двохсот років, діаметр стовбурів сягає 50 сантиметрів, а висота деяких сосон – понад 20 метрів. 

Особливістю лісу є те, що він самовисіяний. Навколо старих дерев посаджені молоді культури – рівні сосни, що яскраво контрастують з покрученими деревами.

Розповідь про Кривий ліс відкриває новий спецпроект Район.in.ua «Історії довкола лісу». Вас чекає серія репортажів про неймовірні місцини і все, що з ними пов’язане. Це будуть дивуюючі фотоподорожі, які надихнуть мандрувати волинськими лісами.

Середній вік  дерев в урочищі – до двохсот років
Середній вік  дерев в урочищі – до двохсот років

ЛЕГЕНДИ КРИВОГО ЛІСУ

Причини викривлення сосон оповиті легендами та здогадками. Місцеві жителі часто пов’язують це явище із подіями Другої світової війни. Говорять, що на місці лісу проходила лінія фронту, і військова техніка пошкодила молоді дерева.

«Колись, як була ще війна, то кінна артилерія пройшла і повалила всі саджанці», – каже Тетяна Архипівна Миронюк, жителька села Колки.

Ще одна версія – це літаки, що посипали хлоркою території від розповсюдження хвороб, і від впливу речовини постраждали лісові культури. Дехто вважає, що дерева покривились від журби, коли під час війни у лісі розстрілювали євреїв. А найзапекліші містики звинувачують у всьому метеорит, що начебто колись впав поблизу.


 

Розвінчує міфи Віталій Дмитрович Котеленець – директор НВК «Колківська ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей». Чоловік сміється з усіх містичних історій та стверджує, що сосни посіялись  на дуже бідних ґрунтах, які не змогли забезпечити дерева необхідними ресурсами для правильного росту. Крім того, ця ділянка лісу спочатку була незахищена іншими насадженнями, тому нищівний і постійний вплив вітрів також суттєво вплинув на вигляд культур.

 «Там справді у роки війни, у 1944 – 45 роках, німці вбивали євреїв і закопували у лісі. Згодом останки були розкопані і перенесені в одне місце, де і встановлений меморіал. Але з станом дерев ця історія ніяк не пов’язана», – додає Віталій Дмитрович.

Віталій Дмитрович​​​​​​​ Котеленець
Віталій Дмитрович​​​​​​​ Котеленець

Меморіал, який увічнює пам'ять про загиблих євреїв
Меморіал, який увічнює пам'ять про загиблих євреїв


Єдиною цікавою легендою директор школи вважає історію про церкву, яку поглинула земля. Споруда стояла на невеликій горі, на території помістя князя Романа Мстиславовича, неподалік Кривого лісу. Піщаний ґрунт не витримав, і одного дня церква разом із людьми провалилась. Кажуть, що притуливши вухо до гори, яка височіє в лісі, можна і зараз почути церковний дзвін.

«Сам, правда, я ніколи того дзвону не чув», – додає чоловік.

САНАТОРІЙ

Людей у лісі можна зустріти кожного дня, особливо багато тут відвідувачів на вихідних. Урочище приваблює  не лише містичним виглядом дерев, але й лікувальними властивостями повітря, яке наповнюють корисними речовинами старі сосни.

Не дивно, що у цій місцевості вже давно функціонує  обласний протитуберкульозний санаторій для дорослих.

«Сама сосна виробляє фітонциди, які вбивають бактерії. Вона азонує, очищає повітря. Коли приїжджають хворі з Нововолинська, з Іваничівського району, то кажуть: «Надихатись не можна!». Сосновий ліс захищає і від пилюки, від буревіїв», – розповідає головний лікар санаторію – Смокович Яків Феодосійович.

На посаді він вже сім років, за цей час лише двічі хворів чи мав нежить.

Смокович Яків Феодосійович
Смокович Яків Феодосійович

Заклад заснований на місці колишнього лісництва, спочатку це було протитуберкульозне кісткове відділення. Згодом добудували деякі споруди, зробили літній павільйон, в якому стоять більярдні та тенісні столи для проведення дозвілля пацієнтів. Зараз санаторій може приймати 75 хворих, раніше кількість місць сягала 200.

 «Це єдиний заклад обласної комунальної власності, який опалюється грубками», – скаржиться головний лікар, показуючи на димарі, що вишикувались на дахах.

Всього у санаторії 59 грубок. Персонал власними силами встановив побутовий котел, щоб  опалювати службові кімнати, пральні та архіви. Яків Феодосійович  просить, щоб зробили котельню. Грубки приносять багато незручностей. Забрали б ці димарі – полагодили б дах, що протікає.

Головний лікар любить і хвалить Кривий ліс, але  застерігає, що він може зникнути. Чоловік показує на сосну, з якої починається ліс – дерево всохло минулого року, вражене короїдом. Одразу Яків Феодосійович веде нас за ріг будівлі, звідки відкривається вигляд на велику ділянку хворих сосон, багато з яких вже повністю всохли та попадали на землю.

«Я вже переживаю за Кривий ліс, боюся, що він може загинути», – з сумом говорить лікар.


Молоді насадження навколо Кривого лісу
Молоді насадження навколо Кривого лісу

БІЛИЙ БЕРЕГ

За два кілометри від Кривого лісу знаходиться ще одне популярне серед відпочивальників місце – Урочище Білий берег. Таку назву воно дістало завдяки кольору піску на схилах берегів старого річища Стиру. Найкраще видно білий пісок влітку, коли земля ще не заросла травами та зіллям.

«На урочищі Білий Берег  ми створили спеціальну рекреаційну зону, побудували бесідки», – говорить лісничий колківського  лісництва Читкайло Вадим Володимирович.

1
Ліворуч: Читкайло Вадим Володимирович
Ліворуч: Читкайло Вадим Володимирович

Їдемо на них дивитися! На березі річки стоять нові, доглянуті та затишні альтанки. Людей немає: будній день, та й погода сьогодні не дуже сприятлива. Тому, якщо хочете насолодитись красою Урочища в тиші і спокої – не гайте часу, беріть гарячий чай і вирушайте у Колки. Не забудьте взяти кошик для грибів, зараз їх у цій місцевості дуже багато.

Урочище Білий берег
Урочище Білий берег

 

Іванна МАСЯК

Фото Олесі САЄНКО

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024