Один день з лісовою охороною у маневицьких лісах

04 Грудня 2018, 13:00
Один день з лісовою охороною у маневицьких лісах 5451
Один день з лісовою охороною у маневицьких лісах

Вихідні дні пройшли для групи оперативного реагування державного підприємства «Маневицьке лісове господарство» не так як завжди, адже патрулювали у присутності журналіста Район.Маневичі.

Виїзд мобільної групи починається у ранній час. Керівник мобільної групи Іван Наумюк разом із своїми підлеглими планують маршрут рейду.

«Маршрут патрулювання планується заздалегідь, ми визначаємо найбільш проблемні місця в лісових масивах де можлива поява лісопорушників, браконьєрів та здійснюємо відпрацювання ділянок» – ділиться з нами інженер ОЗЛ Сергій Зінич.

Скажіть, будь ласка, Іван Олексійович, яка мета і які  саме завдання ставить перед собою державна лісова охорона?

Працівники державної лісової охорони бережуть ліси від пожеж, борються з лісопорушниками. Ми як рейдова група не тільки охороняємо ліс, а й здійснюємо нагляд за правомірністю заготівлі деревини, контролюємо кому, на яких умовах, по якій ціні вона продається та чи правильно оформлені товарно-транспортні накладні. Боремося із браконьєрами і крадіями лісодеревини. Строго реагуємо на кожен випадок самовільних порубок та незаконного полювання.

Один день з лісовою охороною у маневицьких лісах
Один день з лісовою охороною у маневицьких лісах

Скільки протоколів склала лісова охорона державного підприємства «Маневицьке лісове господарство» на сьогоднішній день? 

З початком 2018 року складено 96 протоколів. До адміністративної відповідальності притягнуто 96 чоловік. Також з початком мисливського сезону державною лісовою охороною складено 36 протоколів про порушення правил полювання при цьому було вилучено 8 одиниць зброї.

Заїхавши за село почули досить тихий та далекий шум від пострілів.

«Ось там стріляють», – показуючи в сторону Рівненщини, каже тихо інженер з охорони захисту лісу Андрій Жердецький.

Хлопці відразу зреагували та досить швидко поїхали на звуки пострілів, яких насправді майже не було чутно. При прибутті на місце виявилось, що полювання відбувалося на території Рівненської області.

В останні роки різко зросла масовість браконьєрства і це є серйозною проблемою, Іване Олексійовичу, яка ж відповідальність загрожує браконьєрам? 

Хочу зауважити, що останнім часом наші мисливці почали відповідально ставитись до полювання та дотримуватись правил, можливо важливим чинником стала присутність державної лісової охорони під час проведення полювання та перевірка усіх дозвільних документів. Безперечно, браконьєрство є серйозною проблемою, яке спричиняє зникнення багатьох видів тварин і завдає значних збитків не тільки природі, а й економіці держави. За браконьєрство законодавством передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Чи проводиться роз’яснювальна робота серед населення, профілактичні заходи?

Звичайно, мисливствознавець лісгоспу проводить бесіди з населенням, розміщуються статті в місцевих виданнях про дотримання мисливцями правил полювання.

1
Один день з лісовою охороною у маневицьких лісах
Один день з лісовою охороною у маневицьких лісах

Дорогою назад охоронці лісу заїхали на ділянки лісових масивів де раніше відбувся видобуток бурштину, тут постійно здійснюються чергування працівниками правоохоронних органів. Завдяки злагодженій роботі порушень та незаконного видобутку бурштину не виявлено.

1
Один день з лісовою охороною у маневицьких лісах
Один день з лісовою охороною у маневицьких лісах

Робочий день проходив досить цікаво, рейдова бригада здійснювала перевірки правильності оформлення документів передбачені статтею 14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Перевіряли наявність мисливського посвідчення, дозволу на добування мисливських тварин (відстрільна картка), паспорти на собак мисливських порід, дозволи на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання, та картки обліку відстріленої дичини.

Андрій РИБАЧУК

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024