Подробиці подій у Красноволі: скільки прихильників МП було насправді і чому не пустили Нафанаїла

14 Січня 2019, 11:19
Свято-Михайлівський храм села Красноволя 5871 Джерело: Андрій Геналюк
Свято-Михайлівський храм села Красноволя

Щедрий вечір у Красноволі став топ-темою святкового інформпростору: люди не впустили до церкви представників УПЦ МП на чолі з єпископом Луцьким і Волинським Нафанаїлом.

Нагадаємо, раніше, громада вирішила перейти в Православну церкву України.

Офіційні коментарі від єпархії не забарилися: прес-секретар Олег Точинський повідомив, що разом з духовенством не впустили і парафіян. За його даними, в селі залишається близько 50 прихильників УПЦ, які стабільно відвідують храм, – пише ІА «Конкурент».

«Сьогодні прихильники ПЦУ села Красноволя Маневицького району захопили місцевий Свято-Михайлівський храм та не впустили всередину ні настоятеля, ні керуючого єпархією», – написав Точинський у Facebook .


Однак, у селі по-іншому інтерпретують події. Наприклад, очевидці події надали редакції Район.Маневичі фото, де чітко видно, що прихильників МП зібралося не більше десятка. Натомість парафіян, які підтримують ПЦУ значно більше.

Прихильники Московського патріархату
Прихильники Московського патріархату

Прихильники ПЦУ
Прихильники ПЦУ

 

Колеги з інших ЗМІ також дізнавалися подробиці події. Також сільський голова Федір Світач, розповів журналістам «12 каналу»що прихильників УПЦ в селі не більше 30 людей, які регулярно відвідують служіння в храмі.

«Рішення громади було зібрати підписи. Зібрали підписи, до мене як до очільника прийшли: яку я церкву підтримую. Особисто моя думка: Православна церква України і рішення громади. Я зобов'язаний підтримувати рішення громади, бо я обраний громадою», – сказав керівник села.

Читайте також: Маневиччина: спроба залишити громаду в Російській православній церкві не вдалась

Настоятель храму отець Андрій не підтримав переходу до ПЦУ. Хоча красноволівці просили священика змінити рішення. У неділю, 13 січня, селяни зустріли священика під дверима храму колядками та запевнили, що служба відбудеться лише після згоди настоятеля перейти до ПЦУ. Прихожани розділились на дві групи: одні проти, інші – за, – пише «Волинь24».

«Зібралася громада вранці біля храму. Прийшов настоятель Андрій Геналюк. Його запитали: в якій він церві? Він сказав: Українській православній церкві. Я уточняю: Московського патріархату? Він каже: так, Московського патріархату. Люди запитали: будете, батюшка, переходити разом з громадою, чи не будете? Він сказав: не буду переходити», – у коментарі «Першому»розповів сільський голова.

Після цих слів, люди стали перед входом і сказали: «Якщо ви не переходите, ми до церкви вас не пустимо».

«Хороший батюшка, ми проти нічого не маємо. Хочемо, щоб він з нами залишився. А він проти. Він не хоче переходити до української церкви», – прокоментувала прихожанка Ірина.

Згодом на подвір’я церкви з’їхалися настоятелі храмів із сусідніх сіл і сам владика Нафанаїл, єпископ Волинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. Нафанаїл та його прибічники намагались переконати громаду не переходити у Православну церкву України. Але більшість людей стояли на своєму.

Після тривалої дискусії прихожани та представники духовенства дійшли спільного рішення: змінити настоятеля храму.

«Його не виганяють, хоче – хай переходить і хай буде з нами. Ніхто його не виганяє, а як не хоче – ну то друге діло», – сказала прихожанка Катерина.

Отець Андрій служить у цьому храмі тринадцять років. На таке рішення громади відреагував спокійно, адже ще до цих зборів знав про наміри громади перейти в ПЦУ. Втім, мав надію на продовження служіння зі своєю невеликою (близько тридцяти людей) громадою.

«Під час усіх подій аудіо і відеофіксацію вели священники УПЦ (МП), якщо реально було захоплення, чи щось не так як коментував я чи сільський голова, то нехай це покажуть. Я обіцяю їхнє, якщо воно не змонтоване відео показати на своїй сторінці! Якщо ж вони просто будуть усіх звинувачувати, але відео не покажуть, значить вони обманюють!», – прокоментував голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк.

Опісля люди зайшли до церкви, де благочинний ПЦУ Андрій Закидальський відслужив молебень. Настоятеля Свято-Михайлівського храму призначать впродовж тижня.

Читайте також: як Петро Ратенський з Волині переніс Київську митрополію у Москву і що з того вийшло

 

Коментарі
14 Січня 2019, 22:32
Батюшку не можна виганяти треба шукати компроміс.
15 Січня 2019, 18:09
Так його ж ніхто й не виганяв і віри ніхто не міняв. Громада, як власник будівлі храму, запропонувала йому змінити адміністративне підпорядкування, Але виявилося, що для нього саме це підпорядкування є на першому місці, а віра на другому.
15 Січня 2019, 18:19
Дивна трактовка прес-секретаря московської церкви подій у Красноволі, який каже, що прихожани захопили храм. Як же вони могли його захопити, якщо він їм належить. А потім каже, що "близько 50 прихожан" не хочуть переходити. А скільки точно, адже був схід прихожан і було прийняте відповідне рішення. Трактовка прес-векретаря є ще одним свідченням маніпулювання московськими попами свідомістю марновірних прихожан.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024