РФ замовляла провокацію в маневицькому костелі за 10 тисяч гривень, а СБУ зірвала

19 Лютого 2019, 07:34
5056

Найманець, очевидно, мав зробити на святині певний напис, адже у кошторисі «спецоперації» передбачено 100 гривень на фарбу. 

Російські спецслужби мали оплатити провокатору  дорогу, квартиру, сім-карту і гонорар у 10 тисяч гривень. Відповідний документ оприлюднив Голова Служби безпеки України Василь Грицак під час брифінгу 18 лютого. 

1
Кошторис спецоперації в Маневичах
Кошторис спецоперації в Маневичах

Детально читайте: Спецслужби Росії шукали паліїв на волинські храми за винагороду

«Осквернити костел у Маневичах планували за 27 тисяч 654 рублі 38 копійок (у гривневому еквіваленті це – 11287,50 гривень, – ред.). Цинічно, правда?» – емоційно зазначив Василь Грицак. 

Інформацію про Маневичі дивіться з 14:50 хвилини 

Разом з Римо-католицьким Преображенським костелом у Маневичах під приціл потрапили храм Миколи Чудотворця у Луцьку, костел Пресвятого серця Ісуса Христа у Ківерцях, каплиця Вознесіння Господнього та блаженнійшого отця Владислава Буковинського у Горохові та Луцька релігійна громада прогресивного юдаїзму. 

Читайте також деталі Як ФСБ готувало напад на віртуальну католицьку каплицю у Горохові і залякування ксьондза.

Довідково. Римо-католицький Преображенський костел у Маневичах збудували у 1933-1937 роках на кошти парафіян. На території костелу є поховання фундаторів цієї громади - польських та австро-угорських офіцерів, загиблих у 1920 році.

Повний перелік з двох десятків релігійних споруд, які мали стати об’єктами провокацій, з конкретними розцінками на здійснення кожної, містить план оперативних заходів, який підготували в «МДБ ДНР» і погодили куратори з Ростовського управління ФСБ РФ. Однак, цю інформацію викрила Служба безпеки України і виклала план у вільний доступ

«План розкриває наміри російських спецслужб «розхитати» ситуацію на релігійному ґрунті у різних регіонах нашої країни. У плані передбачена розсилка із фейкових акаунтів електронних повідомлень начебто від імені патріотичних проукраїнських сил з погрозами фізичної розправи на адреси авторитетних кліриків УПЦ, Римо-католицької церкви та єврейських релігійних громад», ‒ зазначив очільник СБУ Василь Грицак.

Зокрема, у сценарії фігурантом, щодо якого «плануються Заходи» вказаний ксьондз Анджей Мацей Квічала (на фото).

Анджей Мацей Квічала
Анджей Мацей Квічала

За задумом російських спецслужб, спочатку священнослужителя мали заспамити листами на електронну пошту з вимогою залишити приміщення і погрозами життю та здоров'ю.

«Можлива пересилка фото/відео матеріалів зі сценами насильства (вбивства, знущання) з метою надання більшого резонансу заходу», – зазначено у плані. 

Спецслужби Російської федерації очікували, що інформація про залякування опиниться на офіційних сайтах Луцької Діоцезії Римо-католицької церкви та Луцького Екзарха Української Греко-католицької церкви. Звідти повідомлення перекочували би у ЗМІ і соцмережі. А далі у гру, за сценарієм, мали вступити «націоналісти» з фальшивих акаунтів із закликами підтримати тиск на РКЦ.  

«Необхідно 20-25 сім-карт для реєстрації фальшивих аккаунтів, орієнтовні витрати на розміщення постів - 3-5 тисяч рублів за один. Координати і список груп, придатних до розміщення закликів додаються окремо)», – йдеться у плані. 

Цікаво, що листи мали йти від «підставних суб’єктів». Таким у документі вказані нинішій керівник обласної організації БПП «Солідарність» Іван Мирка, але «за поребриком» там про нього знають інформацію актуальну на 2015 рік та підписують головою обєднання з протидії корупції Самооборони Майдану Волинської області. 

Аналогічно сталося і з луцьким підприємцем Богданом Климчуком, який фігурує у плані як керівник штабу самооборони Майдану Волинської області. 
Обидва активісти дізналися про свою «участі» у плані з новин у той момент, коли зустрілися на могилі побратима Василя Мойсея, який загинув 5 років тому у перший день розстрілів. 

Третій «субєкт»  – Михайло Андріюк, зазначений як командир третьої резервної сотні ДУК «Правий Сектор» і лідер громадського руху «Добровольці за справедливість», а четвертий – Андрій Закидальський, декан Православної церкви України. 

Таким чином СБУ зафіксувала цілеспрямовану діяльність російських спецслужб, які створюють штучні конфлікти на релігійному ґрунті. Служба безпеки України закликала громадян не реагувати на подібні провокації і попередила про відповідальність за скоєння таких злочинів. 

Наталія ПАХАЙЧУК

Коментарі
19 Лютого 2019, 23:06
Це план "ШАТУН-2"
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024