Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство

15 Жовтня 2019, 17:20
Директор Віктор Данилюк 4993 Джерело: t1.ua
Директор Віктор Данилюк

За підсумками роботи у 2018 році серед колективів державних лісогосподарських підприємств лідирує державне підприємство «Городоцьке лісове господарство».

Переможців визначали під час підсумкової колегії Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, – пишуть на «t1.ua».

Підприємство є одним із найбільших наповнювачів бюджету в Маневицькому районі. За 2018 рік сплатили податків та зборів до зведеного бюджету та ЄСВ у сумі 18 млн грн, що більше на 3 млн у порівнянні з відповідним періодом минулого року. ЄСВ сплатили 4,2 млн грн, у Держбюджет – 7,2 млн грн, до місцевого бюджету – 6,6 млн грн. У Прилісненську ОТГ 3 млн 60 тис. грн податків.

Рівень середньомісячної заробітної плати ДП «Городоцьке ЛГ» – 14 тис. 435 грн. Найбільшого рівня продуктивності праці досягли у підприємстві – 440 тис. 137 грн. на одного працівника.

Читайте також: Маневичани – у трійці найсильніших лісників Волині

Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство
Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство

Успішна посадка лісу розпочинається з якості вирощених сіянців

Впродовж вересня-жовтня у державних підприємствах Волинського ОУЛМГ проводять осінню інвентаризацію лісових культур, тимчасових лісових розсадників, плантацій. Лісівники кажуть, що успішна посадка лісу навесні розпочинається з якості вирощених сіянців та підготовки ґрунту ще восени.

Зокрема у ДП «Городоцьке ЛГ» проводять облік сіянців, які вирощували на розсадниках лісництв. Під час проведення інвентаризації садивного матеріалу в розсадниках встановлена фактична наявність сіянців за породами, їх вік і якість.

За попередніми розрахунками, всього за вегетаційний період 2018 року у підприємстві виростили близько мільйона сіянців основних лісоутворючих порід. Крім садивного матеріалу сосни звичайної та ялини європейської, є також сіянці вільхи чорної, дуба звичайного, липи дрібнолистої та берези.

Садивний матеріал, за допомогою якого навесні 2019 року забезпечили успішне проведення лісокультурної кампанії, минулого року виростили із хорошими якісними показниками.

Читайте також: Як на Маневиччині доглядають за лісовими культурами. ВІДЕО

У ДП «Городоцьке ЛГ»  лісовідновлення провели на площі 352 гектари із них лісових культур та сприяння природному відновленню провели відповідно 72 та 241 гектари, а під природне відновлення таких лісоутворюючих порід як вільха, береза та ялина залишили 39 гектарів.

Найбільший обсяг  робіт по створенню лісових насаджень провели в Лишнівському – 71,8 гектара, Троянівському – 57,6 та Новорудському – 51,8 гектара лісництвах.

У всіх лісництвах виконали завдання відповідно до затверджених «Проєктів  лісових культур, сприяння природному відновленню лісу та природному відновленню лісу на 2019 рік».

Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство
Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство

Майбутнє лісу у твоїх руках

Цьогорічна весна сприяла тому, що всі заходи провели за оптимальних умов – невисока температура повітря, достатньо вологий ґрунт. Садивний матеріал: сіянці сосни звичайної, ялини європейської, дуба звичайного, липи, вільхи – використали із тимчасових лісових розсадників лісництв, а сіянці модрини закупили у ДП «Волинський ЛСНЦ».

Учасниками акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» 2019 року були учні, вчителі, технічні працівники всіх загальноосвітніх шкіл, які знаходяться в зоні діяльності Городоцького держлісгоспу: Городоцької, Прилісненської, Лишнівської, Новорудської, Троянівської.

Стало традицією садити весною ліс і для священнослужителів Маневицького благочиння.

Водночас вперше участь в акції посадки лісу взяли працівники луцької рекламної агенції «Aqua Print». Розповідають: щойно прочитали в інтернеті про те, що лісівники запрошують взяти участь в акції, відразу ж віддзвонилися, домовилися про день проведення робіт.

Всі молоді й надзвичайно активні, а ще – небайдужі до стану екології. Молоді люди отримали змогу долучитись власноруч до садіння сіянців сосни звичайної, берези повислої, дуба звичайного.

На завершальний день проведення акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» долучились працівники ковельських лісопереробних фірм ТзОВ «Волма» та ВП  КДК – загалом 22 людини. Такою командою висадили сіянці на площі 1 гектар за декілька годин.

2
Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство
Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство

Учнівське лісництво завоювало неабиякий авторитет

На цьогорічному святі першого дзвоника у НВК-ЗОШ села Городок з вітальним словом для учнів та вчителів від імені ДП «Городоцьке ЛГ» виступила голова профспілки Олена Некришевич.

Городоцьке учнівське лісництво вже давно завоювало неабиякий авторитет не тільки на Волині, але й на Всеукраїнському рівні. Талановиті діти з НВК Городок, якими опікуються працівники ДП «Городоцьке ЛГ», під керівництвом педагога Ніни Терещенко представлятимуть Волинь на рівні України.

Читайте також: Городок: учні перетворили шкільне подвір’я на дендропарк

Передував такому важливому визнанню для юних лісівників обласний зліт учнівських лісництв, що провели протягом 26-27 червня на базі Шацького лісового коледжу імені Валентина Сулька.

«У роботі зльоту брали участь 22 команди учнівських лісництв. Це майже сотня учасників, серед яких діти, їхні керівники та лісівники-практики. На них чекали цікаві еколого-освітні заходи, зокрема, й захоплюючий пізнавальний екзаменаційний турнір із практичного лісівництва. Він вже традиційно проходив у формі змагання», – розповів заступник директора Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Володимир Пшибельський.

Зліт юних лісівників Волині тривав два дні. У його програмі були виставка досягнень учнівських лісництв «Майбутнє лісу у наших руках», виступ агітбригади «Екоклас», презентація команд-учасниць та захист науково-дослідних робіт членами учнівських лісництв, тестування і моніторинг знань та умінь юннатів.

Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство
Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство

Цікава і водночас небезпечна професія лісоруба

Професія лісоруба є дуже цікавою і водночас небезпечною. Хоча самі лісоруби, а серед них є й такі, що працюють у галузі по кілька десятків літ, визнають, що працювати стало комфортніше.

Для прикладу, значно оновилося екіпірування вальників лісу у порівняні з попередніми роками. Важкі «Урали» і «Дружби» замінили на Husqvarny та Shtil, з’явився комфортний спецодяг, взуття, захисні шоломи, поліпшились побутові умови. Звісно, валка лісу, як і колись, таїть у собі небезпеку, тому надважливо дотримуватися усіх норм і правил.

Робота підвищеної небезпеки вимагає дотримання основних вимог і є запорукою благополуччя колективу лісового господарства.

Як зазначив інженер з охорони праці ДП «Городоцьке ЛГ» Іван Філюк, за останні три роки на підприємстві значно покращився стан охорони праці. Провели капітальний ремонт приміщень автогаража, лісокомплексу, виклали бруківку. Працівників лісозаготівельних бригад забезпечили будиночками для обігріву, спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту.

Щорічно на початку року в рамках першочоргових заходів за кошти підприємства проводять навчання працівників і їх перевірку знань з охорони праці.

За словами голови профкому ДП «Городоцьке ЛГ» Олени Некришевич, тісна співпраця адміністрації лісгоспу в означеному напрямку з охорони праці спостерігається і з профспілкою. Профком погоджує всі комплексні заходи, спільно здійснює адміністративно-громадський контроль. Працівники служби охорони праці та технічні інспектори регулярно проводять перевірки стану охорони праці під час здійснення всього комплексу лісозаготівельних робіт та вивезення лісопродукції.

Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство
Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство

Лісоруб-2019

У липні 2019 відбувся 22 обласний конкурс-змагання вальників лісу «Лісоруб-2019». Вшосте переможцем став Віталій Крисик із ДП «Городоцьке ЛГ».

Змагання відбувалися у Залізницькому лісництві ДП «Любешівське ЛМГ». У них брало участь 22 вальники лісу з усіх державних господарств Волинського ОУЛМГ. Відкрив конкурс-змагання заступник начальника ВОУЛМГ Олександр Рибчинський. Він наголосив, що до Залізниці приїхали найкращі лісоруби не тільки для того, щоб позмагатися, але й поділитися своїм досвідом. Водночас акцентував, що цей конкурс покликаний привернути увагу до питань охорони праці та безпеки на лісосіках, адже професія лісоруба залишається однією з найнебезпечніших у світі.

Змагання проходило на п’яти майданчиках. Вальники лісу на швидкість проводили заміну ланцюга, розбирали та складали пили, розкряжовували стовбури комбінованим різом, провадили точне розкряжування, обрізали сучки, розрізали колоди і найвідповідальнішим етапом була валка сосон. Для цих змагань вибрали борову ділянку пошкодженого короїдом лісу.

Читайте також: Маневичанин – найкращий лісоруб Волині

Спонсори змагань Степан Дудка та Петро Бірук, які відповідно представляли торгові марки Husqvarna та Shtil, привезли для огляду свою продукцію, а згодом вручили й пили, сокири, термоси, інші цінні подарунки переможцям та організаторам.

Головний приз змагання – 15 тисяч гривень, за друге і третє місця срібний і бронзовий призери відповідно отримали 12 і 9 тисяч гривень.

Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство
Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство

У Городоцькому лісгоспі розвивають мисливство

У державному підприємстві «Городоцьке лісове господарство» мисливські угіддя загалом займають площу майже 35 тис. га. І хоча мисливство тут не становить основу господарської діяльності, все ж робота у цьому напрямку ведеться на належному рівні.

Мисливські угіддя розміщені на території 6 лісництв Городоцького ЛГ, а також Бережницького лісництва Волинського військового лісгоспу. Розділені на 7 єгерських обходів. Єгерська служба лісгоспу займається охороною, відтворенням та раціональним використанням мисливської фауни.

«Згідно з останнім зимовим обліком, в угіддях налічується 17 лосів, 410 козуль, 77 кабанів, 344 зайці, 35 лисиць і 23 єнотовидних собаки. Багаті лісові масиви ДП «Городоцький лісгосп» і на пернату дичину. Є тут рябчики, тетеруки, влітку на болотах і водоймах гніздяться багато видів качок, куликів, диких гусей», – розповів головний лісничий ДП «Городоцьке ЛГ» Сергій Бабік.

Також на території мисливських угідь ДП «Городоцьке ЛГ» мешкають тварини та птахи, занесені до Червоної книги України: рись, горностай, видра річкова, борсук звичайний, тхір звичайний, лелека чорний, журавель сірий, підорлик малий, пугач, глухар, полювання на яких заборонене.

Для підгодівлі мисливських тварин проведено необхідні біотехнічні заходи: є 44 солонці, стільки ж годівниць, 17 підгодівельних майданчиків для дикого кабана.

Крім того, найближчим часом тут планують заселити оленів плямистих. Для цього вже збудували вольєри, де тварини адаптовуватимуться до нового середовища, перш ніж оселитися у природних умовах.

Чорниця – найкращий делікатес для дорослих і дітей

Відповідним рішенням Волинської обласної ради на 2016-2020 роки усього для Маневицькому району виділили ліміт 500 тонн ягід чорниці.

В зоні діяльності ДП «Городоцьке ЛГ» об’єм заготівлі чорниці становить 164 тонни, зокрема в розрізі сільських рад: Прилісненська – 56, Новорудська і Троянівська – по 54 тонни. Варто відзначити, що в Маневицьких лісах чорничний сезон дає змогу підзаробити всім охочим.

У маневицьких лісах, які входять до зони господарювання ДП «Городоцьке ЛГ», чорниця росте у хвойних і мішаних лісах. Харчова, медоносна, лікарська, фарбувальна рослина. Ягоди чорниці вживають свіжими, перетертими з цукром, у суміші з молоком і вершками. Вони є сировиною для різних галузей харчової і кондитерської промисловостей. З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад. Чорниця входить до раціону космонавтів.

«Наші ліси відкриті для людей. Лісівники подбали, аби їм там було комфортно, побудували систему рекреаційних пунктів, де можна відпочити, перечекати грозу чи дощ. Єдине, про що просимо навзамін, дотримуватися правил перебування у лісі, берегти його від вогню та засмічення», – зазначив директор ДП «Городоцьке ЛГ» Віктор Данилюк.

Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство
Як на Маневиччині господарює найкраще лісове підприємство

Читайте також: Профспілка Маневицького лісгоспу серед найкращих в Україні

Коментарі
16 Жовтня 2019, 02:40
Вихованці Городоцького учнівського лісництва не лише представляли Волинь на Всеукраїнському зльоті юних лісівників, який проходив у Чернігові, а й зуміли привезти нагороду переможців - диплом за зайняте ІІІ загальнокомандне місце. Ми зобов’язані підтримувати авторитет не лише наших шефів, Маневиччини, а й всієї області! А шефи у нас НАЙКРАЩІ !
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024