Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь

28 Травня 2020, 19:03
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь 6187
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь

В період, коли лісова галузь переживає непрості часи, лісівники не часто дають інтерв’ю і головна причина дуже проста: на це не вистачає часу, бо робота лісівника ненормована – лісові пожежі, чорні лісоруби, браконьєри та бурштинокопачі атакують не лише в період умовного робочого дня.

Часто, домовляючись про інтерв’ю з представником лісової галузі, доводиться переносити або скасовувати розмову. Тож, як тільки виникла нагода поспілкуватися з директором ДП «Поліське лісове господарство» Андрієм Яциною, журналісти Район.Маневичі відразу нею скористалися.

Наш співрозмовник вже майже п’ять років очолює державний лісгосп, який є одним із кращих на Волині. Розмовляли про сучасну проблематику галузі, лісові пожежі, сміття, податки та багато іншого.

 Андрію Мар’яновичу, як зараз живеться лісівникам? Кажуть, що в умовах кризи державна робота – не найгірше що може бути

– Звичайно, що так і є. Кожної кризи люди говорять про те, що на державній роботі почуваються більш захищеними. Як би важко не жилось лісгоспам, зобов’язання перед працівниками мають бути виконані. Люди повинні бути соціально захищеними. Лісівникам живеться непросто, але зараз важко всім. Потрібно старанно працювати й робити все залежне від себе. Тільки тоді буде результат. 

Читайте також: Лісничий із Маневицького району став «Відмінником лісового господарства»

– Напевно, для директора лісгоспу зараз особливо важкий час, адже за вашою спиною не одна сім’я, а сім’ї та родини всіх підлеглих. Відчуваєте зараз особливий психологічний тиск та відповідальність, чи вже звикли до цього за роки роботи?

– Звичайно, що до всього з часом та досвідом можна звикнути. Тільки назвався керівником, значить, відповідаєш за людей. Це є  першочерговим, якщо хочеш добитись результатів роботи та взаємоповаги у колективі.

8
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь

– Весняна погода та свята завжди є стимулом для жителів Волині проводити час у лісі. Цьогоріч це заборонили. Чи розуміють люди реальні причини такого рішення? Доводиться часто читати провокативні пости в соцмережах, мовляв, лісівники забороняють іти в ліс, а самі тим часом рубають наліво і направо

– У нас багато свідомих громадян, які розуміють правильність і важливість такого рішення, дивлячись на ситуацію з пожежами в країні та її наслідками. Завжди були, є і будуть люди, які дотримуються встановлених обмежень. Так само і з іншими людьми, яких, на жаль, дуже важко переконати. Дійсно, доводиться читати негатив і критику в інтернеті, яку поширюють і пишуть люди, які абсолютно не мають ніякого відношення до лісу. Звичайно, що це має негативний вплив, чомусь зовсім не багато людей наважуються перевірити вірогідність такої інформації.

1
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь

– Фактично, три роки ліси Волині вдавалося оберігати від пожеж. Зараз ситуація дуже загрозлива. Звісно, що в частині пожеж винними є люди. Останнім часом все частіше розглядають варіант спланованих диверсій. Чи розглядаєте ви те, що місцеві люди можуть навмисне здійснювати підпали зі схожою метою?

– Я думаю, що в основному, це несвідомі дії. Попри постійні прохання лісівників та рятувальників, зустрічі із громадами, проведення відкритих уроків зі школярами, є люди, які думають, що їх це не стосується. Вони не можуть оцінити загрозливі наслідки від таких дій. Зазвичай, цьому причина – неправильно підібрані погодні умови. Для прикладу, суха погода та сильний вітер, довготривала відсутність опадів. Звісно, є і свідомі палії, але їх не так і багато. Принаймні, на Волині точно.

Читайте також: «Поліське лісове господарство»: історія про вогонь та людей

– Вам не здається, що для деяких громадян притаманні подвійні стандарти й деяка алогічність. Лісівникам дорікають, що багато рубають, хоча це планова господарська діяльність, а самі громадяни, водночас, є причиною пожеж, які нищать інколи в рази більше дерев, за які, до слова, точно не вийде отримати гроші. Невже це логічна поведінка?

– Звичайно, що така поведінка не є логічною. Некомпетентність деяких громадян цьому причина. Ситуацій таких, насправді, дуже багато. Погано те, що ми звикаємо працювати в непростих умовах, коли лунає дуже багато слів та звинувачень від людей, які не мають елементарного уявлення щодо господарювання у лісі. І це не кращим чином впливає на клімат у колективі. Хочеться, щоб люди, які так голосно говорять про любов до лісу, доводили цю любов реальними справами.

– Самосіви не хочуть передавати у відання лісової галузі, але найчастіше саме лісівникам доводиться гасити там пожежі, ризикувати життям. Не виникає бажання не реагувати на такі виклики?

– Звичайно те, що самосіви не є у підпорядкуванні лісогосподарських підприємств – це погано. Перш за все, тому, що вони не мають належного догляду. Проте, ми не можемо не реагувати на такі виклики, адже завжди думаємо на декілька кроків наперед, і можемо передбачити масштаби від таких загорянь. Оскільки самосіви завжди прилягають до лісових масивів це, в свою чергу, може спричинити масштабні лісові пожежі, а цього ми допустити не можемо.

1
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь

– Щорічно, одним з пріоритетів галузі є кампанія з лісовідновлення. Цьогоріч вдалося виконати план з посадки дерев чи карантин та економічні проблеми стали на заваді цьому?

– План з лісовідновлення цієї весни повністю виконано власними силами, попри всі проблеми. Вдалося виконати посадку лісових культур на площі 148 гектарів. Окрім цього, було здійснено сприяння природному поновленню насаджень на площі в понад 74 гектари  та лісорозведення на площі 3,2 гектара. Дуже шкода, що цієї весни до такої нелегкої та важливої справи не вдалося залучити молодь та представників громадськості. Такими акціями можна змінити стиль мислення і поведінку людини стосовно природи.

Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь

Читайте також: Маневицькі лісники завершили весняні лісокультурні роботи на площі 296 гектарів

– За 2019-й рік держлісгоспами Волині сплачено майже 326 млн грн податків. Скільки податків минулого року сплатив ваш лісгосп? Чи можна стверджувати, що зважаючи на економічну кризу та стан справ у галузі цього року кількість сплачених податків буде меншою?

– У відповідь на дане питання я наведу вам конкретні цифри. Сплата поточних податків та обов’язкових платежів до зведеного бюджету та ЄСВ за 2019 минулий рік склала 11 мільйонів 400 тисяч гривень. З них понад 5 мільйонів надійшло до державного бюджету та понад 4 мільйони гривень до місцевих бюджетів. Виконання плану сплати податків становить 100% за минулий рік. ЦЬОГО РОКУ вже сплачено 2776,31 тис. грн податків до державного бюджету, 1022,83 тис. грн – до місцевих бюджетів та 723,5 тис. грн ЄСВ. Це є хороший показник, попри економічну кризу, ми намагаємося завжди вчасно та в повному обсязі сплачувати усі податки.

– Таке враження, що часто громади не розуміють, як у лісгоспів формуються доходи й за що платяться податки. Зокрема, у лісівників вимагають менше рубати, але більше сплачувати податки. Чи є порозуміння в цьому плані з місцевими жителями?

– Порозуміння є, однозначно. Вже декілька років є хороша традиція у лісівників відвідувати сесії сільських рад та ОТГ, де ми намагаємося доступно розповісти про проведену лісогосподарську діяльність на території кожної громади. Говоримо і про сплачені податки. Це не є таємницею. Лісівники намагаються донести інформацію до громадян, пояснити як формуються доходи лісгоспів, звідки беруться сплачені податки. Однак зрозуміти це все може лише той, хто справді хоче цього, намагається вникнути у лісову справу.

Читайте також: На Маневиччині лісники вручили школярам грошові подарунки

– За останні 10 років лісівники Волинської області збудували понад 600 кілометрів сучасних лісових доріг. Вони несуть різне соціальне значення в залежності від специфіки конкретного регіону. Як щодо нашого краю, наскільки важливими є лісові дороги не тільки для галузі, а й для пересічних жителів?

– Лісові дороги збудовані лісгоспами є дуже важливими, оскільки вони з’єднують між собою населені пункти, а також полегшують доїзд із віддалених сіл до районного центру. Як приклад, збудована у 2015-му році лісова дорога від траси М-07 (Київ – Ягодин) до села Новосілки протяжністю 4,4 кілометра. Раніше люди в об’їзд долали шлях відстанню майже 20 кілометрів. Тепер все набагато простіше та зручніше. Загалом, намагаємось активно працювати у цьому напрямку, вести діалог і разом із місцевими жителями спільно напрацьовувати рішення.

1
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь

– Столичне керівництво галузі декларує, що до червня місяця до парламенту подадуть законопроєкт про ринок деревини. Що має враховувати цей законопроєкт для того, щоб лісгоспи не думали про виживання, а зміцніли й стали опорами галузі та громад?

– Дуже хочеться, аби цей закон не просто був прийнятий заради годиться, а містив положення, щоб допоможуть лісівникам у непростий час. В першу чергу, на моє переконання, він повинен давати певні гарантії лісогосподарським підприємствам для нормального функціонування, а  головне – стабільність. Я маю на увазі чесні ринкові відносини між продавцем та покупцем у правовому полі та стабільний ринок збуту, який буде приносити постійне надходження коштів. Хочу вірити, що закон не просто міститиме такі положення, а й буде реалізований. За часи незалежності України було дуже багато реформ, законодавчих ініціатив, але, на жаль, невелика їх кількість була втілена в життя і реально змінила на краще стан справ у тій чи іншій галузі.

Читайте також: Маневицькі лісівники переймають досвід по боротьбі з лісовими пожежами у турецьких колег

– Ще одне неприємне питання у системі відносин «Громада - лісівники» – смітники у лісі. Щодо цієї ситуації начальник ВОУЛГМ Олександр Кватирко підмітив пряму залежність: в приватних господарствах прибралися і зібрали сміття – у лісі його стає більше. Чому багато українців живуть за цим принципом і як цьому протидіяти?

– Це є проблемою не лише лісів, а усієї держави в цілому.  У нас немає достатньої кількості санкціонованих сміттєзвалищ і людям доводиться долати до них чималу відстань. Багато хто думає, що легше відвезти сміття десь неподалік, наприклад, у найближчий ліс. Хоча самі потім ходитимуть туди за ягодами, грибами… Вони ж будуть голосно обурюватися сміттю і навіть писати про це в інтернеті, розповідати про те, що у лісі немає порядку. На жаль, така реальність. Зі своєї сторони ми намагаємося допомагати підтримувати сміттєзвалища у належному стані, постійно наголошуємо на тому, де вони розміщені. Завжди наголошуємо, що ліс – це не смітник. Однак цю проблему не може вирішити хтось окремо: лісівники, столична влада чи органи місцевого самоврядування. Потрібна співпраця та комплексне рішення.

Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь

– Працівники галузі поряд із правоохоронцями не дали знищити волинські ліси бурштинокопачам. Відчуваєте за це вдячність громад чи навпаки зросли конфронтації, адже на цьому заробляли і місцеві жителі?

У 2015-му році місцева влада разом із правоохоронними органами адекватно відреагували на ситуацію, яка складалася із незаконним добуванням бурштину у районі. Лісівники теж робили і роблять все необхідне у цьому напрямку. Це вчасно стримало людей і вони не встигли відчути присмак легкої наживи. Ситуація до сьогоднішнього дня під контролем. Лісовою охороною спільно із поліцією і надалі проводяться регулярні рейди по місцях видобутку бурштину для запобігання новим порушникам. Зробимо все можливе, щоб у наших лісах не було такої жахливої картини, як у сусідніх областях.

1
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь
Як працює Поліський лісгосп в умовах пандемії, карантину та економічних потрясінь

Нагадаємо, що раніше також відбулось інтерв'ю з директором державного підприємства «Маневицьке лісове господарство» Володимир Радіон – лісівником із 40-річним стажем роботи в лісовій галузі.

Читайте також:У Маневицькому районі гасили пожежу на території в 5 гектарів

Автор: Андрій Рибачук

Фото: Яна Шпота

Коментарі
30 Травня 2020, 09:33
ДЯКУЄМО АНДРІЮ МАРЯНОВИЧУ ВІН ДУЖЕ ХОРОША ЛЮДИНА!!!
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024