Драма наче від НВО: як у Маневичах тендер на харчування дітей-чорнобильців проводили

17 Грудня 2020, 12:30
22954

Мінісеріал «Чорнобиль», спільного виробництва американського кабельного каналу HBO та британського Sky Atlantic, що вийшов у 2019 році, зібрав не лише чималі касові збори, а й цілий ряд престижних нагород. Навіть через більш як 30 років трагічні події української техногенної катастрофи знаходять відгуки у серцях мільйонів людей по всьому світу.

А для України наслідками тієї катастрофи, окрім іншого, є ще й соціальні зобов’язання перед мешканцями найбільш забруднених регіонів. Серед них і Маневицький район. Тут за бюджетні кошти харчують дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення.

Постачальника таких послуг обирають згідно з процедурами Закону «Про публічні закупівлі» за допомогою електронної системи Прозорро. Коли спостерігаєш цьогорічні спроби Управління соціального захисту населення Маневицької районної державної адміністрації провести тендер на харчування дітей-чорнобильців, переживаєш не менше, ніж під час перегляду популярного американсько-британського серіалу.

Тепер про все по черзі.

Щороку Управління соціального захисту населення Маневицької РДА, як і їх колеги з інших забруднених в наслідок аварії районів, оголошує тендер на приготування понад 840 тисяч порцій обідів для школярів. 

Харчування дітей трьох вікових категорій (6-10, 10-14, 14-18 років) має відбуватися безперебійно протягом навчальних днів за графіком, узгодженим з адміністрацією навчального закладу, та відповідно до вимог чинного законодавства щодо порядку організації харчування дітей у навчальних закладах.

Перелік навчальних закладів, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Маневицького району у 2020 році складає 41 навчальний заклад.

Наприкінці 2018 – початку 2019 року було проведено тендер, участь в якому взяли два учасники.

Дата і час розкриття: 31 січня 2019 16:15

Учасник

Первинна пропозиція

Остаточна пропозиція

Документи

ТОВ АТОМСЕРВІС

25 699 459,80

UAH

25 569 886,78

UAH

Документи

ТОВ "РЕСУРС-СЕРВІС КМ"

25 688 220,26

UAH

25 688 220,26

UAH

Документи

 

Найкращу ціну запропонувало ТОВ «Атомсервіс», з яким врешті й підписали договір на харчування дітей-чорнобильців.

 

Важкий 2020 рік, початок…

 

На закупівлю послуг з харчування у 2020 році було заплановано трішки менше – 24 мільйони гривень, хоча кількість обідів збільшилася приблизно на 13 тисяч порцій.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-12-23-005082-b 

Своє бажання взяти участь у торгах заявили чотири фірми, одна з яких не пройшла попередню кваліфікацію, а три були допущені до аукціону.

Дата і час розкриття: 06 квітня 2020 11:51

Учасник

Первинна пропозиція

Остаточна пропозиція

Документи

ТОВ "РАМЕДАС УКРАЇНА"

21 245 594,00

UAH

15 389 059,74

UAH

Документи

ТОВ АТОМСЕРВІС

24 022 319,16

UAH

15 414 161,75

UAH

Документи

ТОВ "БЕНЕФIТ ФУД ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВIДПОВIДАЛЬНIСТЮ"

23 403 179,80

UAH

23 403 179,80

UAH

Документи

Як бачимо, тут ціна значно знизилася, у порівнянні з очікуваною вартістю – з 24 до 15,4 мільйона гривень.

Щоправда, тендер затягнувся, і договір підписали аж 6 квітня 2020 року, коли в Україні розпочалися протиепідемічні заходи.

9 вересня 2020 договір розірвали з таким обґрунтуванням «Від ТОВ «РАМЕДАС УКРАЇНА», … надійшла пропозиція щодо припинення зобов’язання за Договором…, керуючись ст. 652 Цивільного кодексу України. Керуючись ст. 604, 651, 653, 654 Цивільного кодексу України, п. 8.4 Договору № 1 про закупівлю послуг з харчування дітей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, за державні кошти, від 17.04.2020, необхідно припинити зобов’язання за домовленістю сторін шляхом укладення додаткової угоди. Додаткова угода підписана сторонами 07 вересня 2020 року, зобов'язання сторін, що виникли з Договору, припиняються, і сторони не вважають себе пов'язаними будь-якими правами та обов'язками, що виникли за Договором. Будь-які кошти за Договором Учаснику Замовником не виплачувались».

 

Важкий 2020 рік, продовження…

 

І вже наступного дня – 10 вересня – оголосили нову закупівлю, очевидно, щоб прохарчувати дітей до кінця року. Очікувана вартість – 9,4 мільйона гривень, кількість послуг – 280 350.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-09-10-002402-c

Один із потенційних учасників – ТОВ «Рамедас Україна», який перед тим ініціював розірвання попереднього договору, вирішив зайти на новий тендер. Та не все так просто.

Спочатку через запитання вони намагалися з’ясувати умови надання кейтерингових послуг, зокрема – «оскільки тендерна документація та проект договору не містить умов про порядок чи процедуру взаємодії між учасником та замовником щодо використання приміщень у навчальних закладах, де буде здійснюватися приготування їжі та безпосереднє харчування дітей, просимо роз’яснити: хто відповідальний за надання таких приміщень у користування? На яких умовах будуть надаватись такі приміщення учаснику? Якщо на умовах оренди, то яким чином вирішується питання узгодження строків надання послуг з харчування з етапністю передачі майна в оренду, передбаченого Законом України «Про оренду державного та комунального майна» № 157-IX від 03.10.2019р.? Чи обладнані приміщення, де буде здійснюватися приготування їжі, відповідними засобами для приготування їжі (плити, духовки тощо) та зберігання продуктів (холодильники, морозильні шафи тощо), який стан такого обладнання? На яких умовах буде передаватися обладнання учаснику?»

На що їм Замовник (Маневицьке управління соцзахисту) досить холодно відповів: «задля вирішення питань з отримання приміщень навчальних закладів у користування на умовах оренди, узгодження самих умови оренди, відповідних засобів для приготування їжі, зберігання продуктів, передачу певного обладнання Вам необхідно звертатись до їх засновників та керівників, а саме до Маневицької районної ради, Прилісненської сільської ради, керівників навчальних закладів».

Така відповідь була надана 5 жовтня при тому, що кінцевий термін подачі пропозицій – 13 жовтня. 

Цей же учасник спробував вимогою щодо змін до тендерної документації з’ясувати, яке обладнання для приготування їжі в школах існує, а також роз’яснити незрозумілі для нього вимоги щодо банківської гарантії. Обидві вимоги були Замовником відхилені.

ТОВ «Рамедас Україна», очевидно, не зважаючи на усі труднощі, дуже хотів знову похарчувати дітей-чорнобильців, тому не пошкодував чималу суму і звернувся зі скаргою до Антимонопольного комітету України. В скарзі він пише, що тендерна документація складена незрозуміло, а деякі вимоги є непрозорими та суперечливими. 

З однієї сторони, Замовник не повідомляє, яке обладнання є в їдальнях шкіл і на яких умовах можна його використовувати. Замовник, ніби-то допускає приготування їжі за межами навчальних закладів, але все-таки вимагає гарантії забезпечення матеріально-технічної бази, дотримання санітарних норм та певну кількість кухарів саме в школах. Це якщо коротко. Загалом на кілька сторінок аргументів та пошуків «правди».

«З однієї сторони, учасник, який хоче взяти участь в тендері повинен правильно розрахувати собівартість послуг, які хоче замовити Замовник. Для цього йому потрібно знати певні деталі, в тому числі й деталі оренди, її вартість, комунальні платежі тощо.

Так само, учасник повинен розуміти, чи ці послуги надаються виключно його обладнанням, чи їдальні вже мають певне устаткування, яке можна використовувати. Тому питання, які ставив потенційний учасник, абсолютно обґрунтовані.

Замовник міг би чітко відповісти на них, але пішов шляхом непрозорості (або ж непрофесійності). Водночас, якщо ж хтось хоче харчувати дітей цілого району та отримувати за це мільйони, він повинен мати для цього і базу, і персонал, і відмінний досвід», – коментує юристка «ЗА чесний тендер» Мирослава Примак.

Юристка «ЗА чесний тендер» Мирослава Примак.
Юристка «ЗА чесний тендер» Мирослава Примак.

 

Не довів, що дискримінують

 

Антимонопольний відхилив цю скаргу з наступною мотивацією, якщо коротко, – скаржник не довів та документально не підтвердив неможливість виконати вимоги тендерної документації, тобто не довів, що його дискримінують.

Як наслідок, ТОВ «Рамедас Україна» участі в тендері не взяла, прийшла лише одна фірма, і тому тендер не відбувся. 9 листопада тендер оголосили знову.

Щоправда, вже на меншу очікувану вартість – майже 4,6 мільйона гривень, та на меншу кількість послуг – 137 060.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-11-09-008639-c 

І тут спрацював автоматичний ризик-індикатор, який вказав на те, що Замовник вибрав неправильну процедуру закупівлі. Державна аудиторська служба розпочала процедуру моніторингу і почала перевіряти це порушення. Згідно із Законом України «Про публічні закупівлі», якщо очікувана вартість закупівлі складає понад 133 000 євро (в еквіваленті по курсу), тоді має бути обрана процедура не просто «Відкриті торги», а «Відкриті торги з публікацією англійською мовою».

Поки державні контролери моніторили, аналізували документи, зверталися за роз’ясненнями, виявили та підтвердили порушення, надіслали вимогу про його усунення… закінчився термін подачі документів. Жодна з фірм не подала свою пропозицію, тендер не відбувся.

А що діти, залишилися голодними? За період, поки харчування не організовано, управління соцзахисту виплачує компенсації їх батькам.

Чорнобильська аварія була давно, а її наслідки ми відчуваємо ще й до нині, часом дуже неочікувані.

***

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

Олег КОРДОНЕЦЬ,
Святослав КЛІЧУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024