Електронний рецепт від лікаря та е-медична картка: як це працює

20 Червня 2019, 11:40
Електронна система охорони здоров'я України / Фото ілюстративне 1043
Електронна система охорони здоров'я України / Фото ілюстративне

Електронна система охорони здоров'я eHealth – система, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією в електронному вигляді. Її функціонування забезпечує НСЗУ. Електронізація даних допомагає систематизувати всю необхідну інформацію про пацієнта і для пацієнта.

Говорили про це під час прес-конференції у Києві щодо підсумків першого року роботи Національної системи охорони здоров'я. 

Про результати 400 днів роботи НСЗУ найкраще говорять цифри: 27,5 мільйонів пацієнтів обрали свого лікаря; 1320 закладів-партнерів НСЗУ з надання первинної медичної допомоги; 100% комунальних закладів охорони здоров'я первинної ланки перейшли на нову модель фінансування; майже 9 мільярдів гривень виплат закладам охорони здоров'я за договором з НСЗУ за 9 місяців; 45,3 мільйонів гривень виплат 976 аптечним закладам за договором про реімбурсацію від НСЗУ за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Однією із основних змін у медицині, які стали можливими завдяки Національній службі здоров'я України – це електронізація паперової роботи. За перший рік роботи з'явилося 6 549 місць відпуску «Доступних ліків» за електронними рецептами. Також 1,1 мільйон електронних рецептів вже відпущено з виписаних 1,7 мільйона е-рецептів за півтора місяця адміністрування програми реімбурсації Національною службою здоров'я України.

Читайте також: Медичний стартап: як Нацслужба здоров’я 9 місяців витрачала державні гроші. ІНФОГРАФІКА

ЩО ТАКЕ НАЦІОНАЛЬНА СЛУЖБА ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ?

Медична реформа в Україні впроваджується з 2016 року під керівництвом виконуючої обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. На основі нової Концепції реформи фінансування системи охорони здоров'я Верховна Рада 19 жовтня 2017 року прийняла Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», який набрав чинності 30 січня 2018 року. За один із ключових елементів реформи фінансування системи охорони здоров'я відповідає новий орган – Національна служба здоров'я України.

НСЗУ є національним страховиком, який укладає договори із закладами охорони здоров'я та закуповує у них послуги з медичного обслуговування населення. НСЗУ контролює дотримання умов договорів та робить прямі виплати закладам за надані послуги.

ВПРОВАДЖЕННЯ eHealth

Електронна система охорони здоров'я eHealth – українська система, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією в електронному вигляді. До її складу входять центральна база даних та медичні інформаційні системи, між якими забезпечено автоматичний обмін даними через відкритий програмний інтерфейс (АРI).

Функціонування системи забезпечується Національною службою здоров'я України. Упровадження проекту стало можливим завдяки підтримці проекту USAID «HIV Reform in Action», який здійснюється Deloitte (США), проекту USAID «RESPECT», Глобального фонду з боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, проекту EDGE за сприяння уряду Канади та інших організацій.

Європейські експерти з ОЕСР визнали українську модель eHealth зразком для наслідування у всьому світі: 

Читайте також: Навіщо створили національне агентство закупівель, і як воно працює

НАВІЩО ЦЕ ПОТРІБНО

Електронізація даних допомагає систематизувати всю необхідну інформацію про пацієнта і для пацієнта. Також допомагає осучаснити медичні заклади. Оскільки, щоб відповідати вимогам НСЗУ, навіть у найменшій сільській лікарні має бути комп'ютер.

Окрім цього, така система допомогає відстежувати ефективність фінансування роботи медичних закладів та послуг і ліків, які вони надають. У Національній службі здоров'я з'явився інструмент завдяки якому можна відстежити чи правда, що потрібно таку кількість ліків, чи причини, чому до певної лікарні мало звертається пацієнтів.

Вигода є також для лікаря, який веде пацієнта. Завдяки електронній системі у лікаря на руках буде історія з інформацією про те, які препарати вживав пацієнт та чи справді він приймає виписані ліки. І навпаки. Пацієнтам більше не доведеться жартувати про лікарський почерк. Оскільки лікар виписує рецепт електронно і вам необхідно лише звернутися до аптеки, де потрібно показати смс на мобільному телефоні. Не залежно від місця вашого перебування.

«Якщо говорити про електронну систему охорони здоров'я – це той інструмент, який насправді є рушійним для здійснення реформи. Перед тим, як здійснювати якісь зміни, потрібно змінити ті інструменти, які ми використовуємо і потрібно змінити підходи. І це якраз про електронну систему охорони здоров'я.  Якщо в загальому уявити, що дає електронна система охорони здоров'я, мені дуже подобається такий слайд. На одній частині – стоси паперів, на іншій частині – вже електронний інструмент – ноутбук, комп'ютер, планшет, телефон, сучасні технології», – розповідає заступник директора Департаменту інформаційних технологій – начальник відділу розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ Дмитро Черниш

«Ми маємо багато довідок, ми маємо багато бланків, багато форм, формулярів і так далі. І лікарі мусять це використовувати. Це мусять використовувати менеджери закладів. Це не завжди, і як правило – це не медична діяльність, це якась бюрократична діяльність, яку потрібно виконувати», – додає Дмитро. 

ЯКІ РЕЄСТРИ Є В eHealth АБО ЯКИЙ ДОСТУП ДО ІНФОРМАЦІЇ МАЮТЬ ПРАЦІВНИКИ ЛІКАРЕНЬ





 

ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗАХИСТ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ І ЗБЕРЕЖННЯ ЛІКАРСЬКОЇ ТАЄМНИЦІ

Законом передбачено, що доступ до даних про пацієнта, які містяться в електронній системі охорони здоров'я, можливий лише у разі отримання згоди такого пацієнта (його законного представника) у письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про надання згоди. Без згоди доступ до інформації про пацієнта можливий у випадках: 

  • наявності ознак прямої загрози життю пацієнта;
  • за умови неможливості отримання згоди такого пацієнта чи його законних представників (до часу, коли отримання згоди стане можливим);
  • за рішенням суду.

Підписуючи декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, пацієнт (його законний представник) надає згоду на доступ до даних про нього, що містяться в електронній системі охорони здоров'я, такому лікарю, а також іншим лікарям за його направленням у межах, необхідних для надання медичних послуг такими лікарями.

НСЗУ публікує на офіційному веб-сайті дані, накопичені в системі, за умови знеособлення персональних даних відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних».

Олена КЛИНОВА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024