«100 зі 100». Як спрацювала медреформа у Прилісненській «первинці»

23 Вересня 2020, 15:30
«100 зі 100». Як спрацювала медреформа у Прилісненській «первинці» 2464
«100 зі 100». Як спрацювала медреформа у Прилісненській «первинці»

Проконсультуватись із сімейним лікарем, здати аналізи, отримати ін’єкції, пройти фізпроцедури та навіть полікувати безкоштовно зуби – усе це можливо в амбулаторії в Прилісному Маневицького району.

Центр первинної медико-санітарної допомоги тут створили за ініціативи та підтримки громади. Це – яскравий приклад того, як завдяки медреформі та децентралізації розвивається медицина в селі.

Амбулаторія була в приміщенні дитсадка

Ще два роки тому Прилісненська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини розташовувалась у приміщенні дитячого садка.

У кімнаті, де раніше спали діти, вміщувались денний стаціонар, маніпуляційний кабінет та три лікарі.

Їх відмежовували пластикові перегородки, а деякі кімнатки в результаті не мали вікон. 

Кабінет ще одного лікаря та лабораторія були на першому поверсі.

Будівля стара, пристосована, потребувала ремонту…

У той час стартував проєкт «Сільська медицина», завдяки якому будувались амбулаторії. Щоб взяти в ньому участь, Маневицький центр ПМСД, до якого на той час належала Прилісненська амбулаторія, повинен був подати заявку.

Але цього не сталось.

«Тодішня районна влада говорила, що Прилісному це не потрібно, можна просто відремонтувати старе приміщення амбулаторії…Тоді сільська рада Прилісного вирішила створити свій центр первинної медико-санітарної допомоги», – розповідає керівник Прилісненської «первинки» Олексій Камінський.

Спочатку медзаклад існував лише на папері. У вересні почали готувати документи, у жовтні отримали ліцензію, а офіційно відокремились в самостійну структуру в грудні 2018 року.

Сільська рада виділила землю на будівництво амбулаторії й вже в січні 2019 року проєктанти міряли територію.

До кінця 2019 року медики офіційно перебрались у нове приміщення та почали переукладати декларації з пацієнтами.

Олексій Камінський каже, що цей процес не був для нього важким, оскільки він вже запускав самостійний центр ПМСД на Рівненщині, звідки родом. Прилісненська амбулаторія стала першою на Волині амбулаторією, яку збудували за проєктом «Сільська медицина». На будівництво пішло близько шести мільйонів державних коштів.


Фельдшери розвантажують сімейних лікарів

Прилісненський центр ПМСД складається з амбулаторії та шести фельдшерсько-акушерських пунктів, розміщених у селах громади.  

Зараз в амбулаторії працює три сімейні лікарі та один – педіатр.

До початку пандемії вони у визначені дні приїжджали у села, щоб прийняти пацієнтів, з якими уклали декларації.

Поїздки були також у сусідній Камінь-Каширський район, більше ніж 500 жителів якого підписали договір з лікарями Прилісненської «первинки».

Коли почався карантин, виїзди припинили, щоб не створювати скупчення людей. Людей консультують телефоном, за потреби вони приїжджають в амбулаторію.

«Після виборів 25 жовтня до нашої громади приєднаються Тоболівська і Новочервищанська сільська ради. До складу нашого центру увійдуть ще одна амбулаторія та два фельдшерсько-акушерських пункти», – каже Олексій Камінський.

Ймовірно, потрібно буде шукати ще одного лікаря, щоб всі жителі могли підписати декларації.

Наразі лікарі «первинки» підписали більше ніж п'ять тисяч декларацій.

На ФАПах працюють по одному або два фельдшери.

«Медична допомога, яку надає працівник з молодшою медичною освітою – це виконання призначень лікаря, планування щеплень та невідкладна допомога. Зазвичай не потрібно викликати «103» чи сімейного лікаря, бо більшість пацієнтів, яким потрібна така допомога – це хронічні хворі. Фельдшери надають її, а наступного дня людина приїжджає до нас», - розповідає Олексій Камінський.

Каже, що фельдшерсько-акушерські пункти «первинка» утримує своїм коштом, бо це зручно для людей.

Їм спокійніше, коли є медичний працівник на селі, до якого вони можуть звернутись у будь-який час. Є нічні виклики, тож обслуговуючи їх, фельдшери розвантажують сімейних лікарів.

Разом з тим є виклики у позаробочий час і до них, особливо до тих, хто живе в Прилісному.

1

Людей з підозрою на коронавірус консультують і телефоном, і частина приходить на прийом. Забирати мазки на ПЛР-тест їздить мобільна бригада.

Доставляють їх на дослідження в Луцьк власним транспортом або ж допомагає Маневицька «первинка».

Є проблеми з госпіталізацією таких пацієнтів. Сімейний лікар має телефонувати у найближчі лікарні та домовлятись, яка з них прийме людину.

Одного разу пацієнтка у важкому стані чекала госпіталізації з 11:30 до 14:00, поки вдалося знайти їй ліжко-місце: у Маневичах все було зайнято, у Камені-Каширському не приймали, госпіталізували в Ковель.

Полікувати зуби можна безкоштовно

Прилісненська амбулаторія має все, що потрібно мати за табелем оснащення.

В Прилісненській амбулаторії діє денний стаціонар на шість ліжок. Для зручності його облаштували поруч з маніпуляційним кабінетом. Для дітей створили окремі бокси.

У лабораторії роблять основні аналізи – загальний аналіз крові та сечі…

В амбулаторії також є фізкабінет, де можна пройти УВЧ, електрофорез, інгаляції, тубус-кварц.

«У нас фізпроцедури безкоштовні, у деяких центрах ПМСД це платна послуга, бо вона не входить у пакет гарантованих медичних послуг. У деяких центрах за укол треба платити, а в нас – ні. У нас навіть медсестра може приїхати додому, ми за це коштів не беремо», - розповідає головний лікар.

Крім того, пацієнти, які уклали декларації з лікарями Прилісненської «первинки», можуть безкоштовно полікувати зуби. Платити потрібно лише за протези. Цю послугу, а також зарплату стоматологу і медсестрі, оплачує сільська рада.

Попит на неї є – графік до стоматолога розписаний на тиждень вперед.

У планах – придбати зубний рентген-апарат, щоб пацієнтам не потрібно було ради знімка їхати в Маневичі.

Сільська рада допомагає також із житлом – не місцеві лікарі мають службові квартири.

У перший місяць існування центру ПМСД вона повністю оплатила всі витрати, оскільки кошти від Національної служби здоров’я України нараховують щомісяця першого числа, а офіційний запуск центру був 5 грудня.

З бюджету громади оплачують також комунальні послуги «первинки» і медикаменти для невідкладної допомоги та паліативних хворих.

Щорічно сільська рада виділяє в загальному 176 тисяч гривень.

Зарплати зросли у 2,5 раза

Прилісненський центр ПМСД отримує кошти від Національної служби за підписаними деклараціями з пацієнтами.

Щомісяця надходить 250 тисяч гривень. Олексій Камінський розповідає, що завдяки медреформі фінансування «первинки» збільшилось у порівнянні з тим, що було за медичною субвенцією.

«Для нас медична реформа – це 100 зі 100. У нас у 2,5 раза виросли зарплати. Якщо лікар приходив з інтернатури й мав мінімальну заробітну плату менш як чотири тисячі, то зараз лікарі отримують 14-17 тисяч гривень. У медсестер зарплата 7-9 тисяч», – каже Олексій Камінський.

На фельдшерсько-акушерських пунктах скрізь скоротили санітарок, аби зекономити на зарплаті та натомість зробити надбавки фельдшерам.

«Нацслужба просила у Міністерства фінансів, щоб у 2021 році підняли на 21 % коефіцієнт оплати для первинної ланки. Спочатку обіцяли 21 %, потім 18 %, зараз вже 13 %. Очевидно, Міністерство фінансів «зарубало» всі їхні плани. У держави коштів нема», – розповідає Олексій Камінський.

Додає, що якщо коефіцієнт не зростатиме, то всі кошти від НСЗУ йтимуть на зарплати, а центр має й інші витрати.

Крім того, є плани розвиватись.

Головний лікар планує придбати нові ліжка для денного стаціонару, бо наразі використовують кушетки зі старої амбулаторії.

Також він хоче придбати телевізори для стаціонару і холу та бактерицидний опромінювач для коридору, який може працювати у присутності людей.


В медзакладі має бути сервіс

В амбулаторії є аптека, яка працює з програмою «Доступні ліки». Це зручно для пацієнтів, оскільки не потрібно нікуди їхати, щоб отримати свої медикаменти. Лікар виписав рецепт, пацієнту прийшов на телефон код, він за цим кодом забрав препарат в аптеці – все.

Олексій Камінський розповідає, що така аптека – частина сервісу, без якого медицина зараз не може існувати.

«Вторинка» тільки почала входити в реформу. Там поки нема розуміння, що в медицині має бути менеджмент і сервіс. Медичний заклад – сервісна організація, надає медичні послуги. У приватних стоматологів вже років з 20 тому зрозуміли, що завдяки сервісу можна зацікавити пацієнтів і заробляти гроші. І більшість пацієнтів йшли у приватні кабінети. Так само зараз мають спрацювати «вторинка» і «третинка», – каже Олексій Камінський.

На його думку, великим плюсом медичної реформи є те, що пацієнт може вільно обирати, в якому закладі він хоче проходити діагностику та лікування.

Олексій Камінський переконаний, що якщо пацієнти до лікарні не звертаються, то їй коштів не потрібно давати.

Мовляв, на «первинці» є правила гри з Національною службою: є декларації, є кошти. Якщо є декларації, значить цьому лікарю пацієнти довіряють. Схожий алгоритм діє із вторинною ланкою.

«Якщо в лікарні такі спеціалісти, що до них ніхто не хоче приходити, значить її треба закривати, – каже Олексій Камінський. – Такі лікарі будуть проти реформи, казатимуть, що вона погана. Звісно, їм вона погана, бо до них ніхто не прийде, відповідно не буде коштів і потрібно буде всіх скорочувати».






1

1





 

Наталя ХВЕСИК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39