Прилісне: луцьке підприємство просить компенсувати охорону недобудованої котельні

06 Вересня 2017, 14:14
5188

Будівельники 10 років охороняють котельню, яка нікому не потрібна.

Голова наглядової ради ВАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха звернувся до бюджетної комісії Волиньради з проханням компенсувати підприємству охорону недобудованої котельні у селі Прилісне, – пише Волинь24.

Потужну твердопаливну котельню почали будувати ще у 2007-2008 роках. Вона мала забезпечити теплом село Прилісне Маневицького району. У центрі села – кілька багатоповерхівок, школа, садочок, сільська рада, тощо. Тепло у квартири та установи наразі подає котельня місцевого торфобрикетного заводу. 

Як розповів депутатам Віктор Чорнуха, у той час будівництво котельні розпочали, бо ДП «Волиньторф» опинилося під загрозою приватизації. А приватний власник міг відмовитися від котельні, що для мешканців села було б неабиякою проблемою.

Замовником і власником об’єкту є управління капітального будівництва Волинської обласної державної адміністрації. З огляду на те, що фінансування з державного фонду регіонального розвитку припинилося, «Луцьксантехмонтаж» з власної ініціативи і власним коштом охороняв споруду.

«Котельня дуже потужна. Куплені на ту пору три найсучасніші котли, Із 2012 року до 2015-го року писали листи з проханням прийняти витрати, які ми понесли. Це 690 тисяч гривень (заробітна плата і електроносії). Мали судитися, але спочатку вирішили послухати бюджетну комісію», - каже Віктор Чорнуха. 

Ні влада Маневиччини, ні у Волинській ОДА за 10 років жодного разу не ставили питання про необхідність добудови цього об’єкту. 

«Уперше за 10 років почула, що ви охороняєте і несете такі збитки. Звичайно, до безкінечності ви це робити не можете. Моя пропозиція: звернутися до прилісненської громади, хай визначаються. Не потрібна їм котельня, то ставити питання інакше», - зазначила депутат облради Людмила Кирда, у минулому – голова Маневицької райдержадміністрації. 

Якщо громада вирішить відмовитися від можливості мати свою, незалежну від заводу, котельню, тоді довгобуд та обладнання треба продавати і повертати гроші будівельникам, витрачені на охорону. 

Заступник начальник управління капітального будівництва Волинської ОДА Станіслав Наумчик повідомив, що чиновники вже не раз зверталися до місцевої громади, бо хочуть передати їм котельню на баланс. Але у Прилісному від такої пропозиції відмовлялися. Щоправда, це було ще до створення Прилісненської ОТГ. 

За словами Віктора Чорнухи, станом на 2012-й рік на добудову котельні треба було більше 3-х мільйонів гривень. Тепер же на завершення необхідно 7-8 мільйонів. 

Зрештою, депутати доручили управлінню повторно звернутися до Прилісненської ОТГ, аби там розробили проект добудови котельні коштом державного фонду регіонального розвитку на наступний рік.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024