Делегація Маневиччини разом з Президентом України відвідали села Гончий Брід та Сагринь

10 Липня 2018, 16:00
Делегація Маневиччини разом з Президентом України відвідали села Гончий Брід та Сагринь 3281
Делегація Маневиччини разом з Президентом України відвідали села Гончий Брід та Сагринь

Делегація від Маневицького району у складі 200 осіб відвідали 8 липня села Гончий Брід що у Ковельському районі та Сагринь що у Польщі разом з Президентом України Петром Порошенком, де взяли участь у заходах із вшанування пам’яті українців ‒ жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років.

Про це повідомив відділ з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату Маневицької райдержадміністрації.

Ще одна трагічна історія українського народу стала загальновідомою завдяки українській громаді, яка проживає на території Польщі.

Йдеться про події 1944 року, коли упродовж двох днів 9 та 10 березня в селі Сагринь, що на Холмщині у Польщі, було розстріляно, закатовано, зарізано понад 1000 осіб, в тому числі понад 100 дітей. Це зробили тисячі добре озброєних кінних та піших бойовиків 27 Волинської дивізії польської Армії Крайової та відділів Батальйонів Хлопських під командуванням Станіслава Басая (псевдо «Рись»).

У поминальних заходах, що проходили 8 липня 2018 року в Сагрині взяв участь Президент України Петро Порошенко, депутати Верховної ради України, міністри українського уряду, дипломати з послом України Андрієм Дещицею, делегації української громади Польщі, колишні жителі Холмщини, делегації з кількох областей України з керівниками й громадськими активістами, в складі якої і була делегація з Маневицького району.

Понад тисяча українців на чолі зі своїм президентом біля Меморіалу Слави у селі Сагринь заспівали Гімн України та хвилиною мовчання вшанували пам'ять невинно вбитих українців.

«Наш перший людський і християнський обов'язок - пам'ятати про невинних жертв і зробити все можливе, щоб наші народи ніколи не знали більше розбрату і протистоянь. І сьогодні ми тут для того, щоб нашою спільною молитвою вшанувати пам'ять сотень дітей, жінок, чоловіків, людей старшого віку, які загинули тільки за те, що вони називали себе українцями, за те, що вони ходили до іншої церкви. І разом з ними ми пам'ятаємо всіх, хто був невинно вбитий», – наголосив Петро Порошенко.

Президент провів офіційну частину відкриття Меморіалу слави, а духовенство освятило його. Глава держави також поклав квіти до Меморіалу. Воїни роти Почесної варти встановили кошик квітів зі стрічкою національних кольорів України та надписом «Від Українського народу».

Приїхавши у село, Петро Порошенко насамперед поклав квіти до пам’ятника. Згодом його запросили до слова. Але гарант запропонував присутнім спочатку спільно виконати Гімн України, а вже тоді звернувся до людей з промовою.

«Я хочу, щоб вся Україна і весь світ почули, що Волинська трагедія є болісним уроком для двох народів. Сюди я приїхав з села Сагринь, що на Холмщині. Цього візиту Президента України Холмщина чекала багато років. Ми шануємо і пам'ятаємо кожного вбитого. Наші народи об'єднані спільним минулим. Тепер ми маємо міцні стосунки, маємо спільне європейське сьогодення і майбутнє. Сучасні покоління поляків та українців не мають права розділятися, адже завжди у цьому виграє третя сторона – не українець і не поляк, а той, хто нині чинить агресію, ворог, зайда, окупант. Ми ніколи не дамо йому жодного шансу», – сказав Президент України.

Також він додав, що на його переконання, Польща та Україна засвоїли урок.

Тож після таких слів і українців, і поляків, які загинули під час конфлікту, вшанували хвилиною мовчання.

«Вічна пам'ять кожному українцю, вічна пам'ять кожному поляку», – сказав керманич держави.

Петро Порошенко прийшов на пам’ятні заходи разом зі свідком трагічних подій Володимиром Янком. Тож далі слово дали йому. Він пригадав, що поляки і українці до Другої світової війни мали дружні відносини.

Далі ж місцевий священнослужитель запросив Петра Порошенка взяти участь у спільній молитві за упокій душ вбитих у Гончому Броді українців.

Закінчилося ж перебування Президента України на Волині фотографуванням з місцевими жителями, а проводжали його селяни, співаючи пісню «Волинь моя, краса моя».














Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024