Розповіли, скільки дітей Маневиччини чекають усиновлення

29 Листопада 2018, 14:54
Розповіли, скільки дітей Маневиччини чекають усиновлення 1566
Розповіли, скільки дітей Маневиччини чекають усиновлення

У колегії маневицької райдержадміністрації розглянули питання про стан роботи щодо соціально-правового захисту дітей, профілактики правопорушень та злочинності  у дитячому середовищі.

На території Маневицького району проживає 14 202 дитини, з них дітей шкільного віку – 5191, дітей з обмеженими функціональними можливостями – 240, дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС – 9766, дітей, що проживають в багатодітних сім’ях – 2029 (493 сім’ї), дітей, що проживають в малозабезпечених сім’ях – 2615 (942 сім’ї), дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – 66, та 78 – дітей, що проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, – проінформувала начальниця служби у справах дітей райдержадміністрації Людмила Карпюк.

З зони проведення антитерористичної операції в Маневицький район прибули 9 сімей, в яких виховують 21 дитину. Всі сім`ї забезпечили житлом та речами першої необхідності, дітей влаштовали в загальноосвітні заклади району. Всім дітям надали статус, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. З 66 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (20 дітей – сиріт, 46 дітей, позбавлених батьківського піклування) перебувають:

  • 59 під опікою, піклуванням родичів.
  • 3 дітей влаштовані в прийомну сім’ю.
  • 2 дітей влаштовані в ДБСТ.
  • 1 дитина перебуває на повному державному забезпеченні.
  • 1 дитина навчається у ВНЗ.

З числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування 6 дітей підлягають усиновленню.

Станом на 1 листопада 2018 року на обліку служби перебуває 78 дітей із 32 сімей, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Протягом поточного року на такий облік взято 10 дітей, яких виховують в 6 сім’ях; зняли 19 дітей з 9 сімей.

В порівнянні з аналогічним періодом 2017 року кількость виявлених дітей зменшилась, які проживають в складних життєвих обставинах, що зумовлено активізацією роботи з профілактики соціального сирітства, дитячої бездоглядності та безпритульності.

Головними причинами сімейного неблагополуччя дітей, які перебувають на обліку в службі у справах дітей є:

  • Ведення батьками аморального способу життя
  • Щоденні п’янки.
  • Неповні сім'ї.
  • Погані житлові умови.
  • Недостатнє матеріальне становище.
  • Невміння батьків знаходити адекватні прийоми і методи виховання.
  • Ухиляння батьків від виконання батьківських обов`язків по вихованню та утриманню неповнолітніх дітей.

Своєчасне виявлення таких дітей та проведення з їх сім’ями відповідної роботи сприяє збереженню біологічної сім'ї, допомагає зменшити кількість дітей, які перебувають поза сімейним оточенням, сприяє створенню умов для виховання відповідального батьківства.

Коли всі вжиті профілактичні заходи не дають бажаних результатів, як крайня міра, розглядається питання про позбавлення батьків батьківських прав відносно їхніх дітей. За  2018 рік службою у справах дітей подано в районний суд 4 позови: про позбавлення батьківських прав – 2, відібрання без позбавлення батьківських прав – 2, разом із позовами про позбавлення батьків батьківських прав та відібрання без позбавлення подавались позови і про стягнення аліментів на утримання дітей.

Всього працівники служби взяли участь у 67 судових засіданнях як представники інтересів дитини. За неналежне виконання батьківських обов’язків за 2018 рік до адміністративної відповідальності притягнули 23 батьків (за аналогічний період 2017 – 14).

«На жаль, мушу констатувати той факт, що останнім часом послабилась індивідуальна робота класних керівників з батьками школярів з «групи ризику» та тих, які перебувають в складних життєвих обставинах. Особливо тривожить той факт. що адміністрації окремих шкіл та класні керівники «заграють» з горе-батьками, відстоюють неправильну позицію в судах при розгляді питань про позбавлення батьків батьківських прав. Що призводить лише до втрачання часу та перебування дітей в загрозливих умовах. Та забирає можливість потрапити на усиновлення чи в прийомну сімю. Дане питання буде розглянуто на найближчій нараді директорів освітніх закладів», – сказала начальник відділу освіти райдержадміністрації Валентина Книш.

Голова РДА дав доручення службі у справах дітей налагодити співпрацю з педагогічними колективами та відділом освіти щодо проведення індивідуальної та групової роботи з батьками, школярами деліквентної та девіантної поведінки, попередження агресії, насилля, боулінгу в учнівському середовищі. А також дав завдання начальнику служби у справах дітей організувати роботу по виявленню нелегально працюючих неповнолітніх, особливо – на пилорамах.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024