За безвідповідальність у вихованні дітей батькам «світить» кримінал

16 Жовтня 2019, 15:00
Маневичанам розповіли про батьківські обов'язки 7082
Маневичанам розповіли про батьківські обов'язки

За невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей, батьків можуть притягнути до різних видів юридичної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

У статті 51 Конституції України пишуть, що батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Зміст виховання, відповідальність батьків за розвиток дитини у сім’ї визначає стаття 59 Закону України «Про освіту», – роз’яснили у Маневицькій місцевій прокуратурі.

Згідно з даною нормою Закону, виховання у сім’ї є першоосновою розвитку дитини як особистості.

На кожного із батьків покладають однакову відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Таким чином, батьки та особи, які їх замінюють, зобов’язані:

  • Постійно дбати про фізичне здоров’я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей.
  • Поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, почуття доброти, милосердя, шанобливе ставлення до державної та рідної мови, сім’ї, старших за віком.
  • Сприяти здобуттю дітьми освіти у навчальних закладах або забезпечувати повноцінну домашню освіту відповідно до вимог щодо її змісту, рівня та обсягу.
  • Виховувати повагу до законів, прав, основних свобод людини та інші.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачили відповідальність за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей (стаття 184 КУпАП), а також за доведення неповнолітнього до стану сп'яніння його батьками, особами, які їх замінюють, або іншими особами (стаття 180 КУпАП).

Згідно з вимогами Кримінального кодексу України до кримінальної відповідальності батьки, або особи, що їх замінюють можуть бути притягненні за вчинення наступних кримінальних правопорушень:

  • За злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановили опіку чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки (стаття 166 КК України) – карається  обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.
  • За використання батьками або особами, які їх замінюють, малолітньої дитини для заняття жебрацтвом (систематичного випрошування грошей, речей, інших матеріальних цінностей у сторонніх осіб)   (частина 1 стаття 150-1 КК України) – карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.
  • За злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні (частина 1 стаття 164 КК України) – карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.
  • За втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, у пияцтво, у заняття жебрацтвом, азартними іграми (частина 1 стаття 304 КК України) – карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. 

Також відповідно до статті 164 Сімейного кодексу України, батьків можуть позбавити батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання батьківських обов'язків по вихованню дітей, не забрали дитину з пологового будинку, жорстоко поводяться з дітьми, є хронічними алкоголіками чи наркоманами, вдаються до експлуатації дитини, примушують до жебракування та бродяжництва.

Злісне ухилення батьків від виконання обов'язків щодо здобуття їх неповнолітніми дітьми повної загальної середньої освіти також може бути підставою для позбавлення батьківських прав (стаття 47 Закону України «Про загальну середню освіту»).

Шкоду яку завдали дітям, які не мають самостійного доходу, відшкодовують батьки, або особи, які їх замінюють.

Читайте також: Жителів Маневиччини знайомлять з особливостями кримінальної відповідальності.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024