Що потрібно знати жителям Маневиччини про нові правила декларування у 2020 році

18 Січня 2020, 09:04
Що потрібно знати жителям Маневиччини про нові правила декларування у 2020 році 2637
Що потрібно знати жителям Маневиччини про нові правила декларування у 2020 році

Розширили поняття «близькі особи» і відтепер ними також стали двоюрідні брати й сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка.

Зокрема, відповідно до положень статті 23 Закону «Обмеження щодо одержання подарунків» та статті 27 Закону «Обмеження спільної роботи осіб», відтепер від цих осіб можна буде отримувати подарунки, проте публічним службовцям заборонили мати таких близьких осіб у прямому підпорядкуванні, – повідомили у прес-службі безоплатної правової допомоги.

Змінили поняття «члени сім’ї» – відтепер подружжя та неповнолітніх дітей вважають членами сім’ї незалежно від спільного проживання.

З 1 січня 2020 року в декларації почали зазначати інформацію про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї.

Підлягають декларуванню:

  • Трасти
  • Криптовалюта, як нематеріальний актив
  • Лише отримані доходи, нараховані не підлягатимуть декларуванню
  • Банківські та інші фінансові установи, у яких відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно.
  • Банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки (незалежно від типу рахунку, а також рахунки, відкриті третіми особами на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї) або зберігаються кошти, інше майно.Такі відомості включають дані про тип та номер рахунку, дані про банківську або іншу фінансову установу, осіб, які мають право розпоряджатися таким рахунком або мають доступ до індивідуального банківського сейфа, осіб, які відкрили рахунок на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї.

У декларації тепер будуть зазначати інформацію не лише станом на останній день звітного періоду, але і якщо об’єкт декларування перебував у володінні або користуванні не менше пів року.

Ще однією новелою є те, що членами сім’ї для вимог фінансового контролю вважатимуть осіб, які спільно проживали не менше 183 днів, а не лише станом на останній день звітного періоду. У цілях розділу 7 цього Закону членами сім’ї суб’єкта декларування, які не є його подружжям або дітьми, вважають осіб, що спільно проживали із суб’єктом декларування станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року подання декларації.

Також з 1 січня 2020 року повідомлення про суттєві зміни у майновому стані потрібно подавати не лише у разі коли ви отримали дохід, придбали майно на суму понад 50 прожиткових мінімумів, але й у разі коли здійснили видаток на таку суму.

При цьому такі повідомлення подаватимуть лише службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єкти декларування, які обіймають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Також є можливість подати виправлену декларацію не більше трьох разів упродовж семи днів після подання декларації суб’єктом декларування.

Читайте також: Запитай у юриста: грошові виплати вагітним жінкам та одиноким матерям у 2020 році

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024