Маневичан попередили про відповідальність за збір березового соку без лісового квитка

05 Березня 2020, 17:04
Збір березового соку 2629
Збір березового соку

Весна і літо для лісогосподарських підприємств – це період коли окрім виконання основних видів господарських робіт, як посадка лісових культур чи охорона лісів від пожеж, розпочинають сезон так званого «Побічного лісового користування» або промислову заготівлю другорядних лісових ресурсів.

Наприкінці березня, на початку квітня в лісах розпочинають збір березового соку, в травні заготовляють лікарську сировину, а з початку літа і до пізньої осені триває заготівля дикорослих ягід, плодів, горіхів, та грибів.

«У ДП «Маневицьке лісове господарство» наголошує, що ПРОМИСЛОВА заготівля будь-яких лісових ресурсів в Україні, в тому числі й другорядних (березовий сік, дикорослі гриби, ягоди, горіхи, лікарські рослини…) проводиться лише за наявності спеціального дозволу – Лісового квитка, і тільки в межах відведених лісових ділянок. Форма і порядок видачі Лісового квитка визначені Порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 №761. Нагадуємо, що згідно з цією постановою Лісовий квиток для заготівельника виписується лісогосподарським підприємством, на території якого проводиться заготівля другорядних лісових ресурсів, після сплати заготівельником нормативного збору до місцевого бюджету. Розмір нормативного збору за користування другорядними лісовими ресурсами визначається обласною радою і затверджується облдержадміністрацією. Сьогодні, Лісовий квиток це єдиний дозвільний документ, який надає право лісогосподарським підприємствам, а також приватним особам, проводити промислову заготівлю дикорослих грибів, ягід та лікарської сировини в лісах», пишуть у прес-службі підприємства.

Для власних потреб жителі району проводять заготівлю вищезазначених продуктів безкоштовно. Заготівлю ж березового соку, як для власних потреб, так і за умови промислової заготівлі – проводити треба з обов’язковою випискою Лісового квитка.

За порушення цієї вимоги заготівельників-порушників чекає адміністративна або навіть кримінальна відповідальність. Такси для обчислення розміру шкоди, що може заподіяти, становлять залежно від діаметра дерева яке пошкодили.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024