У Маневичах фіксують агітаційні порушення

30 Вересня 2020, 13:20
Фото ілюстративне 1329
Фото ілюстративне

На Волині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА протягом 20-27 вересня фіксували матеріали зовнішньої реклами та агітації із логотипами та назвами чотирьох політичних партій-суб’єктів виборчого процесу до реєстрації їхніх кандидатів.

Відтак з цими фактами звернулися до поліції щодо можливої агітації поза строками. Також правоохоронців просять з’ясувати порядок фінансування матеріалів без вихідних даних, виявлених у Луцьку та Ковелі. Про це інформує пресслужба ОПОРИ.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 3 частини 1 статті 22 Виборчого кодексу України партія стає суб’єктом виборчого процесу із моменту висування кандидатів на відповідних виборах. Натомість передвиборчу агітацію партія може розпочати наступного дня після прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата відповідно.  Разом із тим, відповідно до частини 5 статті 51 Кодексу до передвиборчої агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборчих слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів відповідного виборчого процесу.

Читайте також: «Люди кажуть»: чи справді усі працездатні й талановиті виїхали з України. АУДІО

Партійні конференції

У вказаний період на території області місцеві осередки політичних партій продовжили проводити конференції із висування кандидатів на місцеві вибори, частину з яких вдалось відвідати спостерігачам ОПОРИ.

На сайті партії «Національний корпус» повідомили, що 17 вересня, відбулась партійна  конференція з висунення кандидатів на вибори до Ківерцівської ОТГ. Також 23 вересня тут розмістили повідомлення що партія йде на вибори у Ковелі та вже навіть подала списки кандидатів до Ковельської міської ради.

20 вересня спостерігачі побували на конференції із висування кандидатів Волинського обласного осередку партії «Європейська Солідарність», котра відбулася у коворкінгу «Passage Interdit» на вулиці Набережній у Луцьку. Конференція відбулася за участі Голови Верховної Ради VIII скликання, чинного нардепа Андрія Парубія, народних депутатів VIII скликання Ганни Гопко та Ігоря Лапіна, депутатів ІХ скликання Софії Федини та Володимира В’ятровича, Михайла Бондаря та Миколи Величковича.

21 вересня у конференц-залі готелю «Україна» на вулиці Словацького, 1 у Луцьку відбулася конференція Луцької міської організації Народного Руху України. У ході заходу затвердили список кандидатів на місцеві вибори. На заході був присутній голова партії Народний Рух України Віктор Кривенко.

Того ж дня у приміщенні на вулиці Карбишева, 2 у Луцьку відбулася конференція Волинської обласної організації партії «Сила і Честь». 22 вересня у конференц-залі готелю «Україна» також відбулася конференція обласного осередку партії «Перемога Пальчевського», у ході якої проголосували за кандидатів, котрі балотуватимуться на виборах 25 жовтня.

23  вересня в офісі на вулиці Степана Бандери, 16 відбулася партконференція із висування кандидатів обласного осередку «Еко партії Берези». Тут голосували за кандидатів до Луцької міської ради та кандидата на посаду міського голови.



Агітація із недотриманням строків

Попри те, що партії стали суб’єктами виборчого процесу та до моменту реєстрації кандидатів, на низці білбордів та сітілайтів у межах області були розміщені матеріали із логотипами, назвами партій, фото їх лідерів чи передвиборними гаслами в період до моменту реєстрації своїх кандидатів. Тому представники ОПОРИ подали заяви до правоохоронних органів із проханням перевірити законність наявної зовнішньої реклами, намету однієї з партій та агітаційних матеріалів без вихідних даних.

21 вересня у місті Ковелі виявили білборди на користь партії «За майбутнє», котрі містили назву партії і логотип. На цей момент партія уже набула статусу суб’єкта виборчого процесу, втім, кандидати від цієї політичної сили зареєстровані не були.

Також у Луцьку та селищі Маневичі виявили агітаційну продукцію партії «Європейська Солідарність». Йдеться про білборди  із гаслами «Наша мета – збудувати Європу в Україні. Європейська Солідарність». Частина із них ілюстровані фото лідера партії Петра Порошенка, частина – зображенням міста. 22 вересня білборд із рекламою партії виявили також у місті Ківерці, а 23 – у селищі Шацьк та 24 – у  місті Ковель

Окрім того, 22 вересня на центральній площі міста встановили партійний намет ВО «Батьківщина», із якого серед перехожих поширювали друковану продукцію з ознаками дочасної агітації.

23 вересня спостерігачка ОПОРИ також зафіксувала у Луцьку чотири білборди із рекламою партії «Перемога Пальчевського». Вони містили назву політ сили, стилізоване зображення лідера партії Андрія Пальчевського та гасло «Припинимо знищення країни». Аналогічний білборд спостерігач зафіксував у місті Ковелі 24 вересня.

Нагадаємо, що згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування, згідно з частиною 3 цієї статті - передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.
Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення  проведення передвиборної агітації поза строками тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення порядку розміщення агітматеріалів

Після офіційної реєстрації кандидатів спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА почали фіксувати нові порушення – проведення передвиборної агітації з порушенням порядку розміщення друкованих агітаційних матеріалів.

Так, 25 вересня у місті Ковель спостерігач виявив білборд на користь кандидата на посаду  Ковельського міського голови Олега Уніги та заразом на користь політичної партії «Слуга народу». На білборді міститься фото кандидата та текст «Зе! Місцеві. Слуга народу. Олег Уніга. Ковель – це ти!», проте не було вказано інформації (вихідних даних), передбаченої частиною 2 статті 53 Виборчого кодексу України.

26 вересня у Луцьку зафіксували білборди на користь партії «Громадянський рух «Свідомі», «Європейська Солідарність» та «Перемога Пальчевського», котрі також не містили передбачених законодавством відомостей.



Тож щодо усіх вказаних фактів спостерігачі ОПОРИ на Волині звернулася до правоохоронців з повідомленнями про зафіксовані порушення норм Виборчого Кодексу України.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024