Уряд зобов’язав НАЗК відновити доступ до реєстру декларацій

30 Жовтня 2020, 09:00
Уряд зобов’язав НАЗК відновити доступ до реєстру декларацій 774
Уряд зобов’язав НАЗК відновити доступ до реєстру декларацій

За участі президента України Володимира Зеленського відбулося термінове позачергове засідання Кабінету Міністрів, на якому ухвалили розпорядження, що дасть змогу розблокувати діяльність Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Про це інформують на сайті президента.

Термінове засідання уряду відбулося в Офісі Глави держави на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на необхідності обговорити реакцію на нові загрози та виклики національній безпеці.

«Йдеться про загрозу антикорупційній реформі та забезпечення повноцінної роботи антикорупційних органів», – сказав він.

Голова уряду наголосив, що рішення Конституційного Суду, ухвалене 27 жовтня, поставило під загрозу електронне декларування.

«Кабінет Міністрів України за ініціативою президента України затверджує рішення, яке стане кроком до відновлення повноцінної роботи реєстру декларацій. Уже завтра кожен українець зможе зайти й побачити декларації чиновників і політиків», – констатував Денис Шмигаль.

Розпорядження «Деякі питання діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції», розглянуте та ухвалене урядовцями, дасть змогу розблокувати діяльність НАЗК.

Згідно з документом, з метою забезпечення належної реалізації закону «Про запобігання корупції» Національне агентство з питань запобігання корупції має забезпечити відкритий цілодобовий доступ на своєму офіційному вебсайті до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Також НАЗК має забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Державні органи, органи місцевого самоврядування мають забезпечити доступ Нацагентства до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, зокрема тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателями яких вони є.

Також вони мають надавати інформацію, серед іншого з обмеженим доступом, за письмовими запитами Національного агентства з питань запобігання корупції.

Читайте також: НАЗК закриває реєстр електронних декларацій через рішення Конституційного суду

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що ряд останніх подій, пов’язаних з рішеннями Конституційного Суду України, дає вагомі підстави вважати, що існує цілісний план, спрямований проти основ Української державності.

«У цьому випадку Конституційний Суд виступає «криголамом» досягнень України на шляху до європейської і євроатлантичної інтеграції, руйнуючи антикорупційне законодавство, ухвалюючи персонально спрямовані рішення щодо антикорупційних органів», – написав Данілов у фейсбуці.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024