Представники Маневицького району взяли участь в екофорумі на Рівненщині

02 Серпня 2017, 18:09
1372

За сприяння адміністрації Рівненської АЕС на фестивальній галявині Білого озера відбувся традиційний Всеукраїнський молодіжний мистецький соціально-екологічний форум «Біле озеро». Уікенд спортивних розваг, смачної їжі та запальних виступів талановитих виконавців об’єднали поціновувачів екотуризму з усієї країни.

Впродовж чотирьох днів на мальовничому березі Білого озера проходив Всеукраїнський форум, присвячений молоді, мистецтву та екології. Захід, організований Республіканським культурно-освітнім центром «Молодь України», проходив під гаслом «Молодь для молоді!» за підтримки Рівненської АЕС, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України, Рівненської облдержадміністрації, Володимирецької райдержадміністрації, Національного еколого-натуралістичного центру, а також благодійного фонду Василя Яніцького «Наш край», – повідомляють у Маневицькій РДА.

У рамках Форуму відбулися заходи по роботі з громадськістю на тему «Продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 Рівненської АЕС – запорука розвитку регіону та екологічного благополуччя населення». У них взяли участь представники органів місцевого самоврядування, населення зони спостереження РАЕС та керівники районних рад та адміністрацій Маневицького та Володимирецького районів. Для усіх бажаючих було організовано екскурсію до інформаційного центру РАЕС "Полісся". Також відбулася дискусія, в рамках якої представники Рівненської АЕС дали вичерпні відповіді на запитання громадськості. До обговорення мали можливість долучитися усі охочі.

Автор та керівник проекту Форуму, генеральний директор Республіканського культурно-освітнього центру «Молодь України» Сергій Козицький зазначив, що переформатований з фестивалю Форум «Біле озеро» існує вже 16 років. На Рівненщині фестиваль не проходив впродовж трьох років, так як проводився на території Київщини – біля невеличкого озера Біле в Оболонському районі м. Київ та у м. Переяслав-Хмельницький, де раніше мешкали східнослов'янські племена білоозерців.«Цьогоріч за ініціативою генерального директора РАЕС Павла Павлишина ми з новими силами відродили Форум на території Білого озера. Тішить те, що вдалося реконструювати дорогу до озера, що безперечно дозволило скоротити час за який можна дістатися заповідника», – прокоментував С. Козицький.

Впродовж чотириденної роботи Форуму функціонували різнопланові майданчики. Про безпеку усіх відпочиваючих піклувалися бригади пожежних, медиків та полісменів. На соціально-екологічному майданчику пройшли акції «Престиж здорового способу життя в молодіжному середовищі», «Молодь обирає здоровий спосіб життя», «Чисте довкілля» та творчий вечір «Екологія душі». Також діяв консультпункт, де працювали соціальні працівники – представники Київського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Соцпрацівники взяли активну участь в обговоренні проблеми алкогольної та наркотичної залежності серед молоді, наводячи реальні статистичні дані по Україні, чим привернули значну увагу до даного питання туристів та учасників Форуму.

В рамках заходу відбулося ознайомлення гостей з історією розвитку Рівненської АЕС та дискурс щодо її вкладу в екологічний стан області. Бесіду провів начальник управління інформації та зв’язків з громадськістю РАЕС Петро Кратік, який у процесі обговорення відповів на запитання усіх учасників відкритого діалогу, зокрема, що стосуються продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 РАЕС. Крім того, на Форумі діяв інформаційний стенд РАЕС, де кожен бажаючий мігдізнатися більше про найпотужніше підприємство області від фахівців електростанції таотримати змістовні іміджеві матеріали.

Фестивальний майданчик Форуму охопив творчі зустрічі молодих митців та тренінги. Відтак, поділитися думками можна було під час відкритого діалогу на зустрічі з кандидатом юридичних наук, професором кафедри галузевих правових наук Київського університету права Національної академії наук України, автором понад 4000 наукових праць у галузі конституційного права, кримінального процесу і судової психології Петром Біленчуком. Спікер спільно із соцпрацівниками розвивав серед молоді теми «Як стати успішним» та «Утвердження культури здоров’я серед молоді. Розвиток атомної енергетики та збереження екології». Активну участь у дискусії взяв директор Канівського національного музею Тараса Шевченка Василь Тулін.

Спортивний майданчик збирав усіх охочих до участі у найрізноманітніших змаганнях, організованих Рівненським обласним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Спортсмени та аматори, дорослі та діти спробували власні сили у баскетболі, флорболі, волейболі, обертанні обручів, киданні кілець на конуси, перетягуванні канату тощо. Переможці та найактивніші учасники були нагороджені дипломами та сувенірами від обласного відділення Національного олімпійського комітету України.

На мистецькому майданчику проводилися оригінальні творчі майстер-класи з екодизайну, презентувалися вироби декоративно-ужиткового мистецтва, дизайнерські розробки майстрів з різних українських міст. На ярмарку, що діяв на фестивальній галявині, була представлена сувенірна продукція підприємств Тернополя, Івано-Франківська та Львова. Працювала також кухня Володимирецького ресторану «Біле озеро». Кухарі - призери обласного конкурсу професійної майстерності «Кращий кухар споживчої кооперації Рівненщини», члени Європейської мережі кулінарної спадщини частували усіх гостей національними українськими стравами.

Творча молодь з різних куточків країни зібрала відпочиваючих на гала-концерти «Молодь! Здоров’я! Мистецтво!» та «Молодь, мистецтво, екологія!». Серед учасників: народний артист України Євген Коваленко, фолк-реггі гурт «Чорнобривці», електро-фолк гурт «Колодій», кавер-гурт «Жуліки», суперфіналіст «Голос країни-6» Павло Палійчук, лауреати та дипломанти міжнародних та всеукраїнських конкурсів і фестивалів, провідні інструментальні, вокальні та хореографічні колективи Рівненщини та м. Київ. Учасниками гала-концертів стали також працівники Рівненської АЕС та творчі колективи Палацу культури РАЕС. Запрошених зірок вразила мальовнича природа Поліського краю та унікальні цілющі властивості води Білого озера.

Вперше виступив на фестивалі такого формату рок-гурт «Deep Prison», що діє на базі Палацу культури РАЕС. Його учасники – мешканці міста-супутника РАЕС, студенти Київських вишів виконали оригінальні «кавери» на пісні американського гурту «Metallica» та українського – «Океан Ельзи», маючи на своєму рахунку лише другий публічний виступ та всього два дні репетицій, стали улюбленцями серед слухачів концертної програми. «Своїм виступом ми пропагуємо розвиток рок-музики серед молоді нашого краю. Хочемо довести, що у дівчат та хлопців нашого віку є вибір – сформовувати себе не через вулицю, а через мистецтво, висловлюючи свою індивідуальність через призму творчості», – зазначив керівник рок-гурту Антон Павлишин.

Незмінний почесний гість фестивальної програми художній керівник вокально-інструментального ансамблю «Кобза», народний артист України, за сумісництвом голова оргкомітету Форуму Євген Коваленко запевнив, що організатори еко-події будуть прагнути до підняття рівня заходу до міжнародного.«Сьогодні ми переконалися наскільки творчою та талановитою є сучасна молодь. Ми чуємо справді якісну українську музику, на Олімпі якої Форум «Біле озеро» відкриває нові імена, – коментує Є. Коваленко, – Впевнений, у найближчому майбутньому наш захід проходитиме й на міжнародному рівні, адже він сприяє процвітанню мистецтва та популяризації здорового способу життя».

Дипломи учасникам Форуму вручив генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин. Зокрема Павло Яремович наголосив, що Рівненська АЕС була і залишається лідером у розвитку електроенергетики України та сприяє екологічному добробуту Полісся.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024